REUTERS/Carl Recine / REUTERS
EPSKA BITKA LEGENDARNOG DVOJCA

FOTO: FEDERER U MEČU GODINE NADIGRAO NADALA I UŠAO FINALE WIMBLEDONA Švicarac srušio rekord Gorana Ivaniševića i izborio sudar s Novakom Đokovićem

U finalu trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone Wimbledona igrat će Švicarac Roger Federer i Srbin Novak Đoković.
Piše: HinaObjavljeno: 12. srpanj 2019. 19:50

Federer je u polufinalu pobijedio Španjolca Rafaela Nadala sa 7-6 (3), 1-6, 6-3, 6-4 nakon tri sata i pet minuta igre, dok je Đoković u prvom polufinalnom dvoboju svladao Španjolca Roberta Bautistu Aguta sa 6-2, 4-6, 6-3, 6-2 za dva sata i 48 minuta.

Federer je izborio svoje 31. finale na Grand Slam turnirima, a do sada je osvojio rekordnih 20 titula. Bit će to i njegovo 12. wimbledonsko finale, a lovi deveti trofej u All England Clubu. S druge strane, prvi tenisač svijeta izborio je 22. finale jednog od četiri najveća svjetska turnira, a do sada je osvojio 15 Gland Slam turnira, pri čemu četiri Wimbledona.

Okršaj Federera i Nadala bio je sudar teniskih titana koji je ovoga puta otišao na Federerovu stranu.

Nadal je dočekao meč s boljim međusobnim skorom (24-15), više pobjeda u međusobnim susretima na Grand Slam turnirima (10-3) i više pobjeda u polufinalima (7-1). No, Federer je imao bolji međusobni skor u Wimbledonu. Od tri odigrana susreta dobio je dva, a večeras i treći.

U prvom setu gledali smo izjednačenu igru, a Federer je tek za nijansu bio bolji što se na koncu vidjelo i na rezultatu. Pobjednik seta je razriješen u trinaestoj igri u kojoj je Švicarac odigrao nekoliko fantastičnih poteza i taj dio igre dobio rezultatom 7-3.

U drugom setu vidjeli smo fantastičnu igru španjolskog tenisača. Uz dva breaka, Nadal je za 36 minuta dobio set rezultata 6-1 izjednačivši na 1-1. Federer je poveo 1-0, a potom izgubio šest gemova u nizu.

U trećem setu priča se okrenula. Federer je zaigrao daleko bolje i Švicarac je stigao do breaka u četvrtoj igri povevši sa 3-1. Nadal je već u idućem gemu imao tri break lopte, pri čemu dvije vezane, za povratak u meč, ali nije uspio i Federer je poveo sa 4-1, a potom i dobio set sa 6-3.

Reuters

Švicarac je nastavio s odličnom igro i u četvrtom setu. Pri rezultatu 1-1 oduzeo je servis suparniku i to se pokazalo ključnim. Pri vodstvu 5-3 Federer je imao dvije meč lopte, no Nadal je osvojio gem i tako produžio nadu. U idućem gemu Nadal je spasio još dvije meč lopte, ali ne i treće.

U drugom polufinalnom susretu nije bilo previše dvojbi. U 11. međusobnom obračunu Đoković je ostvario osmu pobjedu protiv 31-godišnjeg Španjolca i tako prekinuo njegov pobjednički niz od dva meča u kojima je slavio ove godine protiv najboljeg tenisača svijeta.

Bautista Agut je pružio dostojan otpor Đokoviću i do sredine trećeg seta bio ravnopravan suparnik. Nakon što je napravio 'break' za 4-2 srpski tenisač je odjurio po svoje 25. finale na Grand Slam turnirima.

U nedjelju od 15 sati Đoković će se boriti za trofej protiv Federera. Bit će to njihov 48 međusobni susret, a Novak vodi 25-22 u pobjedama.

Federer prestigao Ivaniševića po broju asova

Rušenje rekorda i ispisivanje povijest, kada je Roger Federer u pitanju nikada ne prestaje. U polufinalnom okršaju protiv Nadala tako je postavio nove granice govorimo li o asovima u Wimbledonu. Do danas je primat po broju neobranjivih servisa držao naš Goran Ivanišević, u karijeri je ispalio 1397 asova koje je rasporedio u 63 meča (omjer 49-14) odigranih u All England Clubu.

