REUTERS
POSLJEDNJI NA TERENIMA

NAŠI PREDSTAVNICI ZATVORILI DRUGI DAN WIMBLEDONA Marin prošao u tri teška seta, Donna propustila 4:1 u setu odluke...

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. srpanj 2019. 00:59

Hrvatski su predstavnici zatvorili program drugog dana Wimbledona. Posljednji su ostali na terenima, Marin Čilić je pobijedio Adriana Mannarina (ATP 42) u tri teška seta, ali Donna Vekić nije uspjela nadigrati Alison Riske (WTA 55), makar je vodila sa 4:1 u trećem setu i imala 0:30 na servis suparnice.

Marin je, očekivano, u Mannarinu imao opasnog suparnika, koji je nedavno na travi 's-Hertogenboscha konačno došao do prve titule u karijeri iz sedmog finala. Tako je skinuo sa sebe neugodnu etiketu gubitnika, ali još veći problem od solidnog Francuza bio je Marin sam sebi. Kako pobijediti samog sebe, kako pronaći samopouzdanje nakon mršavih 10-9 do Wimbledona? To su bila pitanja s kojima se morao suočiti finalist ovoga turnira prije dvije godine. Nakon svega, nakon dva sata i 48 minuta morao je biti zadovoljan. Nije bilo lako, nije bilo jednostavno, ali piše se pobjeda u tri seta.

Strah nas je pomisliti kakva bi bila Marinova reakcija da je izgubio prvi set u kojem je imao 4:0 u tie-breaku, pa morao spašavati set-loptu na 5:6 (odličan servis). Ili kako bi reagirao da je propustio dobiti drugi set u kojem je kod 5:3 na servis Mannarina imao prvu set-loptu, a potom na 5:4 i svom servisu još dvije. Gotovo se upucao u nogu, Francuz je izjednačio na 5:5, pa gem kasnije on došao do set-lopte. Marin se spasio i izvukao, mini break za 3:2 bio je dovoljan za velikih 2:0 u setovima. Konačno se mogao malo opustiti i dotući Mannarina. Isti broj winnera i pogrešaka (44) ukazuju da je to bilo daleko od dobre partije, ovo je bilo na mišiće. Nedostajalo je i izlazaka na mrežu (11-16). Valjda će u 2. kolu podići razinu, čeka ga Joao Sousa. Portugalac je svladao mladog Britanca Paula Jubba u četiri seta.

Šteta za Donnu, imala je velike ambicije, no naletjela je na vrlo dobru igračicu za ovu podlogu. Riske je u uvertiri Wimbledona osvojila challenger u Surbitonu i potom 's-Hertogenbosch, gdje je u finalu bila bolja od Kiki Bertens spašavajući pet meč-lopti. Sada je Donna puno toga izvukla, čak deset break-lopti u prvom setu (pet u trećem gemu da ne potone 0:3, taj je gem imao čak 30 poena; pet na 5:3) i to bi mnoge slomilo, no ne i Riske.

Dočekala je neke loše servise Osječanke, povela 4:2 u drugom setu i izjednačila. Kad je Vekić povela 3:0 u setu odluke, činilo se da će pobijediti, pogotovo na spomenutih 4:1 i 0:30, ali nije uspjela. Pamtit će se da je na 5:5 na terenu 1, kamo je njihov meč prebačen, prvi put upotrijebljen novi krov zbog mraka. Pauza od 15-ak minuta nije koristila Osječanki, duplom pogreškom je izgubila servis i oprostila se od Wimbledona. Lani je bila u osmini finala.

Linker
15. travanj 2024 20:39