Clive Brunskill/Getty Images
STRUČNA ANALIZA

NAKON ŠTO JE NIJEMICU ODVEO DO DVA GRAND SLAM NASLOVA, UHVATIO SE U KOŠTAC S HRVATICOM 'Kao trener, tražio sam igračicu kao što je Donna'

Nijemac Torben Beltz o radu s Osječankom.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. rujan 2019. 11:38

Kad netko već sa 16 godina uđe u Top 100, kad na prvom WTA Tour turniru uđe u finale (Taškent 2012.), kad sa 17 osvoji prvi turnir (Kuala Lumpur 2014), takvoj curi je suđeno da bude - zvijezda.

Donna je tako počela, ali nije nastavila. Uslijedile su godine lutanja, stagniranja između 60. i 110. mjesta na rang-listi, čak potonuća do 177. mjesta. Tražilo se pravo rješenje, tražio se izlaz iz labirinta, a veliki posao je prije dvije godine odradio naš trener Nik Horvat. On je Donnu vratio na ozbiljnu tenisku mapu, Donna je s Horvatom osvojila drugu titulu u karijeri (Nottingham) i potpuno stabilizirala igru.

Krajem 2017. godine Team Vekić je angažirao Torbena Beltza, trenera koji je Angelique Kerber 2016. odveo do dva Grand Slam naslova (Australian Open, US Open) i prvog mjesta na rang-listi.

- Kad sam otišao u Ženevu na prvi sastanak, pričali smo o tome što možemo unaprijediti - ispovjedio se Beltz u New Yorku.

Postala je fajter

- Rekao sam joj da se mora raditi na kretanju i o tome da joj igra postane “veća”. Angie i Donna su različite igračice. Kod Angie se više radi o tome da kontrira, da se oslanja na kretanje. Kod Donne sam htio da postane agresivnija, da joj je servis jači i da joj je prvi udarac nakon servisa veći. I ja sam se morao prilagoditi.

Suradnja je donijela plodove, vidljivo je to čak i teniskim laicima. Donna je odbacila stigmu djevojke kojoj je važnije kako izgleda u javnosti. Postala je fajter, iako ona tvrdi da je oduvijek bila takva. Očito je njena energija sada usmjerena u dobrom pravcu.

- Njena igra je ukupno bolja, više je snage u udarcima, kretanje joj je bolje i još može napredovati - smatra Beltz.

- Nakon Kerber sam tražio mladu igračicu s kojom se može puno toga napraviti. Za mene kao trenera je vrlo važno da još vidim prostora za napredak. Kreće se bolje, bolje se brani, u stanju je iz obrane prijeći u napad. Nedavno su mi rekli da ih Donna podsjeća na Angie, iznenadio sam se.

Protiv Görges se morala uglavnom braniti, ali kad je dobila priliku diktirati izmjenu i napasti, Donna nije oklijevala s udarcima.

- U takvoj situaciji prestaneš gledati semafor, boriš se koliko god možeš, svaki poen. Kao što je bio sada slučaj, Julia je imala sve, ali Donna nije prestala vjerovati da će dobiti priliku za preokret.

Linker
19. travanj 2024 17:30