Mark Kolbe/Getty Images / Getty Images
NIKAD SE NE PREDAJE

HRVATSKA TENISKA HEROINA ŽIVI AUSTRALSKU BAJKU 'Svi koji misle da je tenis glamurozan, neka popričaju sa mnom. Igrala sam turnire za 55 dolara...'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 22. siječanj 2017. 13:31

Australsku bajku s jakim primjesama nostalgije Mirjana Lučić-Baroni odvela je u drugi tjedan. Mlada Grkinja Maria Sakkari pokazala se kao ozbiljniji zalogaj od Radwańske, ali najveći hit ženskog turnira traje i dalje. Pobjedom 3-6, 6-2, 6-3 Mikica je treći put u karijeri ušla u osminu finala Grand Slama.

Kao i u prvom kolu protiv Wang, morala se čupati iz zaostatka. Posao je ovaj put zakomplicirala „zakrpana“ lijeva noga, koja joj je otežavala kretanje, a Lučić-Baroni se u više navrata tijekom meča požalila na bol. Nakon prvog seta, u kojem je dvaput izgubila servis, situacija je bila daleko od obećavajuće. Onda se u njoj opet razgorio plamen želje za pobjedom, s osnovne crte počeli su sijevati udarci, a Sakkari je gubila korak.

Tennis - Australian Open - Melbourne Park, Melbourne, Australia - 19/1/17 Croatia's Mirjana Lucic-Baroni celebrates after winning her Women's singles second round match against Poland's Agnieszka Radwanska. REUTERS/Issei Kato
REUTERS/Issei Kato

- Borila sam se sa sobom, sa suparnicom, s nogom. Na početku nisam osjećala lopticu, premalo sam trčala. Bilo je neopisivo teško. Samoj sebi govorila sam: ‘Bori se. To je jedino što možeš. Na ostalo ne možeš utjecati, ali boriti se možeš’ - ispričala je 34-godišnja Makaranka nakon pobjede.

obiteljska drama Na službenoj stranici turnira prišili su joj nadimak „Kraljica comebackova“. Iz biografije polufinalistice Wimbledona 1999. strani izvjestitelji i dalje izvlače filmske detalje, naročito u razdoblju između 2004. i 2010., kada joj se renking kretao između 300. i 1000. mjesta, a ona je igrala ITF turnire po Italiji i Americi.

- Svi koji misle da je tenis glamurozan, neka dođu i popričaju sa mnom. Challenger turniri mentalno su vrlo zahtjevni, na njima morate biti super-odlučni i truditi se da čim prije pobjegnete na višu razinu. Iza mene je težak put, ali ponosna sam što sam uspjela - kaže Lučić-Baroni.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 19:  Mirjana Lucic-Baroni of Croatia plays a backhand in her first round match against Kirsten Flipkens of Belgium during day two of the 2016 Australian Open at Melbourne Park on January 19, 2016 in Melbourne, Australia.  (Photo by Darrian Traynor/Getty Images)
Darrian Traynor/Getty Images / Getty Images

O obiteljskoj drami i batinama oca Marinka u tinejdžerskim danima nerado priča, iako agencije podsjećaju i na najtamniju stranu njezine karijere. Naglasit će tek da nikada nije razmišljala o odlasku iz tenisa.

- Bilo je suza, teških trenutaka, razočaranja. Mnogi bi na mojem mjestu odustali. Nisam imala povlašten tretman niti dobivala puno pozivnica. Sve sam napravila sama. Igrala sam mečeve za 55 dolara. Za to morate imati karakter i mentalnu čvrstinu. To što sam ovdje i meni i drugima dokazuje kakav sam borac.

Nije na odmet podsjetiti da je Lučić-Baroni u Melbourneu postavila rekord za najdulje razdoblje između dvije pobjede na jednom Grand Slamu. Sa 19 godina „pauze“ nadmašila je Japanku Kimiko Date-Krumm, koja je u Wimbledonu bila bez pobjede od 1996. do 2013.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 19:  Mirjana Lucic-Baroni of Croatia celebrates winning her second round match against Agnieszka Radwanska of Poland on day four of the 2017 Australian Open at Melbourne Park on January 19, 2017 in Melbourne, Australia.  (Photo by Mark Kolbe/Getty Images)
Mark Kolbe/Getty Images / Getty Images

goffin zaustavio ivu Pogled na ždrijeb budi nadu da Mikica još nije rekla sve. Za ulazak u četvrtfinale igrat će protiv Jennifer Brady, 116. igračice svijeta, koja je iznenadila Vesninu. Amerikanka nikada nije bila u Top 100, ovo joj je prvi nastup u glavnom ždrijebu Grand Slam turnira uopće.

Ivo Karlović ovaj put nije izmislio dovoljno učinkovitu terapiju koja bi ga odmorila za Davida Goffina. Suprotno klasičnoj priči, David je protiv Golijata bio favorit i lakoćom opravdao taj status. Belgijcu je trebalo manje od sat i pol za pobjedu 6-3, 6-2, 6-4. Kad ne bi pogodio jedan od svojih 25 asova, Karlović se mučio na servisu, a nije uspio izboriti nijednu break loptu.

- Iznenađen sam što je završilo tako brzo. Pripremao sam se za tie-breakove i brinuo se da bismo mogli igrati do ponoći - našalio se Goffin.

Linker
17. travanj 2024 12:54