Danielle Parhizkara / USA TODAY Sports
SESTRE, FINALA I DRAME

GODINU DANA NAKON SKANDALOZNOG FINALA UVRIJEĐENA PRIMADONA JE DOBILA ŠTO JE HTJELA Tamo gdje su Serena i Venus, nema mjesta za suca Ramosa

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 25. kolovoz 2019. 13:40

​Idanas se vuku repovi jednog finala koje je završilo, najblaže rečeno, skandalozno, a sve se, naravno, dogodilo u režiji Serene Williams, koja što je starija sve teže podnosi poraze u velikim mečevima, a takav je bio i poraz u finalu US Opena prošle godine.

A da se ne bi zaboravilo, iz krugova organizatora na vrijeme su izvijestili domaću publiku, koja je zaluđena velikom karijerom velike tenisačice, ali i brojnim tekstovima negdašnjih teniskih zvijezda, danas komentatora, poput Johna McEnroea, koji su potpirivali vatru i potpirili je do kraja jer za njih je istina poštapalica predsjednika Donalda Trumpa, koji je toliko puta rekao - Amerika prva.

‘To ionako svi rade’

I ako nije tako, onda se nije dogodilo. Igrom slučaja, ili igrom namjere, dva se puta dogodilo da Amerika nije bila prva u finalu US Opena i oba puta zahvaljujući skandalu u režiji prve tenisačice svijeta, a danas žene koja je blizu 40. i nije više u najboljim danima, iako to ne znači da ne bi mogla otići do kraja na velikom turniru.

​Točno prije deset godina Serena Williams je diskvalificirana u dvoboju s Belgijankom Kim Clijsters jer je u naletu koji bi teško mogao pronaći riječi opravdanja na sve moguće načine prijetila sutkinji do te mjere da je sve otišlo tako daleko da je obećala zabiti joj loptu, srećom samo tenisku, u grlo.

​Za sve one koji se sjećaju ili se možda ne sjećaju, Amerikanka se nikada nije ispričala.

​Baš kao što se nikada nije ispričala za skandal novijeg datuma, iz finala prošlogodišnjeg US Opena, u kojem je igrala i izgubila od mlade Japanke Naomi Osake. Taj je dvoboj sudio Portugalac Carlos Ramos, koji nije dobio slučajno da vodi taj dvoboj jer ima ugled i reputaciju velikog suca. A to mogu potvrditi oni koji su ga upoznali i barem jednom bili u prilici razgovarati s njim o tenisu i životu.

​No, tom se nesretniku dogodilo da je toga dana naletio na neraspoloženu i histeričnu Serenu Williams, a kao posljedicu takvog ponašanja Amerikanka je dobila nekoliko opomena, pa javnu opomenu za ponašanje njezina trenera, koji je poslije priznao da je iz gledališta pokretom ruku savjetovao svoju tenisačicu, ali je Patrick Mouratoglou tom zgodom rekao i ovo: - A to ionako svi rade.

Ramos ostao bez dara

I tako, riječ po riječ, od opomene se stvorio kazneni poen, od kaznenog poena kazneni gem i sve je bilo na rubu prekida. Amerikanka je ultimativno tražila ispriku od Ramosa, njegovo je ponašanje nazvala “seksističkim”, optužila ga je da joj je rekao da vara i uglavnom sve najniže što bi mogli čuti od nekoga tko je godinama dominirao svjetskim ženskim tenisom. Stvar se rasplela tako što je na kraju Osaka odservirala za meč, ali najveću pobjedu u svojoj karijeri, prvi Grand Slam naslov, nije mogla dostojno proslaviti jer su gledatelji gotovo srušili stadion protestirajući, a da Amerikanka pritom nije ni prstom maknula.

Iako je na kraju, nakon više minutnih prosvjeda, pokušala utišati taj skup koji nije želio prihvatiti ništa osim njihove istine - da joj je finale ukradeno. Ni tada, a ni kasnije, Serena Williams nije se ispričala Naomi Osaka iako postoji stanovita teza da se jednog dana, tko zna kada, u nekom pismu, ipak ispričala svojoj protivnici, ali posve je jasno da u to nitko ne vjeruje. Jer Serena Williams, za sve one koji je poznaju ili ne poznaju, nikada se nije ispričala za svoje postupke, a hodala je svijetom tenisa kao na nekom oblaku jer ona je Serena Williams, njoj se svi klanjaju i svi joj se moraju klanjati.

​Pa kad je već tako, onda se USTA poklonio do kraja i već odavno donio odluku da Carlos Ramos neće moći sudjelovati u susretima Serene Williams. Objašnjenja nema, barem ne čvrstog, ali je jasno da je to samo zato da se uvrijeđena primadona ne bi morala vratiti godinu dana unatrag ili možda deset godina unatrag i prisjetiti se skandala u kojima je sudjelovala.

I zato je podatak da će u prvom kolu US Opena igrati protiv Marije Šarapove daleko manje važan od podatka da joj neće moći suditi Carlos Ramos, a kako bi obitelj bila sretna do kraja, Ramos ne samo da neće moći biti u blizini Serene Willams nego niti u blizini njezine sestre Venus. Ako je to pravda za koju su se borili brojni bivši veliki tenisači, pa i tenisačice, a danas TV komentatori, ako stvarno tako misle, onda ih ne treba dirati. Nek uživaju u svojoj sreći, a Carlos Ramos, iako nije dobio prigodni dar za vođenje finala US Opena koji dobivaju svi suci ili sutkinje, dobio je jednu drugu satisfakciju. U jednoj anketi o tom dvoboju, koji se izdiže iznad nekih drugih dvoboja samo zato što je bio skandalozan, za većinu sudaca ili gotovo sve koji su anketirani Carlos Ramos je postupio po teniskim pravilima. Ali, to se od njega i očekivalo i to je za njega dovoljno za zadovoljstvo.

Linker
14. travanj 2024 18:04