U.S. REUTERS/Aly Song
SVE SE MOŽE OKRENUTI

'NEMA MJESTA PANICI, PA NISAM ZABORAVIO IGRATI' Čilić otvoreno progovorio o trenutnoj formi i svom nasljedniku: 'Nisam opterećen time...'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 15. travanj 2019. 17:04

Još uvijek najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, a u tom statusu konstantno uživa od 17. veljače 2014. godine, dakle više od pet godina (bio bi i dulje da nije bilo one nesretne epizode s padom na antidoping kontroli zbog koje je morao pauzirati četiri mjeseca, dok na sudu nije oslobođen krivnje), javio nam se iz Monte Carla, gdje se sljedećeg tjedna održava treći Masters 1000 turnir sezone. Javio se nakon što je odradio trening s aspirantom na njegov tron najboljeg hrvatskog tenisača, zapravo, njegovim očitim nasljednikom Bornom Ćorićem.

Kasnio je sa svime

- Nisam opterećen eventualnim gubitkom toga statusa. Borna je mlad i napreduje iz godine u godinu. Lani je baš imao ogroman skok u kvaliteti svoga tenisa, što je izravna posljedica rada s Riccardom Piattijem i Kristijanom Schneiderom. Logično je da on napreduje i da će u tom smislu ići naprijed i dalje. Ja gledam sebe, volio bih i želim biti bolji nego što trenutno jesam. Svjestan sam da moram zadržati igru na razini kakvu imam posljednjih nekoliko godina i da je osnovna stvar igrati najbolji tenis na najvećim turnirima i na tim turnirima pobjeđivati najbolje tenisače. Borna se bodovno približio prije svega onime što je sam pokazao, a ja sam mogao bolje, to stoji. Bilo je nekih neočekivanih poraza, poput onoga u Wimbledonu od Guida Pelle. Bilo je nekih mečeva protiv meni ravnih igrača, koje sam trebao dobiti, kao što je bio onaj s Keijem Nishikorijem u četvrtfinalu US Opena.

Tennis - Davis Cup Final - France v Croatia - Stade Pierre Mauroy, Lille, France - November 25, 2018  Croatia's Marin Cilic celebrates after winning his match against France's Lucas Pouille  REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Uz to se nadovezala sada već konstantna nevolja s koljenom, zapravo, sve je eskaliralo početkom ove godine na Australian Openu kad je, prema vlastitom priznanju, prvi put bio blizu predaje jednog meča. Bilo je to u osmini finala kad je u pet setova izgubio od Roberta Bautiste Aguta. Zbog kasnog završetka sezone - osvajanja Davis Cupa u Lilleu - Marin je kasnio s uobičajenim tretmanom koljena, kasnio je s pripremama za 2019. godinu, kasnio je sa svim i onda je u Melbourneu koljeno iz meča u meč (Bernard Tomic, Mackenzie McDonald, Fernando Verdasco) bilo u sve lošijem stanju. Po povratku mu je “naređeno” mirovanje, prošao je i tretman na žarišnom mjestu, morao je otkazati već drugi planirani turnir u 2019. (Pune početkom godine, zatim Rotterdam), a kad se vratio to više nije bilo - to. U Dubaiju je izgubio na startu od Gaela Monfilsa, u Indian Wellsu u 3. kolu od Denisa Shapovalova (pobijedio Dušana Lajovića), a u Miamiju je stradao protiv Andreja Rubljova u prvom meču.

- Najvažnije je da je koljeno u dobrom stanju, više mi ne smeta. Nije mi pretjerano smetalo ni u SAD-u. Više je bilo do mene i moje igre, možda i malo peha. U Dubaiju sam naletio na igrača u odličnoj formi, u Indian Wellsu je Shapovalov bio odličan, a u Miamiju se selidbom na Hard Rock stadion sve promijenilo, skroz drugačiji uvjeti i ja se nisam dobro adaptirao. Nisam jedini i ne opravdavam se, samo navodim da je bilo užasno sporo, jako teški uvjeti. Bez obzira na sve nisam bio nezadovoljan, jer sam mogao normalno trenirati i s te strane je sve bilo u redu.

Jedino nema pobjeda (omjer 4-4). Zbog čega je nakon 122 uzastopna tjedna ispao iz Top 10, usidrio se u proteklih pet tjedana na 11. mjestu. Kreće li s Monte Carlom renesansa ili daljnji pad, jer tijekom sezone na zemlji ima čak 900 bodova za braniti?

