GETTY
VELIKA TROJKA JE NEDODIRLJIVA

ČEKA NAS NOVI TENISKI KLASIK Nadal s lakoćom izborio okršaj s Federerom, njihov prvi u All England Clubu od epskog finala iz 2008. godine

Dva velikana u petak će se sresti 40. put, prvi put u Wimbledonu od finala 2008. godine
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 10. srpanj 2019. 22:41

Odakle krenuti i što naglasiti? Velika trojka jednostavno je nedodirljiva, ovaj su put vratili sat unatrag za punih dvanaest godina kad su posljednji put sva trojica igrala u polufinalu Wimbledona. Tada je Rafael Nadal pobijedio Novaka Đokovića, a potom u finalu izgubio od Rogera Federera. Ovaj će put biti drukčije, Federer i Nadal će igrati međusobno, prvi njihov meč u All England Clubu od epskog finala iz 2008. godine, koje je dobio Španjolac.

Inače, ovo je 13. put da su sva trojica u polufinalu na jednom od četiri najveća turnira. Da bi se Švicarac i Španjolac ponovno sreli, mjesec dana od polufinala Roland Garrosa, morali su nekoga pobijediti. Federer je nakon gubitka prvog seta nadigrao Keija Nishikorija (4-6, 6-1, 6-4, 6-4), dok je Nadal potpuno ukrotio servis Sama Querreyja za glatkih 3:0 u setovima (7-5, 6-2, 6-2). Federeru je ovo 13. polufinale u Wimbledonu i 45. na Grand Slam turnirima, Nadal ima šest manje u Wimbledonu i trinaest manje na sva četiri.

LONDON, ENGLAND - JULY 10: Roger Federer of Switzerland celebrates in his Men's Singles Quarter Final match against Kei Nishikori of Japan during Day Nine of The Championships - Wimbledon 2019 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 10, 2019 in London, England. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Sve skupa, Federer je rekorder, Đoković drugi, Nadal treći na vječnoj listi. Slijede Jimmy Connors (31) i Ivan Lendl (28).

- Kei je igrao odlično u prvom setu, reternirao je bombe i malo sam toga mogao napraviti. Postalo je lakše nakon drugog seta - rekao je 37-godišnji Švicarac, najstariji polufinalist na Grand Slam turnirima od Connorsa na US Openu 1991. godine.

S ovom pobjedom Federer je srušio još nekoliko rekorda. Prvi je tenisač s okruglih sto pobjeda na jednom od četiri najveća turnira i rekorder je po broju pobjeda na travi (186) u Open eri.

- Nisam razmišljao o stotoj pobjedi. Ne ide to tako. Razmišljao sam kako dobiti sljedeći poen, sljedeći gem. Postao sam svjestan tek dok sam potpisivao autograme, tada je jedan navijač doviknuo da mi je to stota pobjeda. Što reći? Sretan sam.

LONDON, ENGLAND - JULY 10: Rafael Nadal of Spain celebrates victory in his Men's Singles Quarter Final match against Sam Querrey of the United States during Day Nine of The Championships - Wimbledon 2019 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 10, 2019 in London, England. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

Jedanaest godina nakon finala završenog u sumrak, 9:7 za Nadala u petom setu, evo dva velika rivala opet na centralnom terenu. Ukupno će igrati 40. put.

- Ljudi su se veselili našem meču i u Roland Garrosu prije mjesec dana. Ondje su uvjeti bili brutalni, bilo je jako vjetrovito. Ljudima je drago i što ćemo ovdje igrati. Ovo je tenis na travi. Ja ću napadati. Ako se on obrani, dobro za njega. Ako ne, dobro za mene.

Dobro je znati da je Federer slavio u 11 od 12 polufinala u All England Clubu, izgubio je samo od Milosa Raonica prije tri godine. Tada je igrao s ozlijeđenim koljenom, nakon toga više nije odigrao niti jedan meč do kraja sezone. Teško je reći da je favorit, Nadal igra baš nestvarno dobro i poigrava se sa suparnicima. Otkako se riješio Nicka Kyrgiosa u 2. kolu, sve je protivnike počistio u tri seta. Querrey, koji je samo jednom izgubio servis u četiri meča, protiv Nadala ih je izgubio šest. Španjolac je imao 43 winnera i samo 12 pogrešaka. Rekao bi Federer, brutalno.

Linker
19. travanj 2024 00:20