Getty Images
SAMO TAKO DALJE

SJAJAN START HRVATA NA ROLAND GARROSU Petra Martić izborila drugo kolo nakon pet godina

Piše: HinaObjavljeno: 30. svibanj 2017. 16:46

Hrvatska tenisačica Petra Martić (WTA - 290.), koja je iz kvalifikacija stigla do glavnog ždrijeba Roland Garrosa, probila se u utorak u drugo kolo drugog Grand Slam turnira u ovoj sezoni pobijedivši Ukrajinku Katerynu Bondarenko (WTA - 92.) sa 6-2, 7-5 za 72 minute igre.

Ovo je prva pariška pobjeda 26-godišnje tenisačice iz Duća nakon 2012. godine, kad je upravo u Roland Garrosu ostvarila svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima probivši se do osmine finala. Nakon toga je zaredala s tri poraza u prvom kolu, a 2016. godine zapela je u kvalifikacijama.

Iako ju od iskusne Ukrajinke dijeli gotovo 200 mjesta na WTA ljestvici, Martić je odlično krenula u meč i s dva 'breaka' lakoćom osvojila prvi set. U drugom je Bondarenko dvaput imala 'break' prednosti (3-1, 4-2), ali je u oba slučaja Martić odmah vraćala izgubljene servise. Kod 5-5 je naša tenisačica iskoristila drugu priliku za 'break' u tom gemu te vrlo autoritativno, bez izgubljenog poena odservirala za pobjedu i prolaz u 2. kolo, što joj je najbolji rezultat na Grand Slam turnirima još od Wimbledona 2013., kad je stigla do trećeg kola.

Martić je protiv Bondarenko zabila sedam aseva, imala odličnih 72 % pogođenih prvih servisa, ali i vrlo dobru iskorištenost na drugom (56 %), za razliku od svoje suparnice (33 %). Od deset prilika za 'break' Martić je iskoristila pet, a Bondarenko dvije od četiri.

Sljedeće Petrina suparnica bit će 13. tenisačica svijeta Amerikanka Madison Keys koja je u 1. kolu bila bolja od Australke Ashley Barthy sa 6-3, 6-2. Martić i Keys se do sada nikada nisu susretale, a Amerikanka u Parizu brani prošlogodišnju osminu finala, što joj je i najbolji rezultat na jedinom zemljanom Grand Slam turniru.

Petra Martić: Stvarno sam iznenađena ovim rezultatima

Fantastičan učinak Petre Martić u 2017. godini - u nepuna dva mjeseca slavila je u 21 od 24 dvoboja. U spomenutu su statistiku ušle i Petrine četiri pariške pobjede u posljednjih sedam dana - nakon tri uspjeha u kvalifikacijama, u utorak je u 1. kolu svladala Ukrajinku Katerinu Bondarenko.

"Stvarno sam iznenađena ovim rezultatima. Da mi je netko vjerovao da ću nakon stanke od devet mjeseci imati tako brzo ovako dobre rezultate, ne bih mu vjerovala. Već na prvom nastupu početkom travnja na ITF turniru u talijanskoj Santa Margheriti Di Puli osvojila sam naslov iz kvalifikacija, a i u nastavku sam igrala dobro. U Parizu mi je bio cilj plasirati se na glavni turnir, a već sam u 2. kolu", rekla je Petra koja je na startu odigrala odlično, jedino je malo igrački popustila sredinom drugog seta.

"U par gemova popustila mi je koncentracija, nekoliko dvostrukih servis-pogrešaka dovelo me do zaostatka od 4:2 u drugom setu, Ipak, kako se set bližio kraju, tako sam ponovo hvatal ritam i na kraju slavila u dva seta", kazala je Petra koja će sljedeću prepreku imati u 13. tenisačici svijeta, Amerikanki Madison Keys.

"Ona je favoritkinja, pritisak je na njoj, ja se nadam da ću ponoviti igru iz prethodnih mečeva i uživati na terenu. A onda je sve moguće".

RG, tenisačice - 1. kolo

Jelina Svitolina (Ukr/5) - Jaroslava Švedova (Kaz) 6-4, 6-3

Cvetana Pironkova (Bug) - Mona Barthel (Njem) 6-0, 6-4

PETRA MARTIĆ (HRV) - Kateryna Bondarenko (Ukr) 6-2, 7-5

Madison Keys (SAD/12) - Ashley Barthy (Aus) 6-3, 6-2

Sorana Cirstea (Rum) - Shuai Peng (Kina) 6-3, 6-1

Carla Suarez Navarro (Špa/21) - Maria Sakkari (Grč) 6-4, 6-2

Su-Wei Hsieh (Tjv) - Johanna Konta (VB/7) 1-6, 7-6 (2), 6-4

Taylor Townsend (SAD) - Miyu Kato (Jap) 6-4, 6-0

Alize Cornet (Fra) - Timea Babos (Mađ) 6-2, 6-7 (5), 6-2

Linker
23. travanj 2024 11:02