Geoff Burke-USA TODAY Sports
FINALE US OPENA

HOĆE LI NADAL OD VEČERAS PUHATI ZA VRATOM FEDERERU? Teško je izvagati ima li Medvedev bolje ljeto ili Nadal sezonu. Španjolac želi ponoviti Montreal

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. rujan 2019. 11:42

Đoković i Roger Federer, pod glavnim reflektorom ostao je sam. Jedan od tri vječna lovca u nedjelju će od 22 sata opet ganjati najvažniji teniski plijen. Rafaelu Nadalu još samo Danil Medvedev stoji na putu do 19. Grand Slama.

Pomirba s gledateljima

Nikad u karijeri Španjolac nije bio samo jednu veliku titulu udaljen od svojeg najvećeg rivala Rogera Federera (20), a upravo ćemo toj situaciji svjedočiti osvoji li US Open. Korak do četvrtog trofeja u New Yorku stigao je pobjedom 7-6(6), 6-4, 6-1 protiv jednog od najugodnijih iznenađenja turnira, 23-godišnjeg Mattea Berrettinija. Talijan je u prvom setu imao dvije set-lopte, no Nadal se izvukao i nakon toga preuzeo uzde.

- Divim mu se. Njegov pristup igri graniči sa savršenstvom. On je vjerojatno najveći borac u povijesti sporta - rekao je Berrettini.

screenshot

Nekoliko sati ranije, Medvedev je jednako uvjerljivo “riješio” Grigora Dimitrova (7-6, 6-4, 6-3), koji će se nakon New Yorka katapultirati za više od 50 mjesta na ATP ljestvici. Postao je drugi Rus u finalu US Opena, nakon Marata Safina, ujedno i najmlađi finalist Grand Slama u posljednjih devet godina. U turniru koji je obilježio i svojim prepirkama s gledateljima (od srednjeg prsta do sarkastičnih pobjedničkih govora), uspio je rastegnuti nevjerojatnu seriju na američkom betonu. A nakon ulaska u finale, zvučalo je kao da s publikom ipak želi zakopati ratnu sjekiru.

- Moram priznati da mi se sviđaju Sjedinjene Američke Države! Nisam ni slutio da će biti tako dobro.

Koliko je bilo dobro, reći će podatak da je Medvedev treći tenisač u povijesti koji je u istoj sezoni uspio igrati finala Washingtona, Mastersa u Kanadi, Cincinnatija i US Opena. Prije njega je to pošlo za rukom Lendlu i Agassiju, a ovog ljeta učinak mu je 20 pobjeda i dva poraza.

Sep 3, 2019; Flushing, NY, USA; Daniil Medvedev of Russia waves to the crowd after his match against Stan Wawrinka of Switzerland (not pictured) in a quarterfinal match on day nine of the 2019 US Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Geoff Burke-USA TODAY Sports - 13302804
Geoff Burke-USA TODAY Sports / Reuters

Kralj zemlje, ali i betona

Teško je zapravo izvagati ima li Medvedev bolje ljeto ili Nadal ima bolju sezonu; Rafa je u 2019. na učinku 47-6, dosad je osvojio Roland Garros, Rim i Montreal, a od ponedjeljka će još uvjerljivije voditi u Utrci za London. Ovisno o ishodu finala, ispred Đokovića će biti ili za 1160 ili za 1960 bodova. Budući da se bliži kraj sezone, smjena bi se uskoro mogla dogoditi i na klasičnoj ATP ljestvici, na kojoj se Novakova prednost ubrzano topi.

Medvedevu je jedan od dva spomenuta poraza ljetos zadao upravo Nadal, i to s pomalo brutalnih 6-3, 6-0 u finalu Montreala.

- U zadnje vrijeme igra čudesno - pohvalit će Rafa svojeg suparnika, pa dodati:

- Iz tjedna u tjedan napreduje velikim koracima i ovog ljeta je igrao najbolji tenis na Touru. Ali u Grand Slam finalu ne možete očekivati lakog suparnika. U nedjelju ću morati igrati svoj najbolji tenis.

Kao da inače ne igra. U petak je postao drugi igrač nakon Federera s barem pet finala na svakom Grand Slamu. Čisto da nas podsjeti da moć “Kralja zemlje” seže daleko izvan granica Bulonjske šume u Parizu. Večeras je ponovno planira uspostaviti i u New Yorku. Osim ako Medvedev ne ponudi nešto čarobno…

Linker
26. travanj 2024 05:29