Getty Images
EPSKI MARATON ZA PAMĆENJE

'IVO, TI NISI NORMALAN!' Što stariji, to bolji: Evo koje je sve rekorde srušio 37-godišnji hrvatski div!

Hrvatski tenisač porušio je brojne rekorde u meču 1. kola koji se rastegnuo na 5 sati i 15 minuta i u kojem je uz 75 asova preokrenuo 0:2 u setovima u pobjedu nad Argentincem Zeballosom s 22:20 u petom setu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 18. siječanj 2017. 15:11

Samo je nebo limit ako dovoljno vjeruješ u sebe. Ne znamo drži li se Ivo Karlović ove mudrolije, ali očito je da s 37 godina na leđima i dok mu se 38. rođendan približava (28. veljače), on nema namjeru prestati istraživati dokle sežu njegove granice.

Doktor Ivo ispisao je još jednu povijesnu stranicu teniske igre, prekrojio knjige rekorda na samo sebi svojstven način. Nadoknadivši treći put u karijeri zaostatak od 0:2 u setovima, Div sa Šalate pobijedio je Horacija Zeballosa (ATP 68) s 22:20 u petom setu, nakon pet sati i 14 minuta igre. Počeli su dok je sunce peklo na 37 stupnjeva Celzijusa, završili duboko u noći, pa stoga ne čudi njegova izjava:

- Čudan dan. Malo mi je bilo vruće, malo mi je bilo hladno, pa opet vruće, pa opet hladno... Pa je bio dan, pa večer, pa noć. Kao da sam cijeli turnir odigrao u jednom danu. Nevjerojatno! Nevjerojatno!

Samo 13 break-lopti

S 37 na leđima izdržao je pet sati i 15 minuta, drugi najduži susret u povijesti Australian Opena. Samo je finale iz 2012. između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala bilo dulje (5 sati i 53 minute), ovo je bilo jednako dugo kao polufinale iz 2009. između Nadala i Fernanda Verdasca. Po broju gemova (84) ovaj je dvoboj Hrvata i Argentinca izbio na prvo mjesto računajući mečeve od uvođenja tie-breaka; za jedan su nadmašili četvrtfinale iz 2003. Andyja Roddicka i Younesa el Aynaouija. I kad smo sve ovo nabrojili, još nismo spomenuli da je Karlović zabio 75 asova, od toga 38 u petom setu, čime je obilato srušio rekord Joachima Johanssona (51) star 11 godina.

Prilike su bile rijetke, stizale su u dugim vremenskim razmacima (ukupno samo 13 break-lopti) i kad je peti set krenuo kamo je krenuo, nitko nije bio siguran kada će završiti. Bilo je onih koji su u tim trenucima čestitali direktoru Craigu Tileyu što je taj meč postavio kao posljednji na terenu broj 19, u protivnom bi sve morao pretumbavati. Bilo je onih koji su mislili da će Karlović i Zeballos ugroziti Johna Isnera i Nicolasa Mahuta, njihovih 11 sati i pet minuta iz Wimbledona.

Svašta je ljudima padalo na pamet dok je žilavi Hrvat vodio iscrpljujuću bitku s upornim Argentincem. Zeballos je bio na 0-4 u četiri dolaska na Australian Open uključujući kvalifikacije i 0-11 u setovima, protiv Karlovića neke je stvari promijenio nabolje, ali pobjedu nije dočekao.

Ti nisi normalan!

Za kraj, nakon pet sati i 14 minuta, kriv je jedan fantastičan bekhend lob našeg tenisača na drugu meč-loptu. Lob koji je Zeballosa otjerao s mreže u lovu na loptu koju je jedva stigao, ali nije bio u mogućnosti kvalitetno je odigrati. Loptica je otišla vani, Karlović je ispustio reket i podigao obje ruke u zrak.

Nešto kasnije bio je u svom korneru, grleći se s trenerom Petrom Popovićem i kondicijskim trenerom Slavenom Hrvojem.

- Nisi normalan, nisi normalan...

Pet minuta kasnije bio je do vrata u ledenoj kupki, trener je snimao i kasnije snimku postavio na Instagram. Kad se donekle oporavio i stao pred novinare, Karlović je priznao da mu je ovo bio jedan od najtežih mečeva u karijeri, da je energiju crpio iz publike, koja je tijekom petog seta do vrha napunila tribine.

- Ovaj je meč u vrhu sa svima kojih bi se mogao sjetiti, stvarno težak meč. Da je bio lakši, da sam izgubio na lakši način, brzo bih ga zaboravio. Ovako ću ga definitivno pamtiti za sva vremena.

Rekao je da vraćati se nakon 0:2 u setovima nije lako. Iz dva razloga.

- Morao sam se boriti protiv Zeballosa i moramo sam se boriti protiv moje glave. Mentalno je to jako teško. Atmosfera je bila odlična. Bilo je puno Hrvata, bilo je puno Argentinaca, bilo je ljudi svih nacionalnosti. Stvarno je bilo lijepo.

Dobro je da opet nije izgubio od Argentinca, zgadili bi mu se Argentinci nakon Juana Martina del Potra i Federica Delbonisa u finalu Davis Cupa u Zagrebu. Osim toga, Delbonisu je morao predati meč prošle godine u 1. kolu u Melbourneu (koljeno).

Iako je poručio da sa svojim Conan timom, već spomenutom dvojicom, živi za ovakve trenutke i da je zabio lakih 75 asova, Karlović ipak nije siguran kako će se osjećati u četvrtak kad bude igrao s Australcem Andrewom Whittingtonom.

Odmah u ledenu kupku

- Oporavak će biti ključna stvar, ali ne znam kako ću se oporaviti. Imam dva dana, u srijedu neću udariti niti jednu lopticu, ništa od treninga. Ruka je, hvala na pitanju, dobro. Koljeno i pomalo leđa baš i nisu tako dobro. Samo odmor, ledena kupka, rano na spavanje i nadam se da će to biti dovoljno.

Rekao je da se sjetio Johna Isnera i Nicolasa Mahuta dok je peti set odmicao. Pogotovo Isnerovih 113 asova.

- Pomalo sam se nadao da bih mogao srušiti i taj rekord ako bismo na terenu ostali još dulje.

-----------------------------------------------------

Koje je rekorde Karlović srušio?

- prvi tenisač u povijesti koji je na sva četiri Grand Slam turnira zabio 50 ili više asova u jednom meču

- 75 asova najviše je na jednom meču u povijesti Australian Opena (dosad 51, Joachim Johansson, 2005)

- 84 gema u jednom meču najviše je u povijesti Australian Opena (dosad 83, Roddick - El Aynaoui, 2003)

- 22:20 najduži je set u povijesti Australian Opena (dosad 21:19, Roddcik - El Aynaoui, 2003)

Linker
24. travanj 2024 05:39