Tennis - Australian Open - Fourth Round - Melbourne Park, Melbourne, Australia, January 20, 2019. Croatias Marin Cilic gestures during the match against Spains Roberto Bautista Agut. REUTERS/Aly Song - UP1EF1K0RGK40
REUTERS/Aly Song

Nema mjesta panici

- Nema mjesta panici, pa nisam zaboravio igrati! Treba mi samo nekoliko mečeva za ući u ritam. Fizički sam u redu, psihički sam u redu. Naglašavam, nema panike. Jedan dobar tjedan je dovoljan da se sve okrene i da sezona krene u pozitivnom smjeru. Lani sam, čak i uz probleme s koljenom koji su započeli u Monte Carlu, imao vrlo dobre rezultate na zemlji. Četvrtfinale ovdje, polufinale Rima, četvrtfinale Roland Garrosa. Da ne spominjem da smo Davis Cup osvojili igrajući samo na zemlji, većinom u dvorani, ali ipak je to zemlja. Doduše, nakon Roland Garrosa se nisam osjećao baš najbolje, propustio sam pobijediti Juana Martina del Potra i to mi je strašno žao. Ostao je taj kiseo okus u ustima. Kao i kad sam od njega izgubio u finalu Davis Cupa u Zagrebu, ostao je osjećaj kao da sam igrao bolje i to nisam naplatio.

Hoće vas taj osjećaj kad igrate protiv njega?

- Istina je, ta dva poraza su me baš zaboljela. Onaj prvi iz Zagreba sam nadoknadio u Lilleu, imamo Davis Cup trofej, a za taj drugi se nadam da ću dobiti još prilika u Roland Garrosu. Bilo mi je to drugo četvrtfinale u Parizu, u onom prvom protiv Stana Wawrinke baš ništa nisam imao, baš me dobro nabio.

Monte Carlo, Madrid (lani nije igrao zbog koljena), Rim i Roland Garros. Tri Masters 1000 turnira i Grand Slam turnir, to je plan, zar ne?

- Razmišljam hoću li ubaciti još jedan turnir u raspored. Kažem, osjećam se dobro i pozitivan sam. Nisam se baš naigrao u ova tri i nešto mjeseca. Možda Barcelona, možda Budimpešta. Uskoro ću donijeti odluku i za sada sam skloniji tome da ubacim još taj jedan turnir. Na kraju krajeva, treba i napraviti neke bodove.

Sjest ćemo u Parizu i napraviti plan za reprezentaciju

Branitelj naslova Hrvatska u novom sustavu Davis Cupa igrat će u Madridu u najtežoj skupini sa Španjolskom i Rusijom.

- Vatrena skupina! Bit će zanimljivo, jer će Španjolska kao domaćin biti u najjačem sastavu, Rusija je mlada i potentna. Kakvi ćemo mi biti? Vjerujem da ćemo svi sjesti u Roland Garrosu i napraviti nekakav plan, prije svih Borna i ja. Ako ćemo igrati Davis Cup i ATP Cup, koji će imati premijeru u siječnju, opet ostaje jako malo vremena za pripreme. ATP Cup je gotovo kao obaveza, dijeli se dosta bodova, vodit će se kao 20. rezultat. Može puno značiti, može biti veliki plus s mogućih 750 bodova. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, bit ćemo pametniji u jesen, nakon US Opena. Naša odluka ovisit će i o tome hoćemo li se plasirati u London na ATP Finals. Zbog svega je još rano reći što će biti.

Federera ne treba komentirati

Osamnaest turnira na WTA Touru - osamnaest različitih pobjednica, dvadeset turnira na ATP Touru u 2019. godini i tek na 20. se ponovio pobjednik. Roger Federer je jedini s dva osvojena turnira, Dubai i Miami. Komentar?

- Ne znam treba li Rogera komentirati - nasmijao se Marin.

- U Dubaiju čak nije igrao dobro, oscilirao je iz meča u meč, ali je osvojio. Koliko mu je to značilo, odmah se vidjelo u Indian Wellsu i Miamiju, gdje je bio finalist i pobjednik. U Miamiju, što je zanimljivo, mogao je vrlo lako izgubiti u prvom nastupu od Radua Albota. Nakon toga je postao nedodirljiv.

Mar 31, 2019; Miami Gardens, FL, USA; Roger Federer of Switzerland celebrates with the trophy after defeating John Isner of the United States (not pictured) during the mens finals at the Miami Open at Miami Open Tennis Complex. Mandatory Credit: Steve Mitchell-USA TODAY Sports - 12449736
Steve Mitchell-USA TODAY Sports

Federera ćemo gledati na zemlji, posljednje dvije sezone se nije pojavljivao u prašini, a u Roland Garrosu ga nema od 2015. godine.

- Očito se dobro osjeća. Bodovno nema što za braniti, može samo ići naprijed, a mislim da to u konačnici nije nevažno zbog pozicioniranja na Grand Slam turnirima. Zna se što njega zanima i ako može izbjeći najteže protivnike, zašto ne?

Linker
18. travanj 2024 15:41