Rob Carr / Getty Images
HRABRO SRCE

NEMOGUĆE JE POSTALO MOGUĆE, ANDY MURRAY SVE JE BLIŽE POTPUNOM POVRATKU 'Da nije bilo Boba Bryana, možda ne bih niti pokušao'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. kolovoz 2019. 14:11

Andy i Jamie Murray pobijedili su finaliste Wimbledona, Edouarda Roger-Vasselina i Nicolasa Mahuta, na startu turnira u Washingtonu, trećeg turnira za Andyja nakon druge operacije kuka obavljene krajem siječnja kad mu je ugrađen metalni kuk. Tenisač, koji se najviše približio nedodirljivoj Velikoj Trojci (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković) time što je uspio doći do broja 1 (krajem 2016. godine) i osvojiti tri Grand Slam titule (Wimbledon 2013. i 2016. te US Open 2012.) prije nego što ga je slomila ozljeda kuka, prema procjenama stručnjaka Maxa Fehilyja “nalazi se ispred vremena u procesu oporavka”.

Murray je, naime, u Washingtonu najavio povratak u singlu, možda već na Masters 1000 turniru u Cincinnatiju. U glavnom gradu SAD-a njegovi su treninzi usmjereni na pojedinačnu konkurenciju, dok s bratom igra u parovima.

Kondicijski još kaskam

- Gledajući kako se krećem i kako se osjećam na terenu te osjećaj da nema boli dan poslije, stvarno sam sretan gdje se nalazim u fazi oporavka - rekao je Murray.

- Mislim da sam stvarno dosta blizu povratka. Vjerujem da bih mogao igrati za nekoliko tjedana, ali da bih došao blizu onoga gdje sam bio, trebat će mi puno mečeva i svakako malo više rada u teretani. Kondicijski još uvijek dosta kaskam.

Max Fehily, vrlo ugledni kirurg ortoped i direktor klinike u Manchesteru, smatra da Murray neće biti u stanju igrati na najvišoj razini barem šest mjeseci. Kako je operacija najboljeg britanskog tenisača izazvala dosta pažnje među stručnjacima, tako se pomno prati njegova rehabilitacija. Stoga je Fehily gledao sve mečeve Murraya u Wimbledonu kad je igrao s Pierre-Huguesom Herbertom i sa Serenom Williams. Prethodno je Škot osvojio Queen’s Club u društvu Feliciana Lopeza.

Cincinnati je važan

- Prema nekim kretnjama lako se može vidjeti da to još nije u potpunosti završen proces, postoji puno prostora za napredak, ali on je već izvan prve faze u kojoj se mogu pojaviti komplikacije s infekcijom, ozljedom živca ili ugruškom krvi. Ono što je bitno naglasiti, meko tkivo oko zglobova još se oporavlja, stoga smatram da će za potpuni oporavak trebati od šest do dvanaest mjeseci.

Tako kaže Fehily, a jasno je da Murraya vuče želja da se što prije vrati na prijašnju razinu, iako ne zaboravlja da je u siječnju na Australian Openu nakon poraza od Roberta Bautiste Aguta sve upućivalo na to da je njegova karijera završena.

Aug 2, 2019; Washington, D.C., USA; Andy Murray of Great Britain (L) celebrates with his brother Jamie Murray of Great Britain (R) after winning a point against Raven Klaasen of South Africa and Michael Venus of New Zealand (both not pictured) in a menÕs doubles quarterfinal of the 2019 Citi Open at William H.G. FitzGerald Tennis Center. Mandatory Credit: Geoff Burke-USA TODAY Sports
Geoff Burke / USA TODAY Sports
Andy i Jamie Murray na turniru u Washingtonu

- Možda bi tako bilo da nije bilo Boba Bryana. Nikada s njim nisam bio posebno blizak, no bio je vrlo srdačan i susretljiv nudeći mi sve informacije oko svoje operacije i tijeka oporavka.

Bryan se kao 40-godišnjak podvrgnuo toj operaciji i za pet mjeseci je opet igrao s bratom Mikeom.

- Da nije njega, vjerojatno ne bih pokušao - dodao je Murray koji će u Montrealu opet igrati s Felicianom Lopezom.

S obzirom na to da u Washingtonu tijekom treninga nije odigrao više od jednog kompetitivnog seta, Murray uviđa da bi igranje u Cincinnatiju bilo najbolji mogući scenarij, ali spreman je odgoditi i ne ići glavom kroza zid.

- Cincinnati je važan jer nakon njega više nema turnira prije US Opena, a ja ne bih htio da prvi turnir igram mečeve na tri dobivena seta.

Plač u Washingtonu

Dakle, moglo bi se dogoditi da zaigra na jesen, ali ni to ne izgleda loše. Uopće ne izgleda loše samo kad se sjeti sredine siječnja i Australian Opena. Ili Washingtona prošle godine kad je u osmini finala pobijedio Mariusa Copila, a meč je završio tri sata nakon ponoći.

- Nedavno sam pogledao kraj toga meča, uopće nisam mogao hodati. Uopće ne znam kako sam to dobio.

Tamo je, također, plakao na presici.

- Da, ali tamo sam plakao jer je bol bila neizdrživa.

U četvrtfinalu tada nije igrao, predao je. Pokušao se pripremiti za US Open, ali nije mogao. Uzeo je stanku i pokušao u Melbourneu. Dao je sve od sebe, izgubio u pet setova od Bautiste Aguta, izazvao sažaljenje, dobio silnu podršku, a kad se vratio u London, otišao je na drugu operaciju. Jedina ideja bila je živjeti bez boli.

- Da bih mogao vezati cipele i da bih se mogao igrati s djecom. Tenis mi nije bio na pameti.

Ali, kakav bi on bio sportaš da nije još jednom pokušao, kakav bi bio Škot da u sebi nema Hrabro srce?

Linker
23. travanj 2024 16:17