REUTERS/Eric Gaillard
STVARI SE MIJENJAJU

GODINAMA DOMINIRAO U OVOM DIJELU SEZONE, A SADA DOŽIVIO PORAZ KOJI OTVARA BROJNA PITANJA Nadal se oprostio od Barcelone, sjajni Austrijanac briljirao

KLIZAVA ZEMLJA Španjolac je godinama dominirao u ovom dijelu sezone, ali stvari su se promijenile, pokazao je to i meč koji je izgubio protiv Austrijanca Thiema 0:2 (4:6, 4:6)
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 27. travanj 2019. 22:22

Ovo je doba godine u kojem veliki španjolski tenisač obično uživa, doba godine u kojem dominira u Monte Carlu, Barceloni, a onda i u Roland Garrosu. Doba godine koje neki nazivaju i Nadalova trilogija. No ove godine su se neke stvari i neki odnosi promijenili.

Nadal je izgubio u polufinalu Monte Carla od Talijana Fabia Fogninija i posve netipično za njega izjavio kako se ne može sjetiti kada je odigrao slabiji meč na zemljanim terenima. Netko je to prihvatio kao podcjenjivanje Talijana i njegove briljantne igre u meču u kojem je dominirao od početka do kraja. No, ako su neki pomislili da je to bio samo loš trenutak u karijeri velikog španjolskog tenisača, prevarili su se. Naime, nakon što je izgubio u polufinalu Monte Carla, turnira koji je 11 puta osvojio, Nadal je izgubio i u polufinalu Barcelone. Također turnira koji je 11 puta osvajao.

Ne znam kako će tretirati svoj nastup u Barceloni, ali je činjenica da se nakon ovog nastupa Austrijanac Thiem profilirao u favorita skorašnjeg Roland Garrosa jer ne samo što igra u velikoj formi nego je četvrti put u međusobnim dvobojima pobijedio Nadala. I to svaki put na zemljanim terenima. Istina, Španjolac je osam puta iz takvih dvoboja izašao kao pobjednik, ali Nadal je, što god on govorio, danas u formi koja ne garantira velike stvari. Do velikog turnira u Parizu još se puno toga može promijeniti, no morat će igrati daleko bolje nego što je igrao i u Monte Carlu i u Barceloni.

Thiem je u Barceloni uvijek izgledao kao pobjednik, još od prvog breaka koji je načinio u meču, a ako ćemo realno i iskreno, mogao je i uvjerljivije pobijediti jer je imao prilika, pa i četiri prilike za dvostruki break u drugom setu. Nadal se iz te rupe izvukao i onda je ostalo na Thiemu servirati za pobjedu, što je odmah izazvalo pitanja koliko je mentalno snažan i može li on doći do kraja. I kad je Nadal dobio prva tri poena, zaključak je bio kako je Austrijanac mentalno počeo pucati, no to je bio samo površni dojam jer se Thiem sjajnom igrom, servisima i izravnim poenima izvukao, dobio pet poena u nizu i izborio finale u kojem će igrati protiv Rusa Danila Medvedeva.

Medvedev je u tvrdoj utakmici u tri seta pobijedio dvostrukog osvajača Barcelone Japanca Keija Nishikorija. Medvedev je relativno lako dobio prvi set, Japanac se poravnao, no kod 5:5 u drugom setu Medvedev je oduzeo servis protivniku i nastavio svoj ovogodišnji uspješni niz na zemljanim terenima.

Nadalov poraz otvorio je brojna pitanja, a neke odgovore ćemo doznati nakon turnira u Madridu i Rimu. Činjenica je da Nadal nije u formi koja garantira 12. naslov u Roland Garrosu, jednako tako nije u formi ni Novak Đoković, a kako se zemljanim terenima vraća Roger Federer, neki teniski poznavatelji, ali i navijači velikog Švicarca, ne bi smatrali senzacijom ako bi Federer osvojio Roland Garros.

Linker
25. travanj 2024 16:29