David Ramos / Getty Images
MOŽEMO BITI PONOSNI

NEVJEROJATAN, LUDI POVRATAK PETRE MARTIĆ VRHUNSKOM TENISU Melje sve pred sobom i nema namjeru stati: 'Spremna sam ja i za korak dalje'

 
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. srpanj 2017. 11:04

Nevjerojatan, ludi povratak Petre Martić vrhunskom tenisu u subotu je dobio još jedan spektakularan nastavak. Djevojka iz Duća pobjedom nad Zarinom Dijas (WTA 130) iz Kazahstana vezala je dvije osmine finala Grand Slam turnira. Na fantastičan uspjeh iz Roland Garrosa, dodala je najmanje isti rezultat u Wimbledonu.

I Rybarikova u formi

Do oba pothvata Petra je stigla iz kvalifikacija, na oba turnira skupila je po šest pobjeda. Sa 659. mjesta, na kojemu se nalazila početkom travnja kad je na Challengeru u Santa Margheriti di Puli igrala prvi turnir nakon devet mjeseci (taj je turnir osvojila iz kvalifikacija; možda je u kvalifikacijama - ključ), 26-godišnja tenisačica katapultirala se u subotu do najmanje 88. mjesta.

LONDON, ENGLAND - JULY 08: Petra Martic of Croatia celebrates during the Ladies Singles third round match against Zarina Diyas of Kazakhstan on day six of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 8, 2017 in London, England.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images / Getty Images

Osim golemog uspjeha koji predstavlja osmina finala u All England Clubu, Petra si je skinula jednu brigu s pameti, na US Openu u kolovozu neće morati igrati kvalifikacije nego će biti izravno u glavnom ždrijebu. Da bi čovjek riječ rekao...

- Nije samo US Open, nego i Australian Open. Opet sam u Top 100. Da mi je netko uoči kvalifikacija rekao da ću biti u osmini finala, ne bih vjerovala - Petrine su riječi u razgovoru za HRT.

U osmini finala u ponedjeljak - ispunjenom danu za hrvatski tenis, jer će ih troje u singlu biti u akciji; prvi put od 2004. godine i drugi put u povijesti - Petra će igrati protiv Magdalena Rybarikove. Slovakinja je, nakon što je priredila najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela turnira kad je izbacila Karolinu Pliškovu, bila uvjerljivo bolja od Lesije Curenko.

LONDON, ENGLAND - JULY 06:  Petra Martic of Croatia celebrates victory after her Ladies Singles second round match against Denise Allertova of the Czech Republic on day four of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 6, 2017 in London, England.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images / Getty Images

Kako život piše romane, Martić i Rybarikova dijele sličnu sudbinu. Hrvatica je devet mjeseci pauzirala zbog problema s leđima, Slovakinje nije bilo sedam mjeseci zbog operacija na zglobu lijeve ruke i desnom koljenu. I Rybarikova je briljirala posljednja dva do tri mjeseca izvan svjetala reflektora. Osvojila je Challengere u Gifuu, Fukudi, Surbitonu i Ilkleyu (posljednja dva na travi) te tome dodala polufinale Nottinghama. Ovo joj je 16. pobjeda na travi uz samo jedan poraz od Johanne Konte.

Dijas, pobjednica na Challengeru u Manchesteru (100.000 dolara) na travi, propustila je svoje prilike koncem prvog seta i od toga se nije oporavila. Odlično je odigrala kad je Martić na 5:4 servirala za vodstvo u setovima, oduzela je početni udarac Hrvatice s dva sjajna winnera i dva gema kasnije dočekala set-loptu. Martić se izvukla servis winnerom. Još je veći pothvat izvela u tie-breaku, u kojemu je stalno padala u zaostatak (0:2, 2:4, 4:6), ali je pronašla snage spasiti još dvije set-lopte i s četiri poena u nizu oteti prvi set.

Tu se Dijas slomila, dogodio joj se psihološki pad, a Martić je to bila spremna iskoristiti. Odjurila je na 5:0 i pet minuta kasnije je u nevjerici s osmijehom na licu širila ruke. Za pobjedu je zabila 27 winnera uz 21 pogrešku, dok je Dijas imala šest winnera manje i sedam pogrešaka više.

- Prvi set je mogao otići i na njenu stranu, izvukla sam se na borbu, jer baš nisam najbolje osjećala lopticu kao prethodnih dana. Držala me neka nervoza, noge mi nisu bile tako brze. Kažem, nije bilo kvalitete u tom prvom setu kao inače, ali bila sam koncentrirana, iskoristila sam njene pogreške. Imala je tri set-lopte, to nije malo.

Uspjela u naumu

S prvim setom u džepu stvari su se promijenile.

- Jesu, meni je bilo olakšanje što sam vodila, vidjela sam da je njoj to teško palo i zato sam pojačala pritisak u drugom setu. Htjela sam rani break da je još više gurnem prema dolje. Uspjela sam u svom naumu, drugi set se pretvorio u formalnost.

Drugi Grand Slam turnir u nizu u osmini finala. U Roland Garrosu je bila blizu, imala je 5:2 protiv Eline Svitoline u trećem setu. Što će biti protiv Rybarikove?

- Nakon dvije osmine finala, računam i na onu otprije pet godina u Parizu, mislim da sam spremna za taj korak dalje. Rybarikovu znam s Toura, nismo nikada igrale. Ona igra dosta slično meni, ima dobar servis, dosta se služi sliceom. Onako malo daje na muški tenis - završila je Petra razgovor za HRT.

Linker
19. travanj 2024 01:44