REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
BITKA ZA FINALE

KRAJ PRVOG DANA POLUFINALA DAVIS CUPA Čilić na maestralan način pomeo protivnika i osvetio Bornu Ćorića

Piše: HinaObjavljeno: 16. rujan 2016. 10:03

Poslije prvog dana polufinalnog dvoboja Davis Cup reprezentacija Hrvatske i Francuske u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića rezultat je 1-1, nakon što je Richard Gasquet u prvom meču svladao Bornu Ćorića sa 6-2, 7-6 (5), 6-1, a Marin Čilić izjednačio pobjedom nad Lucasom Pouilleom 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2.

Najbolji hrvatski tenisač je do izjednačujućeg boda nakon dva sata i 55 minuta borbe i uz gubitak jednog seta. Čilić je projurio prvim setom, a do pobjede je mogao jednostavnije i brže da je u drugom setu bolje koristio brojne prilike za 'break'. Kod vodstva 4-2 propustio je 0-40 i još jednu prednost za 'dupli' break te potom izgubio servis. No, u 11. gemu je opet došao do 'breaka' i imao tri povezane set-lopte (40-0), ali je dopustio Pouilleu da mu oduzme servis i izbori 'tie-break'. Srećom, u odlučujućem gemu je ipak osigurao prednost od dva seta.

Pouille je bolju igru u trećem setu kapitalizirao s dva 'breaka' i zadržao je izglede za preokret. Ipak, hrvatski 'broj 1' pronašao je igru s početka meča, otvorio četvrti set vodstvom 3-0 i mirno priveo dvoboj kraju za svoju 20. pobjedu u pojedinačnim Davis Cup dvobojima.

Za subotnji dvoboj parova Željko Krajan je nominirao Ivana Dodiga i Marina Draganju, ali je prilično izvjesno da će se Dodigu pridružiti Marin Čilić, kao što je to bio slučaj i u dvoboju s Amerikancima u Portlandu. Yannick Noah će ostati pri svom prvom izboru pa će važan bod Francuskoj pokušati donijeti Nicolas Mahut i Pierre-Hugues Herbert. Dvoboj parova započet će u 15 sati.

HRVATSKA - FRANCUSKA 1-1

Richard Gasquet - Borna Ćorić 6-2, 7-6 (5), 6-1

Marin Čilić - Lucas Pouille 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2

-----------------------------------------------------------------------------

Četvrti set

- bilo je gusto u 7. gemu, Čilić je spašavao break loptu i uspio

- hrvatski tenisač drži break i servirat će za 5:2

- Čilić je napravio break u 4. setu!

- Čilić je osvojio svoj servis gem, 1:0 u 4. setu

Treći set

- Pouille je smanjio na 2:1 u setovima

- Francuz je došao do dvostrukog breaka i servirat će za set

- Pouille je napravio break u 3. setu, ima 3:1

- Početak trećeg seta nije donio nikakve preokrete, zasad je 1-1

Drugi set

SET ZA HRVATSKU! Nakon što je Čilić izgubio servis za set, u odlučujućoj igri Hrvat je odveo Hrvatsku do 2-0 u setovima i na korak do izjednačenja nakon prvog dana velikog polufinala!

- TIE-BREAK! Premda je Čilić uzeo servis sza 6-5, sada je Pouille odmah uzvratio i igrat će se tie break drugoga seta!

- BREAK ZA FRANCUSKU! Premda je prvo Čilić bio na rubu uzimanja drugog servisa Francuza u drugome setu, na kraju se Pouille obranio a potom i oteo Čilićev servis. Sada je u drugome setu sve na početku...

- BREAK ZA HRVATSKU! Čilić je u petoj igri drugog servisa opet uzeo servis Francuzu, potvrdio ga je i sada kreće prema osvajanju drugog seta! Bravo Marine!

Prvi set

- SET ZA HRVATSKU! Marin Čilić je suvereno uzeo prvi set!

- BREAK ZA HRVATSKU! Čilić je uzeo još jedan servis Francuzu i sada mirno kreće prema uzimanju prvoga seta. Kako je krenuo, Francuz nema baš nikakve šanse!

- BREAK ZA HRVATSKU! Čilić je meč otvorio bez izgubljenog poena, a potok je u četvrtoj igri sjajnom i pametnom igrom došao do prvog breaka! Bravo Marine!!!

- Počeo je meč između Čilića i Pouillea! Idemo Marine po izjednačenje!

---------------------

Teniska reprezentacija Francuske povela je s 1-0 u polufinalnom dvoboju Davis Cupa koji je u petak započeo u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića, a prvi bod gostima donio je Richarda Gasquet pobijedivši Bornu Ćorića sa 6-2, 7-6 (5), 6-1.

Iskusni 30-godišnji Francuz, koji je u reprezentaciju pozvan nakon ozljeda Jo-Wilfrieda Tsonge i Gaela Monfilsa, sjajno je iskoristio svoju priliku i povjerenje izbornika Yannicka Noaha odigraviši meč bez ijedne ključne pogreške. Gasquet je znao iskoristiti sve pukotine u igri Borne Ćorića, kojih je u ovom dvoboju bilo previše.

S dva 'breaka' je Gasquet lako osvojio prvi set, a Ćorić jejedinu pravu priliku imao u drugom, u kojem je dvaput imao 'break' prednosti, kod 5-4 servirao za set, ali do set-lopte nije došao. Nakon što je Gasquet osvojio 'tie-break' i poveo 2-0 u setovima, Ćorićeva igra se potpuno raspala u trećem setu i Francuz je lakoćom došao do pobjede.

U drugom dvoboju današnjeg programa Marin Čilić će ppokušati osvojiti izjednačujući bod protiv 18. tenisača svijeta Lucasa Pouillea.

Iza Čilića je također naporno ljeto. Nakon osvajanja Cincinnatija, na US Openu se nije proslavio, ali Francusku prema vlastitim riječima dočekuje “iznimno spreman” i motiviran da opravda status prvog reketa. Podloga je izabrana po njegovoj mjeri, servisi će mu opet biti glavno oružje.

Pritisak uvijek postoji, ali moj je imperativ pobjeda - poručio je Marin Čilić nakon određivanja rasporeda Davis Cup okršaja između Hrvatske i Francuske.

Najbolji hrvatski tenisač ima respektabilan staž u ulozi lidera reprezentacije, ali od posljednjeg domaćeg meča prošlo je već toliko vremena da je zaboravio osjećaj igranja pred svojom publikom.

- Odradio sam puno važnih mečeva u Davis Cupu i puno njih je završilo uspješno, posebno doma. Nadam se da ću u tom smjeru nastaviti i u Zadru. Nikada nisam igrao protiv Pouillea, jednom ili dvaput smo zajedno trenirali. Sigurno je da će i za njega i za mene biti težak meč, ali vjerujem u pobjedu - poručio je prvi hrvatski reket.

Dvojbu tko će se u subotu suprotstaviti Herbertu i Mahutu, najboljem paru svijeta, Željko Krajan će razriješiti nakon današnjeg dana. Portland je potvrdio da su Čilić i Dodig zajedno sposobni za senzacije, no servira li nam petak idealan scenarij, dakle vodstvo 2-0, Marin Draganja bit će logičnija opcija.

Krajan je, uostalom, već dokazao da u njegov instinkt ne treba sumnjati.

Linker
27. travanj 2024 00:14