SAEED KHAN AFP
ZAŠTO GA NE VOLE?

ĐOKOVIĆ PRIZNAO DA JE POGRIJEŠIO Razočarani Nole otkrio zašto je u 'svojoj kući' povukao potez koji je neke razočarao: 'I ja sam samo čovjek'

Novak Đoković osmi puta u karijeri osvojio je Australian Open nakon što je u finalu svladao Austrijanca Dominica Thiema sa 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 poslije četiri sata igre
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 03. veljača 2020. 15:36

​Podatak da je Novak Đoković osmi puta osvojio Australian Open činjenica je koja u nikoga nije mogla oboriti s nogu. Vremena su takva i postoji skupina od njih trojice koji drže vlast u svjetskom tenisu pa iako ima onih koji jurišaju na njihov tron, oni još ne popuštaju. Ono što je čudesno u ovoj priči jest da svijet tenisa ne pamti pobjednike Grand Slam turnira iz ‘90-tih. Dakle, nema tenisača mlađeg od 30, a da je barem jednom u karijeri osvojio najveću nagradu. Bili su to Marin Čilić i Juan Martin del Potro, pa i Stan Wawrinka kad su prvi puta osvojili Grand Slam naslov, ali u međuvremenu vrijeme ide, došli su do 30-te, prošli su 30-tu, ali ništa se dramatično nije promijenilo u svijetu tenisa.

Uobičajena utjeha

I zato je jedan lucidan tip poslao poruku o navijačima na Australian Openu.

- Jedni su navijači Rogera Federera, drugi su navijači Rafaela Nadala, a treći su navijači tenisača protiv kojih igra Novak Đoković.

Đoković otkrio zašto nije pozdravio gledatelje u Melbournu: I ja sam samo čovjek

Novak Đoković je nakon velike pobjede odgovorio i zašto gledateljima praktički 'u svojoj kući', na turniru koji je osvojio čak osam puta nije uputio svoj tradicionalni pozdrav.

"Radim stvari za koje u tom trenutku osjećam da su iskrene. Kada osjećam da nešto ne trebam napraviti, onda to ne napravim. Osjetio sam da su okolnosti i situacija na terenu takve da to ne treba napraviti iako sam možda trebao. Možda sam se trebao izdići iznad te situacije, ali dobro, čovjek sam. Svako od nas griješi i doživljava život na različiti način", rekao je Nole za Kurir i tako priznao da ga je povrijedio stav gledatelja prema njemu, ali i da je njegova reakcija ipak bila pogrešna. (SN)

A upravo je protiv jednog od takvih Đoković igrao u nedjelju, protiv 26-godišnjeg Austrijanca Dominica Thiema koji je ostao kratak i u trećem Grand Slam finalu karijere. Dvaput je izgubio od Rafaela Nadala u Roland Garrosu i u nedjelju od Đokovića u Melbourne Parku.

Srbin koji je ovim trijumfom opet zasjeo na prvo mjesto svjetske rang-liste, utješio je mlađeg suparnika, uz konstataciju.

- Imat ćeš vremena, osvojit ćeš ti više od jednog Grand Slam turnira.

I kad to čujem uvijek se sjetim da je Pete Sampras govorio tako nešto na račun Gorana Ivaniševića kada ga je pobjeđivao u finalima Wimbledona. I kad smo već izgubili nadu Goran je isporučio.

​Za očekivati je da će i Thiem isporučiti, jer je on daleko najbolji iz nove generacije koja se već etablirala, a i on sam je uvjeren da će to vrijeme doći.

- Ništa si ne mogu zamjeriti i ne mogu žaliti za porazom. Činjenica jest da sam i uz Novaka Đokovića postao bolji tenisač i apsolutno konkurentniji trojici velikih koji su, to se mora reći, čudesni, a način njihove dominacije svjetskim tenisom je nezamisliv.

​Đoković je dobio prvi set, ali onda se dogodilo nešto što je, barem se tako činilo, usmjerio dvoboj u pravcu Austrijanca, jedan incident iz trećeg seta. Zapravo, iz kraja drugog seta.

Čarobna noć

​Thiem je vodio s 4:3, izgubio servis, a onda je Đoković dva puta prekoračio dopušteno vrijeme za serviranje, jednom je zbog toga i izgubio poen, i kada je izgubio set u prolazu je dobacio je sucu Francuzu Damienu Dumusoisu.

- Čestitam, sad si postao slavan.

​No, ironija u glasu Novaka Đokovića nije dugo trajala, iako je izgubio šest gemova zaredom i pao u rupu od 4:0 u trećem setu. Ali izgubiti set je jedno, a izgubiti meč nešto posve drugo za Novaka Đokovića. Pogotovo kad se igra u Australiji.

Sve što se kasnije dogodilo otišlo je na stranu Novaka Đokovića, s po jednim breakom je dobio četvrti i peti set, iako tvrdi da je u jednom trenutku ostao bez snage.

- Nisam se najbolje osjećao krajem trećeg seta, ali mi je fizioterapeut pomogao s nekim tabletama.

​Čarobnim ili nekim drugim, teško je reći, ali nije teško reći da je još jednom bio kralj Melbournea u društvu velikih i malih i svih koji pretendiraju na njegov tron.

​Čarobna australska noć za Novaka Đokovića okončana je još jednim velikim trijumfom. Osvojio 17. Grand Slam naslov u karijeri, osmi na Australian Openu, vratio se na prvo mjesto svjetske rang-list i krenut će put Roland Garrosa s dvije želje. Približiti se Rogeru Federeru i zaustaviti dominaciju Rafaela Nadala na zemljanim terenima. Malo je onih koji su zaključili da njegovo vrijeme polako curi, jer to je rezervirano za Rogera Federera.

A koliko će dugo trajati generacija koju su stvarali i stvorili Federer, Nadal i Đoković, pokazat će vrijeme. Ili netko iz nove generacije koji prvi presiječe vrpcu na nekom od sljedećih Grand Slam turnira.

Linker
20. travanj 2024 04:25