Reuters / Gonzalo Fuentes
ZA JL NAJAVIO US OPEN

LEGENDARNI BIVŠI TENISAČ, SEDMEROSTRUKI GRAND SLAM POBJEDNIK OTKRIVA 'Ako su Ríos i Muster bili broj jedan, onda to može postati i Čilić'

Mats Wilander za Jutarnji je najavio US Open.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 30. kolovoz 2017. 17:02

Kao zbunjeni John Travolta u onom slavnom „memeu“ iz Paklenog šunda, Roger Federer i Rafael Nadal stigli su ovih dana sa svojom prtljagom na terene Flushing Meadowsa i pogledom tražili ostatak škvadre iz teniskog vrha.

Dečki se, međutim, nisu uprizorili na zadnjem velikom partyju sezone. Prvi put u povijesti, US Open će proteći bez ijednog od petorice najbolje plasiranih igrača iz prethodne sezone. Ranije su otkazali Đoković, Wawrinka, Nishikori i Raonić, a u subotu navečer prekrižen je i Andy Murray, koji je objavio da zbog bolnih kukova također mora zaobići New York.

Tako je zadnji Grand Slam sezone morao izvjesiti najimpresivniju listu ozljeda u povijesti tenisa, a Marin Čilić ni kriv ni dužan preuzeo status glavnog izazivača Federeru i Nadalu. O novom slijedu zbivanja i turniru koji je pred nama, Jutarnji list je razgovarao s Matsom Wilanderom (53), osvajačem sedam Grand Slam titula i komentatorom Eurosporta koji ponovno prenosi sve mečeve iz US Opena.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 21:  Mats Wilander poses in an 'I love AUS' hat during day eight of the 2013 Australian Open at Melbourne Park on January 21, 2013 in Melbourne, Australia.  (Photo by Vince Caligiuri/Getty Images)
Vince Caligiuri/Getty Images

Trebaju li teniski fanovi biti zabrinuti zbog ozljeda i otkaza ponajboljih igrača?

- Ne trebaju, odnosno barem ja nisam. Tenis se naprosto intenzivirao, momci iz sezone u sezonu probijaju granice i ovakav sustav, s tolikim brojem turnira, uzima danak. Stvar je u tome što ste imali igrače koji su shvatili da mogu uzeti duži odmor da se oporave, a drugi su ga se bojali napraviti jer su mislili da se neće vratiti tako dobri kao prije. Sada i oni rade stanke od dva ili tri mjeseca i nakon toga će početi iznova. Kad vidim kako su se preporodili Roger i Rafa, ne mogu biti zabrinut.

Nova generacija predvođena Zverevim počela se probijati. Je li vam draže na vrhu vidjeti Federera i Nadala ili biste radije da zavladaju novi momci?

- Cool je što smo, čim su se Murray i Đoković malo odmaknuli u stranu, vidjeli igrače koji će u budućnosti uskočiti u njihove cipele. Nova lica su sjajna, a među njih svrstavam i Dimitrova (26, nap. a.), koji je bio polufinalist Grand Slama. Što se tiče vodeće dvojice, nisu to više oni bivši Roger i Rafa, nego igrači koji su napravili zapanjujući fizički, tehnički i taktički napredak. Stari dečki s novim tenisom, opišimo ih tako. Znajući kakav efekt će ostaviti na gledatelje, jedva čekam vidjeti ih opet.

Marin Čilić je odmah tu negdje, u prikrajku. Nakon Wimbledona izjavio je da želi biti broj jedan. Je li to ostvariv cilj?

- Hm (uzdah). Marcelo Ríos je bio broj jedan, Thomas Muster je bio broj jedan… Da, ostvariv je. Ako osvojite Grand Slam, ako vam se ‘poslože’ bodovi, možda će vas računalo izbaciti kao broj jedan. Drago mi je što je Čilić bio otvoren jer takvu stvar od njega još nisam čuo. S obzirom da je Grand Slam pobjednik, da je u Wimbledonu igrao jako dobro, očito ima podlogu. Može li se to dogoditi? Puno, jako puno puta sam pogriješio u prognozama pa ne bih htio još jednom, ali Marin je pokazao da ima svoje adute.

Tennis - Aegon Championships - Queen’s Club, London, Britain - June 25, 2017   Croatia's Marin Cilic in action during the final against Spain's Feliciano Lopez    Action Images via Reuters/Tony O'Brien
Reuters/Tony O'Brien / Action Images via Reuters

Jeste li iznenađeni stagnacijom Borne Ćorića u zadnjim mjesecima? Što mu nedostaje u igri?

- Ne znam što nedostaje, ali znam da ima dobar pristup, sjajno kretanje, solidan servis i bekhend… Forhend bi tehnički mogao biti bolji, ali on je jedan od onih igrača koji će se brzo prilagoditi kada shvate što moraju napraviti da bi konkurirali najboljima. Inače je problem s Bornom, Đokovićem, Murrayjem i takvim tipom igrača što se moraju namučiti za svaki poen. Kada se Ćorić još podigne fizički i mentalno, kada se potrudi da u svlačionici izazove strah od igranja protiv njega, onda će ostali pomisliti: ne želim igrati s njim, taj može udarati tri sata bez da radi pogreške. Taj status morate izgraditi. Što se tiče stagnacije, ona je normalna za mlade tenisače, pogotovo kad pokušavaju izgraditi svoj identitet. Bez obzira vidi li se to golim okom ili ne.

Prijeđimo na drugi dio spektra, prema Ivi Karloviću koji je lani došao do osmine finala. Može li ponovno biti opasan?

- Ah, Ivo! Način na koji on igra uvijek je opasan. Pristojan momak s kojim nitko ne želi igrati. Ne zanima me ima li 38 ili 40 godina, jer je od svih igrača izvan Top 20, najgori mogući suparnik. ‘Molim vas, samo ne Karlović’, tako razmišlja ekipa. Nije zapravo ni važno koliko se može kretati, sve dok ima taj servis.

Linker
11. travanj 2024 05:24