REUTERS
VRIJEME TENISKIH DIVOVA

PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ Evo zašto je moguće da za nekoliko godina budemo razgovarali o Novaku Đokoviću kao najvećem tenisaču svih vremena!

SRBIN REKORDER MELBOURNE PARKA Ovogodišnje finale ponudilo je tek prosječan dvoboj dvojice velikih tenisača u kojem je Novak Đoković bio uvjerljiv protiv Rafaela Nadala i tako se odvojio od Roya Emersona i Rogera Federera
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 29. siječanj 2019. 00:07

​Dok su se sladokusci oblizivali i nestrpljivo očekivali veliku završnicu prvog Grand Slam turnira sezone, na kraju nije bilo previše toga za ponuditi čitateljima, gledateljima, slušateljima... Dovoljno je samo poći od skromnog polufinala tenisača, ali polufinala koje nešto nudi, jer taj mladi Grk Stefanos Tsitsipas koji je uhvatio samo šest gemova Rafaelu Nadalu neće još dugo biti u čekaonici kad se budu dijelile velike nagrade. Nisam toliko siguran za Lucasa Pouillea, koji je osvojio samo četiri gema u dvoboju s Novakom Đokovićem.

Nakon toga meča rodila se priča koju su i najpoznatija novinarska pera pumpala do kraja, ali ovoga puta su bili na pogrešnom tragu i taj finalni obračun definitivno nije bio dvoboj stoljeća, kako je najavio na Eurosportu, niti je to bila utakmica svih utakmica, kako je to zaključio Mats Wilander, a nije bila ni blizu onoga što su 2012. Đoković i Nadal igrali punih pet sati i 43 minute.

Finale je, nažalost, bio prosječan dvoboj dvojice velikih tenisača, koji se raspao već nakon nekoliko prvih gemova, a krajnji rezultat u kojem je Novak Đoković pobijedio Rafaela Nadala sa 6:3, 6:2, 6:3 više sugerira koliko je Španjolac preko noći u Melbourneu ostao slab nego što je Srbin preko noći postao dobar, iako je, a to se mora reći i priznati, načinio samo devet neforsiranih pogrešaka.

​Početak je bio sve što je Novak Đoković zamislio i želio odigrati, krenuo je s dvostrukim breakom, vodio sa 4:1, a mogao je dobiti i svih pet uvodnih gemova meča, ali ono što je najvažnije za njega, a apsolutno najpogubnije za njegova protivnika je činjenica da Srbin u prvih pet servisa nije izgubio niti jedan poen, a na početnom udarcu je ukupno u prvom setu izgubio jedan. ​Ništa se tu dramatično nije promijenilo ni u nastavku meča, jer je Nadal igrao sve ono što nije htio. Zapravo Nadal se vratio starim navikama iz dvoboja s Novakom Đokovićem, a Srbin je to samo čekao...

Nadalu je za ovaj meč trebalo ‘nešto više’

Novinari su kasnije pitali Nadala je li ovo bio najbolji meč koji je Đoković odigrao u njihovim međusobnim dvobojima, Španjolac nije otišao do kraja u priznanju, ali je zaključio da je svakako bio jedan od najboljih i da je za pobjedu nad Đokovićem trebalo nešto više.

Što je to nešto više, Nadal nije rekao, ali je iskoristio vrijeme s novinarima da bi objasnio s kakvim se problemima borio dobar dio sezone i koliko je zapravo zadovoljan iako nije otišao do kraja i ostao samo na jednom naslovu iz Melbournea 2010.

​Kad igraju veliki majstori, onda sredine nema. Nema zadovoljnih s drugim mjestom, nije to naravno bio ni Nadal, a ne bi bio ni Đoković da je u kojem slučaju izgubio. Jednostavno, oni su navikli pobjeđivati i svaki put kada se to ne dogodi, za njih je taj turnir, iskreno govoreći, izgubljeno vrijeme, jer više nisu mladi i nadolazeći majstori, već su etablirane zvijezde kojima je samo zlato konačna nagrada. Uostalom, koliko su dobri i što su sve napravili u karijeri na Australian Openu potvrdit će i ovaj podatak. Posljednji put kad jednog od te trojke, Rogera Federera, Rafaela Nadala ili Novaka Đokovića, nije bilo u finalu Australian Opena dogodilo se prije 14 godina, kada je veliki i talentirani Rus Marat Safin pobijedio Australaca Lleytona Hewitta. Toliko su dobri i toliko su veliki.

​Početkom prošle godine Đoković je u osmini finala izgubio od mladog Korejca Hyeona Chuna u osmini finala Australian Opena. I mnogi su u tom porazu vidjeli novi pad Đokovića, koji je otišao na operaciju lakta, ali se vrlo brzo vratio tenisu.

- Mogao sam igrati već nakon dva mjeseca, ali sam bio oprezan.

​Prihvatio je mišljenje kirurga i kada se vratio, vratio se kao pobjednik kakav je nekada bio. Ipak, unatoč silnom optimizmu, “znao sam da mogu i da ću opet igrati na starom nivou”, nije bio siguran što će mu taj povratak tenisu značiti. A donio mu je tri Grand Slam naslova u nizu. Osvojio je Wimbledon, US Open i Australian Open i sada će u Roland Garrosu jurišati na četvrti zaredom, što je već jedanput i ostvario. Ako je istina da su mladi blizu, ali još će trebati nešto vremena, ako je istina da je Andy Murray na izlaznim vratima, ako je istina da Roger Federer češće gubi nego što dobiva velike utakmice, i ako je istina da Rafael Nadal očito nema igru s kojom bi dominirao Novaku Đokoviću, ostaje samo jedan čovjek.

