Scott Barbour/Getty Images
SURADNJA S JUŽNOAFRIKANCEM

HRVATSKOM GRAND SLAM POBJEDNIKU POMAŽE ČOVJEK KOJI 15 GODINA NIJE IMAO KONKRETNE VEZE S TENISOM 'Marin i dalje može pobijediti svakoga'

Nekadašnji poznati tenisač Wayne Ferreira priključio se trenerskom stožeru Međugorca uoči Wimbledona.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 11:21

Koliko je loša bila sezona Marina Čilića zaključno s porazom od Joaoa Souse u 2. kolu Wimbledona? Tolika da u punih šest mjeseci i na 12 turnira nigdje nije prošao dalje od četvrtfinala i da je prvi put od kolovoza 2014. godine ispao iz društva Top 15 na rang-listi.

Nije stoga bilo iznenađenje da je odlučio nešto mijenjati i da je od kratke sezone na travi započeo probnu suradnju s nekada šestim tenisačem svijeta i osvajačem 15 titula, Wayneom Ferreirom, Južnoafrikancem koji je dva dana mlađi od Gorana Ivaniševića. Iznenađenje je utoliko veće jer Ferreira nakon oproštaja od Toura prije 15 godina nije imao nikakve konkretne veze s tenisom, s ATP Tourom, nije bio trener nikome, sve je gledao mirno iz svoga doma u Hilton Headu. I za njega je poziv da proba raditi i pomoći 30-godišnjem Međugorcu došao kao šok. Prihvatio ga je, zaintrigirao ga je i ova će suradnja potrajati najmanje do završetka US Opena.

Ferreira, koji je i osvajač srebrne medalje s Pietom Norvalom na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine (u polufinalu su pobijedili dva Gorana, Ivaniševića i Prpića), oduševljeno je za ATPTour.com pričao o igračkim sposobnostima Marina Čilića.

- Impresivno je kako Marin udara lopticu, tako čisto i tako snažno, a u njegovoj igri uopće nema slabe točke. Marin je, također, mentalno vrlo jak. U redu, malo se mučio sa samopouzdanjem, ali vrlo je koncentriran. Kažem, osnovni udarci su mu sjajni, on ima mogućnost pobijediti svakoga. On ima mogućnost izaći na teren i odigrati čudesan, savršen tenis.

Postotak prvih servisa

Kad Ferreira ima tako visoko mišljenje o Čilićevoj igri, onda nije čudo da je prihvatio poziv okušati se kao trener.

- Za mene nije sporno da će se Marin vratiti na vrhunsku razinu. Jedina teškoća jest što s nižim renkingom dobivaš teže suparnike pa moraš bolje pobjeđivati u ranijim rundama. Moraš ih redovitije pobjeđivati.

Dobro je da pobjeđuje bilo koga, dodali bismo, jer je do Washingtona bio na skromnih 11-10 u sezoni, bez pobjede nad Top 20 tenisačem. U Washingtonu je igrao prilično dobro, pobijedio je Mariusa Copila i Felixa Auger-Aliassimea prije nego što je pokleknuo u dva tie-breaka od Daniila Medvedeva. U Montrealu je, pak, rutinski prošao Bradleyja Klahna i Johna Millmana, ali protiv Dominica Thiema je bila slična slika kao protiv Medvedeva. Onda je došao Cincinnati i šokantan poraz od Radua Albota te ispadanje iz Top 20.

- Jasno je da se malo mučio sa samopouzdanjem, pa je prvi zadatak pokušati ga izvući iz rupe u koju je upao, učiniti da se osjeća dobro na terenu i od toga graditi, da se poprave neke druge stvari.

Čilić i Ferreira su tjedan prije Washingtona proveli zajedno u Hilton Headu kako bi se što bolje upoznali i razgovarali o svemu. Južnoafrikanac je vrlo zadovoljan viđenim u Washingtonu, otkrio je na čemu rade u igri da bi pomogao Marinu.

- Na nekim stvarima na servisu, nekim stvarima na forhendu i bekhendu... Uvijek moraš razmišljati o stvarima za napredak. Podići postotak pogođenih prvih servisa bilo bi jako važno, ali inicijalna stvar je samopouzdanje.

Zlatna sredina

Svakome se događa da ostane bez vjere u sebe u jednom trenutku, kaže Ferreira.

- U neku ruku to je najteža stvar jer ne postoji postavljeni okidač koji će te izvući iz toga. Sve se, zapravo, svodi na pobjeđivanje, ali ako si nervozan i ako igraš stisnuto, ponekad se to neće dogoditi. Opet, to je jedna od onih stvari za koje ne treba puno da se situacija preokrene. Treba pronaći sretnu sredinu. Za Marina bi to značilo odigrati nekoliko mečeva u nizu, pomoglo bi. U gustim mečevima odigrati dobro ključne poene - neće ići bez vjere u sebe.

Tako se Ferreira priključio timu Marina Čilića u kojemu ostaje Ivan Cinkuš. Ovaj potez je na tragu onoga koji je Čilić povukao kada se razišao s Goranom Ivaniševićem u ljeto 2016. godine. Tada je angažirao Jonasa Björkmana, suradnja je trajala 16 mjeseci.

Linker
27. travanj 2024 07:03