Geoff Burke-USA TODAY Sports / Reuters
US OPEN

USPJEŠAN DAN HRVATSKIH PREDSTAVNIKA U NEW YORKU Čilić nakon velike borbe sredio Isnera, Donna Vekić lakoćom prošla dalje

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 01. rujan 2019. 02:22

Marin Čilić je iščupao pobjedu protiv američkog diva Johna Isnera, prvu pobjedu nad Top 20 tenisačem ove godine proslavio je u četiri seta – 7:5, 3:6, 7:6 (6), 6:4. Nakon tri sata i 18 minuta plasirao se u osminu finala US Opena, gdje će igrati s apsolutnim favoritom, 2. nositeljem Rafaelom Nadalom, koga još nitko nije ozbiljnije ugrozio (doduše, u 2. kolu mu je prije početka predao Thanasi Kokkinakis).

Frustrirani Isner će se dugo sjećati meča, koji mu je iscurio kroz prste na nevjerojatan način. Dovoljno je napisati da je Amerikanac imao tri set-lopte kod 5:4 u prvom setu na Čilićev servis, te još dvije u tie-breaku trećeg seta (6:4). U tom tie-breaku Čilić je dvaput hvatao mini-break zaostatka (1:3, 3:5), a to protiv Isnera je sve, samo ne jednostavno. I kad je to uhvatio i stigao do svoje prve set-lopte, Isner je častio duplom pogreškom. Tek trećom u meču, nervoza i pritisak su odradili svoje. Kad se sjetio kako je izgubio prvi set i kako je upravo ostao bez trećeg, Amerikanac je polomio reket. Teško je, zapravo, pobrojati koliko je i kakvih sve prilika Isner imao, a na kraju je morao čestitati 30-godišnjem Međugorcu.

Osvajač ovoga turnira 2014. godine doista je pokazao neke „hudinijevske“ sposobnosti za izvlačenje iz nevolja. Preživio je 40 asova s druge strane, preživio je čak 17 svojih duplih pogrešaka, od toga četiri u gemu kod 4:3 u četvrtom setu kad je spasio četiri break-lopte. Dobio je, na primjer, prvi set u kojemu je Isner pogodio 81 posto prvog servisa. Ima toga još, Isner je stvorio 14 prilika za break, iskoristio samo jednu. Marin je prve dvije kapitalizirao, a druge dvije nije, ali tada više nije bilo važno. Vodio je s 5:3 u četvrtom setu, mogao si je dopustiti taj luksuz. Na kraju, Isner je zaradio četiri poena više (146-142), ali zaludu mu sve. Praktički sve najvažnije poene osvojio je Čilić i zato će igrati u drugoj osmini finala na Grand Slam turnirima ove godine. Na Australian Openu je u toj fazi izgubio od Roberta Bautiste Aguta u pet setova, kad je čak pomišljao na predaju zbog boli u koljenu.

Može li nauditi Nadalu, vidjet ćemo. Španjolac vodi 6-2 u međusobnim susretima, obje Čilićeve pobjede su na tvrdoj podlozi (Peking 2009, Australian Open 2018).

Vekić uvjerljiva

Donna Vekić se pridružila Petri Martić u osmini finala US Opena nakon što je za samo jedan sat i 19 minuta pobijedila Juliju Putincevu (WTA 39) sa 6:4, 6:1. Četvrti međusobni susret i četvrta pobjeda 23-godišnje Osječanke za prvu osminu finala u New Yorku. Kako je lani bila u istoj fazi u Wimbledonu, te proljetos u Roland Garrosu, ostao joj je još Australian Open.

Vekić i Martić su bile zajedno u osmini finala Roland Garrosa. I dok će Martić sada igrati sa Serenom Williams, suparnica Vekić bit će vrlo nezgodna Julia Görges. Njemica je nadigrala 7. nositeljicu Kiki Bertens ostavivši Nizozemku na samo pet gemova. Već je to dokaz da je u jako dobroj formi, a Donni ne ide na ruku međusobni skor. Görges je, naime, dobila prethodna tri dvoboja. Redom - Budimpešta (6:2, 6:2) prije dvije godine, Wimbledon (6:3, 6:2) i Luxembourg (6:3, 3:6, 6:3) prošle godine.

Njemica je jedna od najboljih serverica na WTA Touru, uvijek među prvih pet po broju asova, a Vekić je baš u tom segmentu dominirala protiv naturalizirane Kazahstanke. Nije stvar u broju asova, nego u realizaciji poena nakon prvog servisa. Donna je bila na 25-29, fantastičnih 86 posto, stoga ne čudi da se Putinceva izborila za samo jednu break-loptu u meču.

Break Vekić za 6:4 postao je prijelomna točka meča, iako se suparnica nastavila boriti i u najdužem gemu (20 poena, četiri break-lopte) držala je servis za 1:1 u drugom setu. Nije joj previše pomoglo, Vekić je s pet gemova u nizu odjurila u osminu finala, sjajna sezona se nastavlja i za nju, kao i za Martić.

Bianca Andreescu u svom debiju na US Openu nema respekta prema nikome, tako ni prema Caroline Wozniacki. Kanađanki je Dankinja bila prva Top 10 žrtva početkom godine u Aucklandu, a nakon trijumfa u Indian Wellsu i Torontu, Andreescu je bolje rangirana. Tako da je relativno lako došla do desete uzastopne pobjede i omjer 41-4 u 2019. godini.

Taylor Townsend je potvrdila pobjedu nad Simonom Halep, za Soranu Cirsteu su bila dovoljna dva seta, a u njima je opet uspjela čak 75 puta izaći na mrežu. I na taj način dobiti 47 poena (63 posto). Townsend je pravo osvježenje u teniskom svijetu, stekla je mnogo simpatizera atraktivnom napadačkom igrom. Unatoč kritikama dosta tenisača da tereni nikada nisu bili sporiji.

Nikola Mektić i Franko Škugor su zapeli u 2. kolu, nadigrani su u tri seta od Lukea Bambridgea i Bena McLachlana, a od turnira se oprostio i Mate Pavić u tandemu s Brazilcem Soaresom.

TENISAČI, 3. kolo: Čilić - Isner 7:5, 3:6, 7:6 (6), 6:4, Nadal - Hyeon Chung 6:3, 6:4, 6:2, Andujar - Bublik 6:4, 6:3, 6:2, Zverev - Bedene 6:7 (4), 7:6 (4), 6:3, 7:6 (3).

TENISAČICE, 3. kolo: Vekić (23) - Putinceva 6:4, 6:1, Görges (26) - Bertens (7) 6:2, 6:3, Andreescu (15) - Wozniacki (19) 6:4, 6:4, Mertens (25) - Petkovic 6:3, 6:3, Townsend - Cirstea 7:5, 6:2, Ahn - Ostapenko 6:3, 7:5, Bencic - Kontaveit predaja.

TENISAČI, PAROVI, 2. kolo: Bambridge, McLachlan - Mektić, Škugor 6:3, 6:7(4), 6:3, Arevalo, O'Mara - Pavić, Soares 7:6 (5), 6:4.

Linker
19. travanj 2024 11:17