James Chance/Getty Images
James Chance Getty Images

MAJSTOR PAROVA

JE LI TO MOGUĆE? PRVI IGRAČ SVIJETA DOPINGIRAN UOČI POČETKA NOVE TENISKE SEZONE 'Uvjeren sam da ću se ekspresno vratiti'

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 14.01.2020. u 21:01

 • Prvi igrač svijeta u konkurenciji parova, kolumbijski tenisač Robert Farah propustit će prvi "grand slam" turnir sezone Australian Open koji počinje 20. siječnja u Melbourneu zbog pozitivnog dopinškog testa.

  Farah je ranije u utorak objavio kako neće igrati u Melbourneu iz "osobnih razloga", ali naknadno je priznao kako je razlog tomu pozitivan dopinški test na anabolički steroid boldenonu na kontroli obavljenoj u listopadu prošle godine u Caliju.

  Farah je naveo kako je do pozitivnog nalaza došlo jer je konzumirao meso u kojem se nalazila zabranjena supstanca.

  "Dva tjedna prije spomenutog testiranja obavio sam i testiranje u Šangaju na kojem je nalaz bio negativan. Usto sam bio testiran najmanje 15 puta tijekom prošle godine na različitim turnirima i uvijek su nalazi bili negativni. A i Kolumbijski olimpijski odbor je 2018. objavio kako se ta supstanca redovito može pronaći u kolumbijskom mesu te može utjecati na rezultate sportaševa dopinškog testa", stoji u Farahovoj izjavi.

  Kolumbijski je igrač najavio kako će konzultirati savjetnike kako bi proučio svoje sljedeće korake.

  "Miran sam i uvjeren kako ću se u najkraćem vremenu vratiti na teniske terene", dodao je Farah.

  Osim Faraha, zbog pozitivnog dopinškog testa Australian Open propustit će i trenutačno 78. igrač ATP ljestvice u pojedinačnoj konkurenciji Čileanac Nicolas Jarry. U njegovom dopinškom uzorku uzetom tijekom završnice prošlogodišnjeg Davis Cupa u Madridu pronađeni su tragovi anabolika ligandrola i stanozolola, koji se nalaze na listi zabranjenih supstanci Međunarodne antidopinške agencije (WADA).

  Jarry, koji je lani osvojio svoj prvi ATP naslov na turniru u Bastadu, izjavio je kako nikada nije namjerno uzeo nikakvo zabranjeno sredstvo te je kako će u potpunosti surađivati s Međunarodnim teniskim savezom (ITF) kako bi dokazao svoju nevinost. Za pozitivan dopinški nalaz okrivljuje multivitamine proizvedene u Brazilu koji su mogli biti zaraženi.

  Iz drugih medija