Marin Čilić
 Foto: Jure Miskovic / CROPIX
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

UZLET HRVATSKOG ASA JE U PUNOJ SNAZI, A TO TJERA NA VELIK OPTIMIZAM 'Oklada da će biti prvi tenisač svijeta i dalje vrijedi'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 21. rujan 2016. 10:24

Na krilima trijumfa u Cincinnatiju, prvog Marinova iz kategorije Masters 1000, i dvije velike Davis Cup pobjede (protiv SAD-a u gostima nakon 0-2 te Francuske u Zadru), Marin Čilić krenuo je u drugi krug karijere s pogledom prema vrhu. I upravo zbog toga bilo bi zgodno sjetiti se dana kad je Marin Čilić krenuo u veliki uzlet, koji je bio sve samo ne izlet u svjetskom tenisu.

Neki su mi se smijali

I upravo tada, dok je bilježio prve velike rezultate, govorio sam i kolegama i prijateljima, to sam, uostalom, napisao, možda s previše emocija i nerealno, da bi Marin Čilić u roku od pet godina mogao biti prvi tenisač na svijetu. Čak sam nekima nudio i okladu za ovu moguće-nemoguću misiju, koja se na kraju nije dogodila. Nije ni mogla jer to su bili najbolji dani Federera i Nadala, Đoković je nezadrživo dolazio, a nakon njega i Andy Murray, dok je Čilić bio previše mlad da bi se mogao uključiti u takvu utrku.

Ako se dobro sjećam, većina prijatelja se kiselo nasmijala na takvu ideju, neki su bili i podrugljivi, ali ja sam ostao uporan.

No, bez obzira na to što se u tom prvom razdoblju karijere Marina Čilića dogodio ulazak “samo” u Top 10 i to negdje rubno, svi koji su vjerovali našem mladom tenisaču, bili su sigurni, bili su uvjereni da dolaze bolji dani.

Jesu li ti bolji dani upravo stigli i može li Marin Čilić u onom što bih nazivao “drugim krugom” napraviti ono što nije u prvom, može li se priključiti borbi za pet vodećih tenisača svijeta, a možda i vodećeg, vrijeme će pokazati, ali ono što je sasvim izvjesno Čilić će u tu utakmicu krenuti u novom ruhu.

Treba konstatirati da je u tom prvom krugu osvojio US Open, a to je mu zasad najveći uspjeh u karijeri. Hoće li ih biti još i koliko velikih, vrijeme će pokazati. Ali je činjenica da je u nastavak karijere Marin Čilić krenuo daleko agresivnije. I rekao bih, s većim samopouzdanjem, koje ga nosi još iz doba suradnje s Goranom Ivaniševićem ili se preko noći rodilo u novoj suradnji s Björkmanom.

Drugi krug za Marina Čilića nosi nove izazove i otvara velike mogućnosti. Kada već nisam pogodio što bi se moglo dogoditi u prvih pet godina karijere Marina Čilića, danas, kada se puno toga promijenilo u njegovoj karijeri, moguće je da će se promijeniti i u njegovu tenisu.

Samo jedan smjer

Ovaj put argumenti koje vučem za sobom su možda veći i uvjerljiviji nego prije, a Marin Čilić ima pravo vjerovati u još bolje i uspješnije dane. Ako je Roger Federer uglavnom na izlaznim vratima jedne senzacionalne karijere, ako tako nešto prijeti i Rafaelu Nadalu, činjenica je da će se puno toga promijeniti i u svijetu tenisa.

Dominacija Novaka Đokovića i Andyja Murraya sigurno će jedno vrijeme ostati, veliki rezultati Švicarca Stana Wawrinke također, ali među svim ostalim mladim ili mlađim tenisačima koji dolaze ili pretendiraju doći u prvih pet, prva tri ili na broj jedan, akcije Marina Čilića prilično rastu.

Među svim mladim i obećavajućim suparnicima, koje predvode Kei Nishikori i Milos Raonic, a onda dolaze Austrijanac Dominic Thiem, Australac Nick Kyrgios, njemački tenisač Alexander Zverev, a tu će uskoro, nadam se, biti mjesta i za Bornu Ćorića, Marin Čilić najbolje stoji. Naime, samo je Čilić iz tog društva već bio pobjednik na Grand Slam turnirima i njegov bi put trebao ići u samo jednom smjeru, k novom velikom iskoraku.

Sve ovisi o njemu

I zato ovaj put nitko nema pravo podrugljivo se nasmijati ako taj put odvede Marina Čilića bliže vrhu ili jednog dana možda i na vrh. A bez obzira na to tko će mu na tom putu pomoći više ili manje, a dosad mu je najviše pomogao Goran Ivanišević, odluka će uvijek biti njegova. Koliko će dobro igrati, toliko daleko će doći i sve uvijek ovisi o igraču.

Tennis - Croatia v France - Davis Cup Semi Final - Kresimir Cosic Hall, Zadar, Croatia - 16/9/16 Croatia's Marin Cilic reacts during his singles match against France's Lucas Pouille. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic
Marin Čilić

Čilić djeluje kao da je spreman, prvi puta u karijeri tako i govori i to je ono što mora tjerati na optimizam. Karijera Marina Čilića ovog je trenutka u punoj snazi.

Linker
22. travanj 2024 11:59