REUTERS
ODBROJAVANJE

NADAL I ĐOKOVIĆ MOGLI BI SE NA US OPENU NAĆI U VELIKIM PROBLEMIMA Grand Slam uvodi promjenu koja se mnogima neće svidjeti: 'To nije dobro za tenis!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. travanj 2018. 23:42

Rafael Nadal, Novak Đoković i ostali koji vole “krasti vrijeme” prije serviranja, odnosno, između poena, mogli bi se na US Openu ove godine naći u velikim problemima.

Organizatori posljednjeg teniskog Grand Slama odlučili su uvesti sat s odbrojavanjem 25 sekundi, koliko će igrači imati od završetka poena do počinjanja sljedećeg. Bit će to prvi veliki turnir s takvim sustavom...

US Open je prošle godine eksperimentalno uveo sat s odbrojavanjem na terenima u kvalifikacijama i na juniorskom turniru, a očito su rezultati pokazali da nema razloga ne učiniti isto i u svim konkurencijama.

- Tempo igre vrlo je bitna stvar u današnjem sportu. Svjesni smo toga i želimo ići u korak s time - rekao je Chris Widmaier, glasnogovornik Američkog teniskog saveza (USTA), koji organizira US Open.

Već i sada u teniskim pravilima postoji odredba da igrači imaju 20 sekundi na raspolaganju između poena, ali tih 20 sekundi nigdje nije bilo vidljivo. Glavni sudac imao je svu vlast određivati je li netko od igrača premašio tu granicu.

Sada će sat biti vidljiv svima na terenu, poput košarkaškog, ali će i ovdje 25 sekundi aktivirati glavni sudac, odbrojavanje će krenuti kada on smatra da je prikladno. Kazne za prekršitelje će se strogo provoditi: za prvo prekoračenje opomena, za drugo gubitak poena, za treće gubitak gema.

- Nisam oduševljen takvim idejama, mislim da to nije dobro za tenis. No, nisam zabrinut, to je očito stvar budućnosti, a ja nemam namjeru igrati još 10 godina - rekao je nedavno Nadal.

Linker
24. travanj 2024 18:14