Novak Đoković
 REUTERS/Lucy Nicholson / REUTERS
REMEK-DJELO PROTIV NADALA

HOĆE LI NOVAK ĐOKOVIĆ POSTATI NAJVEĆI? VLADAR AUSTRALIJE PORUČIO 'Kalendarski Grand Slam moj je idući cilj. Morat ću angažirati Roda Lavera…'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. siječanj 2019. 09:42

Gospodin Rod Laver (80) i gosti u njegovoj Areni očekivali su da će se družiti cijelu večer. Pripremljeni najavama o dugometražnom trileru, osvježili su se, zauzeli mjesta i čekali da dvojica teniskih titana dolje na terenu podignu zastor.

Umjesto maratona, dobili su blickrig. Ono što je za mnoge trebao biti meč godine, pretvorio se u one-man show u kojem je Novak Đoković protiv Rafaela Nadala demonstrirao silu kakva u finalu Australian Opena dugo nije viđena. Još tamo od 2003. kada se Agassi poigrao sa Schüttlerom. Uostalom, ako Nole ocijeni da je pobjeda 6-3, 6-2, 6-3, u meču koji je trajao samo dva sata, jedna od njegovih najboljih teniskih izvedbi uopće, treba li tome što dodati?

- Kada napravim ukupno 15 neforsiranih pogrešaka u dva meča, onda iznenadim i sâm sebe. Bilo je to doista savršenstvo - rekao je Đoković.

Petnaest promašaja. U polufinalu i finalu. I znate čega još 15? Grand Slamova. Veličanstveni Novak sada je usamljen na trećem mjestu vječne ljestvice, iza Rogera Federera (20) i svojeg jučerašnjeg suparnika koji ima 17 velikih titula. Odvojio se od Petea Samprasa, s kojim je dijelio treće mjesto od US Opena.

- Peteova pobjeda na Wimbledonu jedna je od prvih teniskih slika koju sam sačuvao u memoriji. U mojoj obitelji nije bilo neke velike sportske tradicije pa je to bio znak sudbine i izvor želje da jednog dana budem dobar kao Sampras. I sada me taj podatak zaprepašćuje - priznao je Đoković.

Kakav je to samo bio kontrast u odnosu na finale 2012. Nadalov je forhend ostao otupljen, potpuno bezopasan za sve što je stizalo s druge strane. Srbin se vrhunski postavljao, igrajući u prosjeku pola metra bliže osnovnoj liniji nego u prethodnim mečevima na turniru. "Taktički, bilo je to remek-djelo genija", zaključio je u svojoj analizi Mats Wilander.

S druge strane, Rafa je na servisu stalno pokazivao ranjivost, a na reternu praktično nije postojao. U cijelom je meču izborio jednu break-loptu, i to kad je Đoković servirao za 4-2 u trećem setu.

- Ne bih rekao da me uništio, ali bio je neusporedivo bolji. Njegovo je kretanje bilo nevjerojatno. Radio sam više pogrešaka jer me na to prisiljavao - objasnio je Nadal.

Bekhend je na spomenutoj break-lopti ostao u mreži, a šansa otišla u nepovrat. Uslijedila su dva winnera i 15-ak minuta kasnije na terenu se već blještao trofej Normana Brooksa.

Sa sedam veličanstvenih u kolekciji, Đoković je sada najbolji u povijesti Australian Opena. Od svih Grand Slamova i Mastersa, Australija je ipak njegov omiljeni teritorij, mjesto na kojem se epska priča 2008. počela pisati. Sjećate li se Roland Garrosa i kasnijeg umaškog osvajača Marca Cecchinata? Talijan je zadnji čovjek koji ga je pobijedio na Grand Slamu. Nestvarno zvuči podatak da je to bilo prije samo sedam mjeseci. Uslijedio je niz od 21 pobjede i Đoković će u Parizu imati šansu kompletirati svoj drugi "Novak Slam". Četiri velika turnira već je bio spojio 2016.

- Početak je sezone, bit će dovoljno vremena da se pripremim za zemlju. Moj je sljedeći veliki cilj kalendarski Grand Slam. Morat ću dovesti Roda Lavera u ekipu - našalio se Nole.

I dok Wilander kaže da jedva čeka vidjeti ga protiv Nadala na Roland Garrosu, jer zna se tko je gazda na pariškoj zemlji, komentatori i navijači barem će nekoliko dana vrtjeti omiljenu priču o najvećem tenisaču svih vremena. Sada je i tvrdokornim skepticima jasno da Federerovih 20 Slamova nije nedodirljivo. Lani u ovo vrijeme možda se i činilo drugačije, ali način na koji se Đoković vratio na vrh i zaveo hegemonizam ne dopušta donošenje ekskluzivnih pravorijeka. U ovakvoj formi, 31-godišnjak iz Beograda već bi se 2020. mogao izjednačiti s Rogerom. Premda je tenis neodoljiv upravo u svojoj nepredvidivosti…

Đoković će, naravno, reći da ga utrka ne opterećuje, ali između redaka ćete pročitati kako danas izgledaju njegovi vidici.

- Kako živim s Rogerovim rekordom? Sasvim dobro. Ne znam koliko mi je još sezona ostalo i ne mogu se fokusirati na daleku budućnost, ali naravno da ću učiniti sve kako bih fizički i mentalno bio u stanju loviti mnoge rekorde, pa i taj…

------------------------------------------------------------

Rekorderi na Grand Slamu

1. Roger Federer (Švi) 20

2. Rafael Nadal (Špa) 17

3. Novak Đoković (Srb) 15

4. Pete Sampras (SAD) 14

5. Roy Emerson (Aus) 12

6. Rod Laver (Aus) 11

6. Björn Borg (Šve) 11

8. Bill Tilden (SAD) 10

------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 13:49