Borna Ćorić
 Jerry Lai / USA Today Sports / Reuters
REALNOST ILI ILUZIJA?

NA POMOLU VELIKA TENISKA SURADNJA On definitivno zna svoj posao: Trener najboljeg tenisača svih vremena preuzima brigu oko Borne Ćorića?

NOVI PUT Priča kaže da Ćorić s Piattijem, koji je cijelu karijeru bio uz Ljubičića, razgovara o mogućem trenerskom poslu jer je Talijan slobodan i jedan je od najboljih koji se u ovom poslu mogu naći.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 13. prosinac 2017. 21:59

Danas ćemo doznati stazu kojom će Marin Čilić krenuti u novu sezonu, u nove pobjede i, nadamo se, lov na još bolji renking. Izvjesno je, naravno, jer to je već proslijedio novinarima, da u toj novoj akciji neće biti mjesta za Jonasa Björkamana.

Naime, Čilić i Šveđanin nakon 16 mjeseci vrlo uspješne suradnje, kako je to nazvao naš najbolji tenisač i šesti na svijetu, odlučili su se rastati i to je nešto što su bolje upućeni dočekali s razumijevanjem jer iako su joj se na sve strane dijelili komplimenti, ta suradnja nije baš bila toliko blistava, unatoč činjenici da je Marin bio finalist Wimbledona.

U hrvatskom su se tenisu neke stvari u međuvremenu i promijenile: Ana Konjuh u novu će sezonu ući s novim trenerom Antonijem Veićem, novog trenera ima i Donna Vekić, i to čovjeka koji je Njemicu Angelique Kerber vodio do broja jedan, ali ono što neke, pa i mene, ipak najviše intrigira jest staza, nova staza kojom će u, nadam se, bolju sezonu i bolja vremena krenuti naš mladi talentirani Borna Ćorić.

FILE PHOTO: Aug 30, 2017; New York, NY, USA; Borna Coric of Croatia returns a shot to Alexander Zverev of Germany on day three of the U.S. Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Jerry Lai-USA TODAY Sports/File Photo
Jerry Lai-USA TODAY Sports / Reuters

Nakon što je s dosta uspjeha nastupio u Milanu na turniru bombastičnog naziva Next Generation, naš je mladi tenisač najavio neke promjene i neka velika iznenađenja, no zasad još uvijek nismo sto posto sigurni u kojem smjeru Borna Ćorić ide jer ono što posljednjih godina vlada u našem tenisu uglavnom je neizvjesnost. Manje-više, svi su zakopčani i pitanje promjena do posljednjeg trenutka ostaje otvorenim.

A vijest o promjeni kojom će Brona Ćorić započeti novu sezonu nešto je što je trenutno u statusu, kako bi neki rekli, glasine, ali kada ne bi bilo glasina, najčešće ne bi bilo ni pravih vijesti. A glasina koja kola oko Borne Ćorića kaže da bi mogao završiti u timu Ivana Ljubičića.

Prava kombinacija

Ljubičić je u kombinaciji trenera i menadžera vjerojatno najbolji na svijetu, a upravo se u takvom kontekstu spominje suradnja Borne Ćorića i našeg nekad velikog tenisača. Ljubičić je naime trener Rogera Federera, a to će i ostati. Rad s Federerom nije nešto što se odbija ili olako prekida, rečeno riječima samog Ivana Ljubičića:

- Kad Federer zove, ne razmišljaš previše.

Prihvaćanje ponude rada sa švicarskim tenisačem bio je sjajan, najbolji potez Ivana Ljubičića i ta suradnja s velikim uspjehom još uvijek traje. Ali u međuvremenu je naš veliki tenisač, koji je bio i treći na svijetu, počeo voditi brigu i o nekim mladim potentnim tenisačima te u njegovoj danas širokoj momčadi ima mjesta za sve takve koji žele raditi.

PERTH, AUSTRALIA - DECEMBER 29:  Roger Federer of Switzerland talks with his coach Ivan Ljubicic during a practice session at the Perth Arena on December 29, 2016 in Perth, Australia.  (Photo by Paul Kane/Getty Images)
Paul Kane/Getty Images

Po onome što sigurno znamo, Ćorić više nije u menadžerskoj kompaniji Lawrencea Frankopana, koji je, inače, direktor umaškog turnira. Što će to značiti za nastavak suradnje Borne Ćorića s turnirom u Umagu, zasad se ne zna, ali je jasno da je odlučio krenuti novom stazom.

Ta nova staza, doznajemo, vodi u smjeru Riccarda Piattija, Talijana koji je, sjetit ćete se, u cijeloj karijeri bio uz Ivana Ljubičića i zato što nije želio napustiti Ljubičića, odbio je i neke vrlo primamljive ponude. Jedna je od njih bila i ponuda da vodi Novaka Đokovića uz mogućnost da ga dovede do zvijezda. No Piatti je takav čovjek; njemu je Ljubičić bio najvažniji i nije imao namjeru napuštati rad s našim velikim tenisačem, koji je, ne bez razloga, Piattija nazvao svojim drugim ocem - kod njega je Ljubičić bio još od svojih prvih dana pa sve do najvećih.

REUTERS/David Gra
REUTERS/David Gray / REUTERS
Ljubičić i Federer

Za sve koji se pitaju što Piatti radi u ovoj priči, odgovor je - Borna Ćorić. Naime, Ivan Ljubičić nikada nije prekinuo suradnju s Piattijem, a priča ide da Ćorić razgovara s Piattijem o mogućem trenerskom poslu jer je Talijan slobodan i jedan je od najboljih koji se u ovom poslu mogu naći. Hoće li se ta suradnja dogoditi, pokazat će vrijeme, ali je činjenica da je Piatti u vrlo dobrim odnosima s Kristijanom Schneiderom, koji je u posljednje vrijeme vodio Ćorića, a tako bi se moglo i nastaviti. Prema jednom scenariju, Piatti bi imao poziciju glavnog trenera, a u tom bi društvu, naravno, ostao i Schneider. Uostalom, ni Ivan Ljubičić nije jedini trener Rogera Federera, ali je svakako najvažniji.

Bio bi to odličan potez

I tako se rodila priča, ili glasina, o tome da bi Borna Ćorić s dosta promjena mogao ući u novu sezonu. Jedna bi od najvećih svakako bila suradnja s Ivanom Ljubičićem, naravno, ako se dogodi, a Piatti bi u toj priči bio neka vrsta poveznice i osigurača. I kad bi se to dogodilo, bio bi to možda i najbolji potez našeg mladog tenisača, ali ipak moramo čekati i, nadajmo se, dočekati potvrdu ove vijesti.

Kako god okrenuli, siguran sam da nas čeka još jedna nova uzbudljiva teniska sezona u kojoj će hrvatski tenis, sve su nade, imati aduta i u oporavljenom Ivi Karloviću. Za njega ima vremena, još mu nije ni četrdeseta.

Nekad treći igrač svijeta trener je Rogera Federera, ali vodi brigu i o nekim potentnim mladim tenisačima i u njegovoj momčadi ima mjesta za sve koji žele raditi.

Linker
25. travanj 2024 11:29