REUTERS/Jason Lee
IDE NA DEL POTRA

POGLEDAJTE JEDAN OD NAJLUĐIH MEČEVA OVE GODINE Rafael Nadal izgubio prvi set sa 6:0, pa nakon epske bitke i pet sati teniskog rata izborio polufinale!

Piše: HinaObjavljeno: 05. rujan 2018. 10:55

Argentinski tenisač Juan Martin del Potro postao je prvim polufinalistom ovogodišnjeg izdanja US Opena, nakon što je u utorak u četvrtfinalu pobijedio najbolje rangiranog domaćeg tenisača Johna Isnera sa 6-7 (5), 6-3, 7-6 (4), 6-2 u tro i pol satnom meču. Njemu se kasno sinoć nakon pet sati epske borbe pridružio Rafael Nadal, koji je u pet setova pobijedio Dominica Thiema.

Čudesan meč gledali smo u tom drugom polufinalu, koji je strašni Španjolac na kraju izvukao sa 0:6, 6:4, 7:5, 6:7, 7:6 (7:5 u penima u tie breaku petog seta).

A počelo je nestvarno. 25-godišnji Austrijanac i trenutno deveti tenisač svijeta u prvom je setu pokazao kako to izgleda kad igra bez greške. Pomeo je Nadala sa 6:0 i ostavio gledatelje u čudu. Naravno, nitko nije ni pomišljao da će se sedam godina stariji, prvi tenisač svijeta samo tako predati. Uzvratio je u drugom setu sa 7:5, a onda smo gledali dva tie breaka zaredom u kojem je svaki put odlučio po jedan poen. (7:4 i 7:5).

Što je meč dalje odmicao, branitelj naslova i prvi tenisač svijeta igrao je sve sigurnije, a u petom setu je Thiem pet puta bio nadomak gubitka servisa, ali se nekako ipak spasio i dogurao do tie-breaka koji se na US Openu igra.

U dramatičnom tie-breaku odlučio je doslovno jedan poen, jedan lopta. Thiem je imao 5:4, ali Rafa je još jednom pokazao nevjerojatnu pribranost, osvojio svoja oba servisa i onda dočekao veliku grešku suparnika. Austrijanac je na meč-loptu Nadala jedan smash zabio u mrežu i ispratio Španjolca u polufinale, gdje ga čeka raspoloženi Argentinac.

Del Potro je ipak nešto lakše izborio polufinale.

Bio je to njihov 12. međusobni dvoboj i osma pobjeda Argentinca koji je na taj način drugu godinu zaredom, a treći put u karijeri, stigao do polufinala jedinog Grand Slam turnira na kojem je osjetio slast pobjede u finalu, kad je 2009. šokirao peterostrukog pobjednika Rogera Federera i prekinuo njegov pobjednički niz.

Isner je po treći put u karijeri, a drugi put na US Openu, igrao u četvrtfinalu na Grand Slam turnirima, no koliko god se trudio nije mogao pronaći način kako zaustaviti 29-godišnjeg Argentinca, iako je osvajanjem prve dionice meča postao prvi igrač na ovogodišnjem turniru u Flushing Meadowsu koji je Del Potru uzeo set.

Argentinac se brzo vratio u igru, a presudnim se pokazao treći set, u kojem je Isner došao do dvije prilike za 'break', ali nije uspio slomiti Del Potrov servis. Argentinac je osvojio set u 'tie-breaku', poveo sa 2-1, te se nakon desetominutne stanke zbog velike vrućine i teških uvjeta za igru vratio osvježen, osvojio prva tri gema četvrtog seta i zapečatio pobjedu.

Marin Čilić će se za mjesto u polufinalu boriti večeras protiv Keija Nishikorija, a njihov je dvoboj na rasporedu kao drugi u poslijepodnevnom terminu na stadionu Arthur Ashe, na kojem će od 18 sati po srednjoeuropskom vremenu program otvoriti Japanka Naomi Osaka i Ukrajinka Lesia Curenko svojim četvrtfinalnim obračunom.

Linker
19. travanj 2024 03:01