Screenshot
KOMENTIRAO U SVOM STILU

'FEDERER JE ODIGRAO BRILJANTNO, BIO BOLJI U SVAKOM SEGMENTU, ALI JE I ODIGRAO TRI TIE BREAKA ZA ONU STVAR' Ivanišević za SN o epskom finalu Wimbledona

ZATO JE ĐOKOVIĆ BROJ 1 Legendarni hrvatski as o dramatičnom finalu i svom drugom trenerskom Grand Slam trofeju, čime je ujedno postao jedan od rijetkih koji je Wimbledon osvojio i kao igrač i kao trener
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. srpanj 2019. 11:05

Sigurno se pitate gdje je Goran Ivanišević gledao finale Wimbledona između njegova “pulena” Novaka Đokovića i Rogera Federera. Donekle se izolirao, sjedio je pred televizorom u teniskoj akademiji u Umagu.

- I dosta sam dugo sjedio, još me stražnjica boli - rekao je u svom stilu naš najbolji tenisač svih vremena.

- Majko Isusova, što je to bilo. Bolje da nisam bio tamo, ovdje sam mogao lijepo govoriti što god želim, a tamo bih morao biti pristojan.

Može on biti pristojan kad hoće, nije više trenerski početnik.

- Nije to lako gledati.

Je li se ikada živcirao kao sada gledajući jedan meč kao trener?

- Jesam, ono kad su igrali Čilić i Federer u četvrtfinalu Wimbledona prije tri godine. Taj meč me baš doslovno ubio, Marin je imao tri meč-lopte, dominirao i na kraju izgubio. Ali, eto, sada se vratilo. Razmišljao sam malo i o tome kad sam vidio Ljubinu (Ivan Ljubičić) facu na one dvije meč-lopte Federera. Kažem ja sebi, “pa vidi, moglo bi se to nekako vratiti”. I vratilo se. Nevjerojatno, ne mogu vjerovati. Gledao sam Ljubu kako sjedi tamo, vidio sam da ni on više ne može.

Umag, 130719.
Stadion Goran Ivanisevic, 30. ATP turnir Umag.
Na fotografiji: Live chat s Goranom Ivanisevicem i Goranom Prpicem.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Potom je Goran na sebi svojstven način dao viđenje meča.

- Ovo ti je savršen primjer da je... ljepotu i je... onoga tko je bolji, ako na kraju ne dobije meč. Znači, Federer je odigrao briljantan meč, bio je bolji u svakom segmentu igre, osim što nije dobio meč. Stvarno je odigrao tri tie-breaka za “onu stvar”. I tu se vidi koliko je Novak jak u glavi. Kad je trebalo, glava je presudila. Ne igraš najbolje, ne igraš ni blizu najboljeg, ovaj s druge strane taktički sve odigra čudesno i izgubi meč. Nevjerojatno! Federeru će biti teško oporaviti se od ovoga. Ovo je lagani šok za sve.

Federer je ovaj poraz usporedio s onim protiv Rafaela Nadala u finalu 2008. godine, pa je naglasio da se i tada vratio, te da će se vratiti i sada.

- Može on to usporediti s čime god hoće, ali već je vidio 21. Grand Slam trofej u kućici, a Noleta će sada biti jako teško dobiti. Odletjet će još više, kao da mu netko stavi dvije rakete, znaš već gdje.

Zanimljivo je da je Goranovo mjesto u loži zauzeo Mario Ančić.

- Je, vidio sam Marija, on i Novak su super prijatelji.

Dobio sam, pa ti vidi!

Još se jednom osvrnuo na meč.

- To kako je Federer odigrao s taktičke strane, to je bila teniska rapsodija, ali opet se vidjelo zašto je Novak broj 1. Jedino je važno dobiti posljednji poen i čije je ime zapisano na onoj tabli.

Kao što je i njegovo zapisano od 2001. godine.

- I moje, tako je. Ni to nije bio lijep meč s moje strane, ali sam ga dobio, pa ti vidi! Gledao sam nekidan završnicu meča, ono moje serviranje za pobjedu. Ja stvarno u tom trenutku nisam znao gdje sam i što se događa. Jesi li vidio kakav sam ja aut hvatao na prvu meč-loptu, to nije normalno.

Nakon toga smo mu postavili zanimljivo pitanje. S Marinom Čilićem je na US Openu 2014. godine osvojio svoj prvi trenerski Grand Slam trofej, računa li ovaj kao drugi?

- E, to sam ja vas htio pitati. Smijem li ja to računati ili ne smijem?

Mislimo da smije.

- Tako i ja mislim. Vidi, bio sam tamo kad je upisao prve tri pobjede, onaj Hurkacz u 3. kolu je bio malo teži meč, ali taj mali će biti dobar. Znači, bio sam na treninzima, bio sam na mečevima u prvom tjednu. Drugi tjedan sam cijelo vrijeme bio na mobitelu, pričao sam sa svima. Neću biti bahat, ali ću ga svejedno staviti u kućicu. Ustvari, bit ću ovaj put bahat. Stavit ću ga u životopis, pa neka ga netko miče ako hoće. Ja ga neću micati. Mislim da sam jedan od rijetkih koji je Wimbledon osvojio kao igrač i kao trener. Nema ih puno, Becker sigurno, nisam siguran za Rochea, Edberg nije.

LONDON, ENGLAND - JUNE 30: (L-R) Marian Vajda, Goran Ivanisevic and Novak Djokovic of Serbia look on during a practice session ahead of The Championships - Wimbledon 2019 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on June 30, 2019 in London, England. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

Je li što konzumirao dok je gledao meč, vodu, kavu...?

- Ništa puno, boli me trbuh. Zbilja ovo nije lako, ali je lakše gledati ovdje, digneš se kad te volja, prošetaš do WC-a, a tamo u loži su stalno uperene kamere u tebe, gledaju što mrmljaš, kakva ti je faca. Razgovarao sam nakon finala s Marjanom Vajdom, kaže da ne zna gdje mu je srce. Kaže on meni, “ty vole”, to je neka češka psovka, to mi je govorio i Petr Korda - nasmijao se Goran kad se sjetio svoga igračkog rivala.

Psovku nije potrebno prevoditi.

- Cijeloj ekipi svaka čast, ovo je zbilja veliki rezultat. Ma, neka on meni govori “ty vole”, dobro se mi razumijemo. Taj češki i slovački, kad pričaju sporije, ja ih sve razumijem.

Uvjereni smo da će biti još prilike da bi se “častili” psovkama. Ako je i bio samo prvi tjedan kao trener, nema veze, njegov je doprinos osvajanju naslova nesporan.

Linker
17. travanj 2024 08:35