Instagram
POSEBNA ŽIVOTNA PRIČA

PRIRODNA KATASTROFA RAZORILA JOJ JE DOM, ALI VRATILA SE JOŠ JAČA I S HRVATOM OSVOJILA WIMBLEDON 'Pojavio ispred mene i pitao me imam li partnera...'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 18. srpanj 2019. 10:00

Kad su u reprizi lanjskog finala u Roland Garrosu obranili naslov protiv Mate Pavića i Gabriele Dabrowski postali su prvi par kome je to uspjelo u Open eri (Margaret Court i Ken Fletcher su triput zaredom bili pobjednici od 1963. do 1965. godine), a sada su osvajanjem Wimbledona postali prvi par u posljednje 33 godine koji je vezao ta dva naslova.

Tko je uopće Latisha Chan, partnerica s kojom je Ivan Dodig osvojio već tri Grand Slam titule? Teniskim zaljubljenicima ona nije nepoznanica, uostalom, 29-godišnja Tajvanka je s Martinom Hingis 2017. godine vladala igrom parova, zajedno su osvojile devet turnira, uključujući US Open i sezonu su zaključile kao broj jedan. Nakon toga Hingis se treći put oprostila od tenisa, ovoga puta definitivno (u međuvremenu je postala majka), a Chan je promijenila ime i od Yung-Jan postala Latisha (njena sestra Hao Ching je poznatija kao Angel).

Život bez Martine nije bio niti malo jednostavan, Latisha je upala u krizu igre i rezultata, a onda se u njenom životu ukazao Ivan Dodig.

- Ovaj tip se pojavio ispred mene u restaurantu u Indian Wellsu i pitao me imam li partnera za Roland Garros. Gledala sam ga u čudu, nikada prije nisam razgovarala s njim i nisam znala što bih rekla. Odgovorila sam da ću razmisliti.

Instagram

Razmislila je i prihvatila, a tandem iz snova naišao je na prvu prepreku i gotovo se razišao prije nego su odigrali prvi meč.

- Ja sam ozlijedila rebro uoči Roland Garrosa i nisam znala trebam li igrati ili se liječiti. Ivan je imao puno vjere u mene, rekao mi da će sve biti u redu.

Od tada su odigrali šest Grand Slamova zajedno, tri su osvojili, od jednog (US Open) morali odustati zbog ozljede. Danas pucaju na trofeje s US Opena i Australian Opena.

- Neće biti lako, ali mi se sjajno razumijemo na terenu i uvijek smo podrška jedno drugome. Ono što mi se sviđa kod Ivana je što se prema meni odnosi s puno poštovanja na terenu, nikada mi ništa ne predbacuje i znam da bi sve učinio za mene.

Deset pobjeda u nizu, samo jedan izgubljen set. U finalu protiv Roberta Lindstedta i Jelene Ostapenko itekako se dobro vidjelo kako funkcionira tim, koji već dugo igra zajedno za razliku od onoga drugog, kome je to prvi nastup.

SINGAPORE - OCTOBER 24:  Martina Hingis (L) of Switzerland and Chan Yung-Jan of Chinese Taipei pose with the WTA World No.1 Doubles trophy during day 3 of the BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global at Singapore Sports Hub on October 24, 2017 in Singapore.  (Photo by Julian Finney/Getty Images for WTA)
Julian Finney/Getty Images for WTA

- Prava je šteta da nismo mogli igrati protiv Andyja Murraya i Serene Williams u finalu - rekla je Latisha.

- Veselili smo se tome. Oni su dali veliki publicitet mješovitim parovima i bilo bi dobro da i drugi slijede njihov primjer.

Život ove prekrasne Tajvanke preokrenuo se kad je imala deset godina, tada je shvatila kako te “danas ima, a sutra možda nema”. Naime, 1999. godine Tajvan je pogodio strašan potres.

- U tom potresu je uništen naš dom, obiteljski posao, moja škola i teren na kojem sam trenirala u Dongshiju.

Materijalna šteta je bila velika, ogromna, no Latisha je bila sretna i na život je počela gledati drugim očima. I zato, vjerojatno, uvijek smije. U kakvoj god se situaciji našla.

Tennis - Wimbledon - All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, Britain - July 14, 2019  Croatia's Ivan Dodig and Taiwan's Latisha Chan pose with their trophies as they celebrate winning the mixed doubles final against Sweden's Robert Lindstedt and Latvia's Jelena Ostapenko  REUTERS/Hannah McKay
REUTERS/Hannah McKay

Linker
26. travanj 2024 21:20