Novak Đoković
 REUTERS/Charles Platiau / REUTERS
PONOS ITALIJE

NEVIĐENA SENZACIJA U PARIZU! NOVAK ĐOKOVIĆ ISPAO OD 72. TENISAČA SVIJETA Sicilijanac nakon niza suspenzija i 'tankiranja' ušao u povijest

Piše: HinaObjavljeno: 05. lipanj 2018. 21:31

Marco Cecchinato postao je drugi Talijan u posljednjih 20 godina koji je dospio među osam najboljih na Grand Slam turniru, a sada je otišao i korak dalje te je za polufinale svladao Novaka Đokovića (6:3, 7:6, 1:6, 7:6) nakon tri sata i 24 minute velike borbe i postao najniže rangirani polufinalist Roland Garrosa u posljednjih 19 godina.

Marco Cecchinato apsolutna je senzacija Roland Garrosa, 25-godišnji Talijan u Pariz je stigao bez pobjede na Grand Slam turnirima (0-4), a onda je u osmini finala skinuo prvi Top Ten skalp u karijeri (David Goffin).

Talijan je stvorio prednost od 2-0 u setovima, ali je nekadašnji najbolji tenisač svijeta bio na pragu petog seta, kad je u četvrtoj dionici poveo sa 5-2. Ipak, Cecchinato koji do nastupa u Roland Garrosu nikada nije prošao prvo kolo na Grand Slam turnirima, preokretom je uspio izboriti 'tie-break' četvrtog seta, koji se pretvorio u pravu dramu.

Talijan je prvi došao do meč-lopte kod vodstva 6-5. Potom je Đoković propustio tri prilike za peti set (7-6, 8-7, 9-8). Bivši pobjednik Roland Garrosa više nije dobio priliku za povratak. Cecchinato je propustio još dvije meč-lopte (10-9, 11-10), da bi nakon 24 odigrana poena uspio preciznim lobom prevariti Đokovića i spriječiti ga na putu prema njegovom 32. polufinalu na Grand Slam turnirima.

Kako to obično biva, put od trnja do zvijezda ponekad je stvarno kratak. Na početku turnira Cecchinato je bio puno bliže ispadanju, petom porazu na Grand Slam turnirima, ali je preživio 0:2 u setovima protiv Mariusa Copila i trijumfirao s 10:8 u petom.

Trijumf je prava riječ ako se zna da mu je bila prva pobjeda. Sve što je nakon toga dotakao pretvorilo se u zlato, ispratio je Marca Trungellitija, Pabla Carrena Bustu i Goffina u velikom stilu, pokazao izuzetnu raskoš s jednoručnim bekhendom.

Ponos Italije, zar ne? Točno tako, kad ne bi postojala jedna strašno velika mrlja, veća od one kad nekontrolirano procuri iz tankera s naftom. Cecchinato je, naime, ruke uprljao onim što užasava mnoge: optužen je da je namjestio svoja dva meča na challengerima 2015. godine, kao i da je kladioničarima davao povjerljive informacije o stanju tenisača. Zbog toga ga je Talijanski teniski savez prije dvije godine suspendirao na 18 mjeseci i kaznio s 40.000 eura.

Na challengeru u Mohammediji izgubio je od Kamila Majchrzaka 1:6, 4:6, a istraga je utvrdila da je svom prijatelju i puno manje uspješnom tenisaču Riccardu Accardiju dojavio da će izgubiti. Riccardo i njegov tata to su znali iskoristiti i s više računa u sitnijim iznosima uplatiti kontra Cecchinata. Zarada od 9.000 eura nije bila zanemariva. Cecchinatu u obrani svoga slučaja sigurno nije pomoglo to što je već unaprijed kupio avionsku kartu za odlazak iz Maroka. Isto tako, Sicilijanac je pao na challengeru u Prostejovu, tada u igri parova, gdje je evidentno “tankirao”, ali veću je aferu izazvao slučaj kad se saznalo da je - upravo u Roland Garrosu - podijelio vijest da je Andreas Seppi ozlijeđen (imali su zajedničkog trenera).

U redu, nije to baš bila neka velika tajna, međutim kodeks ponašanja i pravila bili su poznati. Kako god, Cecchinato se ipak izvukao. Najprije mu je suspenzija smanjena na 12 mjeseci, a potom ga je Talijanski olimpijski odbor oslobodio zbog nepravilnosti u prikupljanju dokaza. Mrlja ostaje i teško će je ikada izbrisati, ali u ovom trenutku važniji je njegov tenis. Ovoga je puta na naslovnice stigao zbog pravih razloga.

Linker
20. travanj 2024 06:24