Reuters
MARIN ČILIĆ

JUBILARNA POBJEDA Hrvatski tenisač iz trećeg pokušaja dohvatio 'okruglu' brojku te postao 50. tenisač u Open eri s najmanje 500 pobjeda na ATP Touru

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. listopad 2019. 16:27

Na početku sezone u koju je ušao s omjerom 480-252, sumnjamo da bi se itko okladio da će Marin Čilić čekati sve do sredine listopada na jubilarnu 500. pobjedu u karijeri i ulazak u društvo pedeset veličanstvenih tenisača. Baš je on taj 50. tenisač u Open eri s najmanje 500 pobjeda. Mislili smo i mi da ih je manje, točnije 47, no naknadno provjeravanje otkrilo je još trojicu velikih Australaca (Ken Rosewall, Rod Laver i John Newcombe), za koje ATP Tour drži da su u ovoj skupini.

- Ova pobjeda znači da sam imao nevjerojatnu karijeru - rekao je Čilić u Moskvi nakon što je svladao Ivu Karlovića.

Jaka konkurencija

- Puno sam godina na Touru, manje-više je svaka moja sezona bila konzistentna. Svjestan sam tih rekorda kad ih ostvarim, ogromno je zadovoljstvo kad se rad iskaže u rezultatima. Moj je cilj biti najbolji što mogu biti. Uvijek pokušavam pomicati svoje granice i nikada ne biti zadovoljan. Da bih nastavio ići dalje, ta je motivacija definitivno potrebna.

Međugorac je jedan od desetorice aktivnih tenisača s najmanje 500 pobjeda. Neki od njih (Tomaš Berdych, Tommy Robredo, Richard Gasquet, Fernando Verdasco) debelo zaostaju za njegovim ostvarenjima, ta četvorica nikada nisu osvojila Grand Slam turnir kao Čilić (US Open 2014.), a samo je Berdych jednom bio finalist (Wimbledon 2011.). Isto tako, Čilić je uspio osvojiti Masters 1000 turnir (Cincinnati 2016.), što je od spomenutih pošlo za rukom jedino Berdychu. Na taj Cincinnati prije tri godine Čilić je vrlo ponosan, što i nije teško shvatiti kad se zna da do tada nikada nije bio u polufinalu na turniru tog ranga.

- Kad si mlad i kad dolaziš na Tour, osjećaš da imaš puno vremena ispred sebe i da će tvoje prilike doći. Međutim, kad shvatiš da si na Touru, onda vidiš koliko je konkurencija jaka i koliko su svi motivirani. Počneš primjećivati da vrijeme prolazi i da je prilika sve manje. Kad konačno iskoristiš priliku, kao ja u Cincinnatiju, osjećaj je nevjerojatan. Nakon toga se prestaneš brinuti je li tvoja igra dovoljno dobra da bi osvajao najveće trofeje protiv najboljih tenisača.

Još 98 do Gorana

Čilić je tada u Cincinnatiju u polufinalu svladao Grigora Dimitrova, meč je okončan u 1.30 sati ujutro, a onda je u finalu glatko nadigrao Andyja Murraya, svježeg od drugog olimpijskog zlata.

- Vjerujem da je ispred mene još dosta godina na Touru i da će biti još velikih pobjeda. Volio bih doći do 600 pobjeda, to bi tek bio čudesan pothvat.

Ako uspije, prestići će i Gorana Ivaniševića, koji se zaustavio na 599 pobjeda.

Linker
18. travanj 2024 19:33