USA TODAY Sports
BILJANA VESELINOVIĆ

MARTIĆ U NOVU SEZONU S NOVOM TRENERICOM Najbolja hrvatska tenisačica razišla se sa Sandrom Zaniewskom unatoč sjajnoj godini

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 20. listopad 2019. 13:15

Najbolja hrvatska tenisačica i od sljedećeg tjedna 15. igračica svijeta, Petra Martić, razišla se s trenericom Sandrom Zaniewskom, s kojom je ove godine ostvarila najveće uspjehe u karijeri. Samo to što će Petra od ponedjeljka biti 15. na svijetu govori dovoljno, od hrvatskih tenisačica samo je Iva Majoli (4) bila bolje rangirana.

Martić je ove sezone, osim rezultatima, privukla puno pažnje time što joj je “u korneru” žena, uz to godinu dana mlađa od nje. Na WTA Touru, unatoč silnoj kampanji da se nešto promijeni, premalo je trenerica i Petra je doista bila raritet. S te strane ništa se neće promijeniti, jer će 28-godišnju Dućanku preuzeti Biljana Veselinović, Novosađanka s kojom je već radila. Veselinović trenira i Aleksandru Krunić, prije je radila s Darijom Gavrilovom, Alize Cornet, Lucie Šafarovom i Katarinom Srebotnik. Uglavnom, riječ je o iskusnoj trenerici.

Martić će sljedećeg tjedna igrati na prestižnom Elite Trophyju u Zhuhaiju, postoji mogućnost da još popravi renking na turniru, koji okuplja 12 igračica (zamišljen je za tenisačice od 9. do 19. mjesta plus jedna s pozivnicom) u četiri skupine po tri. Pobjednica može zaraditi više od 700.000 dolara i 700 bodova. U Zhuhaiju će igrati i Donna Vekić, a potvrđene su još Arina Sabalenka, Madison Keys, Sofia Kenin, Alison Riske, Elise Mertens, dok je pozivnica u rukama Saisai Zheng.

Zaniewska je u dvije godine napravila strašne stvari s Martić. Već je lani Petra bila na pragu ulaska u Top 30, dok je ove sve krenulo u pozitivnom smjeru s polufinalom Charlestona. Nakon toga je osvojila prvi turnir na WTA Touru u Istanbulu, potom je prvi put bila u četvrtfinalu na Grand Slam turniru (Roland Garros, po putu je svladala 2. igračicu svijeta Karolinu Pliškovu), na to nadodala konzistentna izdanja u Wimbledonu i na US Openu (osmina finala), finale Zhengzhoua...

Kronične probleme s leđima zaobilazila je pažljivim rasporedom. Martić je, naime, u ovoj godini odigrala samo 17 turnira. Šest manje od Vekić.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li u Zhuhaiju uz Martić biti Zaniewska, jer suradnja s Veselinović kreće od 2020. godine.

Linker
20. travanj 2024 06:14