Federer je uoči, svog 113. meča na "svetoj travi" nakupio 1390 asova, ali već do početka drugog seta dostigao je i prestigao Ivaniševića te tako postao tenisač s najviše asova u povijesti najvećeg svjetskog turnira.

LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 09:  WIMBLEDON 2001 FINALE MAENNER, London; Patrick RAFTER/AUS - Goran IVANISEVIC/CRO; Sieger Goran IVANISEVIC/CRO kuesst den Pokal, rechts: der Herzog von KENT  (Photo by Bongarts/Getty Images)
Bongarts/Getty Images

Na kojoj će se, pak, točno brojci zaustaviti nemoguće je procijeniti s obzirom na to da je nemoguće odrediti i koliko će još godina i mečeva veliki Švicarac igrati u Wimbledonu.

---------------------------------------------------------------

WIMBLEDON, tenisači - polufinale

Novak Đoković (Srb/N.1) - Roberto Bautista Agut (Špa/N.23) 6-2, 4-6, 6-3, 6-2

Roger Federer (Švi/N.2) - Rafael Nadal (Špa/N.3) 7-6 (3), 1-6, 6-3, 6-4

---------------------------------------------------------------

NADAL - FEDERER 6:7, 6:1, 3:6, 4:6

4. SET

KRAJ, FEDERER JE U FINALU!

- Rafa Nadal i dalje je u igri, ali ne može vratiti break zaostatka

- Ipak, nije dugo izdržao Rafa Nadal. Federer je iskoristio jedinu priliku za break i uspio stići do velike prednosti. Odmah u idućem gemu nije imao nikakvih problema i uspio je potvrditi break

- Obojica tenisača drže svoje servise na otvaranju četvrtog seta

3. SET

- Federer je bez izgubljenog servisa u 9. gemu uzeo treći set

- Imao je Federer tri prilike za novi break, ali Nadal se izvukao i tako zadržao nadu u povratak u trećem setu

- Rafa Nadal imao je čak tri prilike za re-break u petom gemu trećeg seta, ali sjajni Federer uspio je spasiti stvar.

- Roger Federer uzeo je prvi break u trećem setu. Pri rezultatu 30:30 odigrao je Švicarac dva vrhunska poena i stigao do velike prednosti.

- Na otvaranju trećeg seta jedan i drugi tenisač drže svoje servise

2. SET

- Izgleda kako je drugi set izgubljen za Švicarca. Nadal je uzeo još jedan break, a potom i završio posao na svojem servisu

- Prvi slabiji servis gem Švicarca i Nadal je odmah uzeo break, da bi ga odmah i potvrdio.

- Imao je Roger Federer dvije prilike za break u trećem gemu, ali Španjolac je izdržao pritisak Švicarca

- Uz manje poteškoće uzeo je Rafa Nadal svoj prvi servis gem na otvaranju drugog seta, da bi potom na servis Federera imao dvije break prilike. Ipak, Švicarac je nekako uspio izvući gem i izjednačiti na 1:1.

1. SET

- Nakon što su jedan i drugi tenisač sjajno odradili posao na svojim početnim udarcima prvi set otišao je u tie-break. Nadal je odmah na početku uzeo mini-break, ali Švicarac vraća izgubljeno, a zatim se isto ponovilo pri rezultatu 3:3. Do kraja tie-breaka Federer je uspio slomiti Španjolca i uzeti prvi set.

- Zaprijetio je opasno Švicarac u osmom gemu prvog seta. Imao je Federer break loptu, ali Nadal je fenomenalnom igrom uspio zadržati svoj servis

- Nevjerojatan posao na svojim servisima odrađuju obojica tenisača. Još uvijek nema prilike za break s jedne ili druge strane.

- Nakon 13 minuta igre u prvom setu rezultat je 2:2, nakon Fedex-ovog servisa bez izgubljenog poena i Nadal drži svoj servis.

- Uz manje probleme otvorio je Federer svoj prvi servis gem, nakon čega je mu je Nadal odgovorio furiozno. Španjolac je za 1:1 odservirao bez izgubljenog poena.

Linker
20. travanj 2024 02:35