Getty Images
POGLED STRUČNJAKA

HRVATSKA HEROINA STRAŠNOM IGROM ZADIVILA VELIKOG ŠVEĐANINA 'Iznenađen sam da joj je toliko dugo trebalo da stigne u četvrtfinale Grand Slam turnira'

POGLED STRUČNJAKA Hrvatska tenisačica jedna je od onih koje se mogu staviti visoko na rang-listi ljubimica velikog Šveđanina
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 04. lipanj 2019. 16:45

Ne znam je li čula, ali siguran sam da bi to doživjela kao poprilično veliki kompliment. Iako je Petra Martić svih ovih godina naučila živjeti od svoje igre, svojih rezultata, svojih pobjeda, ali i svojih poraza. Naš je sport takav - ako se ne baviš nogometom, a samo tamo nema nikakvih pravila, samo su u nogometu i prosječni igrači u statusu zvijezda, onda si okružen prijateljima i malim brojem onih koji su spremni pratiti karijeru takvih sportaša.

A upravo je Petra Martić jedna od takvih sportašica. Iako je ostvarila respektabilnu tenisku karijeru, problemi s ozljedama poprilično su je mučili i ona je s vremenom došla u status sportašice koju spominju samo kad je ostvarila nešto izrazito veliko, a ako nije tako, onda je usputna i prolazna.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 19:  Mats Wilander of Sweden plays a backhand in his Men's Legends Doubles with Thomas Enqvist against Mansour Bahrami of Iran and Mark Philippoussis of Australia during day six of the 2019 Australian Open at Melbourne Park on January 19, 2019 in Melbourne, Australia.  (Photo by Scott Barbour/Getty Images)
Scott Barbour/Getty Images

Nije iznenađenje svima

​Ovo su ipak nešto sretnija vremena za Petru Martić pa će i ona reći da je pobjeda nad Estonkom Kaijom Kanepi najveća pobjeda u karijeri i da ju je dugo čekala. A nije baš prolaznica u tom svijetu, ovo joj je bilo četvrti put da je izborila četvrtfinale Grand Slam turnira. Ove je godine igrala fantastično na zemlji, ovo je sezona u kojoj se nametnula svijetu tenisa. Neke je pritom iznenadila, a neke, poput Matsa Wilandera, nekad velikog tenisača i danas komentatora Eurosporta, nije ni najmanje.

- Ono što je mene iznenadilo kada govorimo o Petri Martić jest činjenica da joj je toliko dugo trebalo da stigne u četvrtfinale Grand Slam turnira. Ali, očito je za sve postojalo vrijeme i razlog.

​Martić je jedna od onih tenisačica koje se mogu staviti visoko na rang-listi ljubimica velikog Šveđanina koji je osvojio sve Grand Slam turnire, osim Wimbledona. A za takvo što postoji i razlog.

Clive Mason/Getty Images
Getty Images

- Njezina raznovrsna igra je povremeno briljantna, ona je u stanju promijeniti ritam igre u sekundi, odlično servira, izrazito je dobra na zemljanim terenima i ja doista uživam gledati Petru Martić na terenu.

Slično je rekao i trener Serene Williams, Patrick Mouratoglou, a da bi učvrstio svoj stav, Wilander je o dvoboju Petre Martić i Čehinje Markete Vondroušove rekao i ovo:

- Ponijet ću slušalice, sjesti u gledalište i gledati taj fantastičan tenis, jedne i druge, i pritom ni s kim neću razgovarati. Samo ću uživati.

A kad je već Mouratoglou bio u blizini, nije mogao izbjeći pitanje o Sereni Williams.

- Znao sam da to pitanje dolazi. Serena nije spremna i da nije izgubila od Sofije Kenin, izgubila bi od neke druge tenisačice. Trebat će joj malo vremena.

​Vremena kojeg više nema jer Amerikanka je trenutačno u statusu osobe koja je u stanju raditi skandal gdje i kad joj se to svidi.

​Napravila je to lani na US Openu, pa je onda prijetila sucu Carolsu Ramosu da više nikada neće voditi njezine mečeve, da bi se u Parizu nakon poraza od Kenin pojavila na vratila sobe gdje je upravo Dominic Thiem razgovarao s austrijskim novinarima i zaprijetila:

- Ako ne budem odmah na redu, odlazim.

Thiem je zaključio da si takvo što Federer i Nadal nikada ne bi dopustili, ali Serena Williams nije osoba koja se zna ponašati. Ni jučer, ni danas, a neće ni sutra. Ovisi o tome koliko dugo bude igrala tenis.

Linker
24. travanj 2024 18:46