REUTERS/Aly Song
LAUREATI ZA 2019.

GODIŠNJE NAGRADE ZA FEDERERA, NADALA, MURRAYJA I BRAĆU BRYAN Prvi put među dobitnicima Berrettini, Sinner i Anderson

Piše: HinaObjavljeno: 19. prosinac 2019. 18:18

Najbolji tenisač svijeta Rafael Nadal, Roger Federer, braća Bryan i Andy Murray ponovno su na popisu dobitnika godišnjih nagrada Udruženja teniskih profesionalaca (ATP), dok su se po prvi put među dobitnicima našli Talijani Matteo Berrettini i Jannik Sinner te Južnoafrikanac Kevin Anderson.

Španjolac Rafael Nadal, najbolji igrač u pojedinačnoj konkurenciji, drugu godinu zaredom, a treći put ukupno, osvojio je i nagradu Stefan Edberg, koja se dodjeljuje za iznimno sportsko držanje, a o tome odlučuju sami igrači. Uz Nadala, nominirani su bili Roger Federer, Diego Schwartzman i Dominic Thiem.

Nagradu "Povratnik godine" osvojio je bivši svjetski "broj 1" Britanac Andy Murray, koji je u siječnju prošao drugu operaciju kuka, da bi u lipnju u londonskom Queen's Clubu osvojio naslov u paru s Felicianom Lopezom, a u jesenskom dijelu sezone trijumfirao u pojedinačnoj konkurenciji na turniru u Antwerpenu, što mu je bio prvi pojedinačni trofej od 2017. Murray je dobio prednost pred ostalim nominiranim igračima, a to su bili Andrej Rubljov, Jo-Wilfried Tsonga i Stan Wawrinka.

Talijan Matteo Berrettini je za skok sa 54. mjesta na kraju 2018. do 8. mjesta na kraju ove sezone i svoj prvi nastup na ATP Finalu u Londonu, zaradio najviše glasova u kategoriji "igrača koji je najviše napredovao". Berrettiniju su konkurenti bili Felix Auger-Aliassime, Danil Medvjedev i Stefanos Tsitsipas.

Berrettinijev 18-godišnji sunarodnjak Jannik Sinner, osvajač naslova na Next Gen ATP Finalu u Milanu, proglašen je "novakom godine", jer je postao najmlađim igračem koji je uspio završiti sezonu u Top 80, na 78. mjestu, (2018. je završio kao 763.) još od 2003., kad je tada 17-godišnji Rafael Nadal bio 47. na pojedinačnoj ATP ljestvici. Za ovu su nagradu još konkurirali Felix Auger-Aliassime, Alejandro Davidovich Fokina, Miomir Kecmanović, Corentin Moutet, Alexei Popyrin, Casper Ruud i Mikael Ymer.

Najpopularniji među teniskim zaljubljenicima koji posjećuju službenu stranicu ATPTour.com i dalje su Roger Federer i braća Bob i Mike Bryan. Federer je ovu nagradu osvojio 17. godinu zaredom, a braća Bryan 14. put u nizu.

Francuz Gilles Cervara koji je vodio ruskog tenisača Danila Medvjedeva do finala US Opena i prošlosezonskih rekordnih 59 pobjeda na ATP Touru, proglašen je "Trenerom godine", dok je u novoj trenerskoj kategoriji nagradu za životno djelo na terenu i izvan njega, nazvanu po pokojnom američkom tenisaču i treneru Timu Gullikson, dobio Australac Tony Roche.

Kolumbijci Juan Sebastian Cabal i Robert Farah su najbolji par sezone, a Južnoafrikanac Kevin Anderson je dobio nagradu Arthur Ashe za svoj humanitarni rad.

Najboljim turnirom u kategoriji Mastersa 1000 ponovno je proglašen BNP Paribas Open u Indian Wellsu, u kategoriji 500 je pobijedio Abierto Mexicano u Acapulcu, a u kategoriji 250 igrači su najboljim proglasili Qatar ExxonMobil Open u Dohi.

Linker
23. travanj 2024 23:30