REUTERS/Toby Melville
POVIJESNA PRILIKA

MARIN ČILIĆ UOČI MEČA KARIJERE EKSKLUZIVNO ZA SN OTKRIVA 'Federer nikad nije bio bolji, ali znam da ga mogu pobijediti!'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. srpanj 2017. 15:47

Marin Čilić potpuno je nesvjestan činjenice da bi osvajanjem Wimbledona postao najbolji hrvatski tenisač svih vremena. S dva Grand Slam naslova debata o kojoj smo pisali prije dva dana, automatski bi bila ukinuta. Imati titulu s US Opena i Wimbledona nadmašilo bi sve što je Goran Ivanišević napravio u karijeri.

- Iskreno, dok mi niste počeli nabrajati sve te brojke... polufinala, finala, titule, nisam imao pojma, niti sam razmišljao o tome - rekao nam je kad smo ostali “jedan na jedan” u sobi za intervjue.

- To su zbilja vrhunske stvari, ali o tome ne razmišljam u ovom trenutku.

Većina novinara otišla nakon je što su ga izrešetali pitanjima na engleskom jeziku, u desnom kutu dvorane ostao je Marinov menadžer Vincent Stavaux, dolje lijevo sjedio je tandem iz ASAP Sportsa, koji omogućuje transkripte s press-konferencija novinarima. Njihov je moto “when all is said, we’re done”, što upućuje na njihovu brzinu zapisivanja. Bio je tu još poneki novinar.

Jedan od njih nam je prišao nekoliko sati kasnije i rekao da je osjetio, makar ništa nije razumio, da se Marin tek u razgovoru s nama oslobodio, da je u prvom dijelu presice bio nekako sputan. Ne znamo, nismo baš stekli takav dojam.

Marin je i na engleskom jeziku bio prilično jezgrovit i siguran u odgovorima. Zastao je samo kad su ga pitali što mu prvo padne na pamet u vezi s Rogerom Federerom i Wimbledonom. Prethodno je već centralni teren nazvao Federerovim domaćim terenom.

- Nisam siguran što bih odgovorio. Rekao bih da se njegova igra lijepo uklapa, zapravo, gotovo savršeno uklapa za travnatu podlogu. Osjećam da je, pogotovo na centralnom terenu, siguran u svoje udarce i agresivan tenis. On ima tu prirodnu sposobnost u kretanju da može igrati brzo, ubrzati i usporiti. Ovo je mjesto na kojem se najbolje osjeća i zna da može igrati najbolji tenis. Ja ću se u pripremi meča podsjetiti onoga što se dogodilo prije dvanaest mjeseci kad me jedan poen dijelio od pobjede nad njim. U stanju sam gledati pozitivno na taj meč, makar je razočaranje prevladavajući osjećaj. Rekao bih da sam puno naučio iz toga poraza, iz toga što u kritičnim trenucima nisam povlačio prave poteze. Nisu samo tri meč-lopte u četvrtom setu, imao sam i 0:40 u trećem setu. Ukupno sam tada igrao jako dobro. Dok sam još bio s Goranom, razgovarali smo o tome. Nije fraza kad kažem da sam naučio iz toga poraza, jer stvarno jesam. Dokaz je da sam do kraja sezone igrao odličan tenis, da sam osvojio Cincinnati i Basel, vratio se na World Tour Finals u Londonu.

Alexander Zverev u Madridu, John Isner u Rimu, Feliciano Lopez u Queen’s Clubu. To su neki od tih poraza koji su mu teško pali.

- Sve je to proces i sve mi je to na kraju pomoglo da očvrsnem prije Wimbledona. Ova tri mjeseca nisu slučajnost, to je plod novosti koje smo uveli, pogotovo u pripremi mečeva, mentalnom pristupu. Vjerujem da mi je to pomoglo da preokrenem zaostatak u posljednja dva meča protiv Gillesa Müllera i Sama Querreya. Nisam gubio glavu, ostao sam vjeran sebi i svojoj igri. Znao sam da će me to dovesti tamo gdje želim biti.

Dovelo ga je do finala Wimbledona u 11. pokušaju, što je rekord u Open eri, nikome nije trebalo više. S druge strane bit će Federer kojemu je to 11. finale Wimbledona.

LONDON, ENGLAND - JULY 04:  Roger Federer of Switzerland plays a forehand during the Gentlemen's Singles first round match against Alexandr Dolgopolov of Ukraine on day two of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 4, 2017 in London, England.  (Photo by Michael Steele/Getty Images)
Michael Steele/Getty Images

- Ni o tome također nisam razmišljao. Nikada se nisam pitao hoće li doći moje vrijeme u Wimbledonu, više sam se brinuo o tome da igram dobro. Vjerujem da sam u ove tri-četiri godine, otkada sam počeo raditi s Goranom, napredovao u igri na travi, pogotovo u Wimbledonu. Svake godine je bilo bolje, sve skupa mi je pomoglo da igram bolje na svim podlogama. Da, vjerujem da će mi pobjeda nad njim u polufinalu US Opena pomoći u uvjerenju da ga mogu opet pobijediti. Isto tako i onaj meč od prošle godine. Mislim da sam sada i u nešto boljoj formi, ojačao sam i mentalno, ali ovo je ipak finale. S tim se nikada nije lako nositi, ne možeš znati kakve će ti biti emocije kad izađeš na centralni teren. Federer je “velika planina” za popeti se, svi smo svjesni da je ovo možda i najbolji tenis u njegovoj karijeri, a govorimo o tenisaču koji je osvojio sve. Unatoč svemu, vjerujem da sam spreman. Definitivno sam spreman!

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
23. travanj 2024 20:07