REUTERS/Issei Kato
KOMENTAR NEVENA BERTIČEVIĆA

KADA SI POBJEDNIK ONDA SVE PREKO NOĆI POSTANE VAŽNO Da Mate nije dotaknuo zvijezde nitko ne bi niti pitao zašto ga neće biti u Osijeku

SVI VOLE POBJEDNIKA Mate Pavić preko noći je postao instant-zvijezda hrvatskog sporta i tema svih medija, dakle, tek nakon što je osvojio dvije titule u Melbourneu, iako je njegova karijera zavrijedila pažnju već davno prije
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 31. siječanj 2018. 18:11

Prvi Grand Slam turnir sezone otkrio je još jednog velikog tenisača i sportaša. Iako je Mate Pavić 2011. godine bio juniorski pobjednik Wimbledona u parovima, do jučer je to malotko znao, ako je uopće i znao. A onda se preko noći sve promijenilo.

Briljantan hod 24-godišnjeg Splićanina na Australian Openu, koji se zaustavio na naslovu pobjednika u parovima s Austrijancem Oliverom Marachom i u mješovitom parovima s Kanađankom Gabrielom Dabrowski, pretvorili su Pavića preko noći u instant-zvijezdu ne samo hrvatskog tenisa, već i hrvatskog sporta.

Ovih su dana napokon mnogi čuli i otkrili tko je Mate Pavić, iako su za takvo nešto imali dovoljno razloga i prije. No, malotko se sjetio ili sjećao da je Pavić prošle godine bio finalist Wimbledona u paru, ali kako to i kod nas zna biti običaj, toliko dugo dok nisi pobjednik, nećeš biti ni zapamćen. Upravo se tako nešto dogodilo s Pavićem, a naznaka da se priprema jedna nova velika karijera, polako je stizala i najavila se prošle godine u Wimbledonu.

No početak ove sezone je senzacionalan i doveo je Pavića do statusa u kojem je danas jer je neporažen, a osvojio je s partnerom Marachom naslove u Dohi, Aucklandu i sada Melbourneu. Sada se po našem dobrom starom običaju pojavili novinari sa svih strana i Mate Pavić velika je vijest i u medijima, koji do jučer nisu znali da postoji, a, vjerujte mi, bilo je takvih i kad je lani igrao finale Wimbledona.

Bijeg s margina

Danas se Pavićem bave i oni koji gotovo nikada nisu čuli za njega i danas će se svi utrkivati u borbi za informacijom koja će pokušati objasniti zašto se hrvatskom sportu dogodio još jedan fenomen poput Mate Pavića. Ali tek danas kada je došao do petog mjesta na svijetu u paru, tek danas kada je ostvario nešto veliko.

Ali tako je to u sportu, i to nije samo kod nas. Kad si velik, onda si velik, držat će te jedno vrijeme na vrhu, a onda zaboraviti. U toj je priči samo nogomet iznimka, ali da se Pavić obazirao na to, sumnjam da bi došao do ovih velikih rezultata.

Doduše, postoji netko tko je te velike rezultate Mate Pavića prihvatio, a to je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, na čiju je inicijativu, jer Mateša tamo, da ne biste bili u zabludi, sve odlučuje. Upravo je Pavić bio kandidat na kraju prošle godine za najboljeg u jednoj od kategorija HOO-a, u onoj za koju će mnogi reći da je smiješna: najbolji par, posada ili štafeta. To što je Mateša zaključio da bi Pavić trebao biti kandidat u toj konkurenciji je u redu. Ali Pavić to nije sam napravio, Pavić je do te kandidature došao u društvu Austrijanca Maracha, i to već drugi put.

Sad kada je osvojio Australian Open u parovima i u mješovitim parovima, Pavić se nameće kao legitimni kandidat za neku novu HOO-ovu nagradu za najbolji par ili što god želite, posadu ili štafetu, Doduše, da bi tako nešto u konačnici moglo zaživjeti, bit će potrebno da i Marach i Kanađanka Dabrowski dobiju naše državljanstvo, ali zar bi to morao biti neki veliki problem? Samo ako oni to žele.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

U međuvremenu Pavić će proslaviti s rodbinom i prijateljima najveći uspjeh u karijeri, koji će ga maknuti s margina. Ako ništa drugo, sad su se barem kod onih koji su se osvijestili pojavila pitanja zašto Mate Pavić ne igra u Davis Cup reprezentaciji Hrvatske. Nekada, kada je Ivan Dodig bio u najboljim godinama, takva se pitanja nisu postavljala. Danas kada je Pavić pobjednik Australian Opena i peti na svijetu, napokon je došlo vrijeme da netko postavi i to pitanje.

Po dobrom starom običaj, izbornik Željko Krajan rekao je da se Pavić ne odaziva na pozive, na njegove uporne pozive, no, Pavić je to demantirao po povratku u domovinu i potvrdio da više neće igrati za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju toliko dugo dok je Željko Krajan izbornik.

Savez i dalje šuti

Ovo nije prvi nesporazum koji Krajan ima s igračima, sjetite se samo situacije s Bornom Ćorićem kad smo igrali finale s Argentinom, ali za sada u ovoj cijeloj situaciji - i ne samo ovoj nego u svim situacijama u kojima je postojao nekakav problem između nekog igrača i izbornika - HTS se nije oglašavao. Što će reći da vjeruju Krajanu i da će ovakav status potrajati. To što ovakav status nije dobar za hrvatski tenis, a to će se pogotovo pokazati kad Ivan Dodig prestane igrati, čini se da je malo koga briga.

Uostalom, da se nije dogodio senzacionalan uspjeh Mate Pavića na Australian Openu, ne samo da nitko ne bi pitao zašto ga neće biti u Osijeku u dvoboju s Kanađanima, nego ne bi ni znao u kakvom je Mate Pavić statusu, niti bi ih to pretjerano zanimalo. Ali kad si pobjednik, onda sve preko noći postane važno.

Linker
20. travanj 2024 08:45