Nitko nema pravo biti nezadovoljan

​Ostaje samo Đoković koji je sa 31 godinom dovoljno mlad da bi još nekoliko godina dominirao svjetskim tenisom. Iako, oni koji zbrajaju Grand Slam naslove su uvjereni da Đoković baš neće tako lako napraviti konačan prodor prema vrhu, to baš i nije izvjesno. Naime, Srbin danas ima 15 Grand Slam naslova, dva manje od Rafaela Nadala i pet manje od Rogera Federera. No, ako nastavi ovim tempom i ako bude osvajao najmanje dva ili tri Grand Slam naslova po sezoni, posve je moguće da za nekoliko godina budemo razgovarali o Novaku Đokoviću kao najvećem tenisaču svih vremena, iako se on ne želi uplesti u takvu utakmicu. Zasada je po tom pitanju više nego diskretan.

​Ostaje činjenica da je veliko rivalstvo dvojice finalista Australian Opena načinilo novi korak, Đoković vodi sa 28:25 po broju pobjeda, a kad govorimo o finalima Grand Slam turnirima, tu su poravnati 4:4. Nadal je vodio 3:1 pa je onda to preokrenuo Đoković, sa zanimanjem se očekuje Roland Garros, gdje Španjolac ne zna što je to poraz, a siguran sam da Đoković više do svega tamo gdje je Rafael Nadal kralj želi uzeti krunu. Baš kao što nosi krunu kralja Melbournea gdje je sa sedam trijumfa, a nikada nije izgubio finale, nadmašio slavnog Australca Roya Emersona i Rogera Federera.

I zato nitko nema pravo biti nezadovoljan ili nesretan, jer muški turnir nije ponudio sve što su organizatori zamislili. Nije bio toliko dobar kao što je bio dobar ženski, ali ljepota Australian Opena je i u tenisu i u australskom ljetu i u gledateljima. I ove godine je oboren rekord po broju posjetitelja, bio je nešto veći od 800 tisuća, a priča koja traje, i trajat će u Australiji dok je tenisa, jest da je ovo bio najveći dvotjedni party na svijetu, ali da će još neko vrijeme potrajati. Do nekog novog Australian Opena.

Đoković ima tri serije od najmanje tri Grand Slam trofeja

Novak Đoković je prvi tenisač u povijesti, kome je uspjelo spojiti tri serije od najmanje tri Grand Slam trofeja. Srpski je tenisač prvi niz ostvario trofejima u Wimbledonu (2011), na US Openu (2011) i Australian Openu (2012), potom je uslijedio onaj od Wimbledona (2015), preko US Opena (2015) i Australian Opena (2016) do Roland Garrosa (2016). Tada je postao prvi nakon Roda Lavera (1969), koji je držao sva četiri najveća u istom trenutku.

Prvi put od 1995. godine kad su Pete Sampras i Steffi Graf osvojili Wimbledon, pa US Open dogodilo se da imamo tenisača i tenisačicu s dva uzastopna Grand Slam naslova. Naomi Osaka i Novak Đoković su se pobrinuli za to.

Rafaelu Nadalu je ovo bilo 25. finale na Grand Slam turnirima i prvi put je Španjolac ostao bez osvojenog seta. Toliko je Đoković bio dominantan. Posljednji put kad je finalist u Melbourneu uzeo manje gemova bilo je 2003. godine, tada je Andre Agassi pobijedio Rainera Schüttlera sa 6:2, 6:2, 6:1. (db)

Najbolji kad je najgušće

Novak Đoković je u prva četiri meča (Mitchell Kruger, Jo-Wilfried Tsonga, Denis Shapovalov i Daniil Medvedev) izgubio dva seta i napravio 133 neforsirane pogreške, od toga čak 50 protiv Medvedeva. Nakon toga je u četvrtfinalu (Kei Nishikori, predaja kod 6:1, 4:1), polufinalu (Lucas Pouille) i finalu (Rafael Nadal) dodao samo 23 neforsirane pogreške. Nevjerojatno! (db)

GRAND SLAM TITULE

20 - Roger Federer

17 - Rafael Nadal

15 - Novak Đoković

14 - Pete Sampras

12 - Roy Emerson

11 - Rod Laver, Björn Borg

AUSTRALIAN OPEN TITULE

7 - Novak Đoković

6 - Roy Emerson, Roger Federer

4 - Jack Crawford, Ken Rosewall, Andre Agassi

REKORDERI NA SVAKOM GRAND SLAMU

Australian Open: Novak Đoković (7)

Roland Garros: Rafael Nadal (11)

Wimbledon: Roger Federer (8)

US Open: William Larned, Richard Sears, Bill Tilden (7)

TITULE NA TOURU

109 - Jimmy Connors

99 - Roger Federer

94 - Ivan Lendl

80 - Rafael Nadal

77 - John McEnroe

74 - Rod Laver

73 - Novak Đoković

64 - Björn Borg, Pete Sampras

Linker
20. travanj 2024 17:24