Sep 6, 2019; Flushing, NY, USA; Juan Sebastian Cabal, left, and Robert Farah of Colombia celebrate after defeating Marcel Granollers of Spain and Horacio Zeballos of Argentina (not pictured) in the men's doubles final match on day twelve of the 2019 US Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

US OPEN

ONI SU TEK ŠESTI PAR U OPEN ERI KOJIMA JE TO USPJELO U ISTOJ SEZONI Sjajni Kolumbijci na US Openu su imali poseban motiv za pobjedu

AUTOR:
  • Davor Burazin

 • OBJAVLJENO:
 • 08.09.2019. u 09:42

 • Prilično je izvjesno da će Cabal i Farah godinu okončati kao najbolji svjetski par, da će im u Kolumbiji ponovo organizirati doček kao nacionalnim herojima.

  Juan Sebastian Cabal i Roberto Farah su drugi uzastopni Grand Slam naslov posvetili Robertu Cocheteuxu, vlasniku tvrtke Colsanitas, koji je umro tik prije početka US Opena.

  - Cijela ova priča o snazi kolumbijskog tenisa počela je snom jednog čovjeka, vlasnika Colsanitasa, jake kolumbijske tvrtke - rekao je Farah.

  - Taj poseban čovjek bio je Roberto Cocheteux, umro je prije 17 ili 18 dana. Nismo bili u mogućnosti otići na njegov ispraćaj, morali smo ostati u New Yorku i to su bili teški dani za nas. Rekli smo da ćemo ovaj turnir igrati u spomen na njega i nema boljeg načina da nekome nešto posvetiš nego da osvojiš turnir.

  Cocheteux je bio mecena kolumbijskog tenisa, WTA turnir u Bogoti se igra pod nazivom Colsanitas Open i očito je da je tvrtka s 5000 zaposlenih i prihodima od 4,9 milijuna dolara na tom planu učinila puno.

  - Nije nam bilo lako prije dva tjedna - objasnio je Cabal.

  - Donijeli smo odluku, borili smo se za ovu titulu, igrali smo za njega i ovo je njemu u čast, za Colsanitas, za Kolumbiju, i za sve. Sretni smo da smo mogli osvojiti US Open za njega, nadam se da nas je gledao s neba i da počiva u miru.

  Cabal i Farah su već dosta dugo u svjetskom vrhu u igri parova, pravi uspon je počeo prošle godine kad su izborili svoje prvo finale na Grand Slam turnirima. Bilo je to na Australian Openu kad su poraženi od Mate Pavića i Olivera Maracha. Ove godine im se otvorilo u - Wimbledonu, iako su zapravo najbolji na zemlji i na njoj su osvojili većinu od 15 trofeja. Kako su u Wimbledonu nadjačali Nicolasa Mahuta i Edouarda Roger-Vasselina za svoj prvi Grand Slam naslov, tako su shvatili da nema zapreka kako bi na svim podlogama jurišali po glavnu nagradu.

  Prilično je izvjesno da će Cabal i Farah godinu okončati kao najbolji svjetski par, da će im u Kolumbiji ponovo organizirati doček kao nacionalnim herojima. Statistički, oni su tek šesti par u Open eri, koji je spojio titule u Wimbledonu i na US Openu u istoj sezoni. John McEnroe i Peter Fleming su u tome uspjeli tri puta (1979, 1981, 1983), nakon njih ukazali su se John Fitzgerald i Anders Jarryd (1991), pa čuveni Australci Todd Woodbridge i Mark Woodforde u dva navrata (1995, 1996). Woodbridge je i s Jonasom Björkmanom ponovio istu stvar 2003. godine, a onda se čekalo do prošle godine kad su zasjali Mike Bryan i Jack Sock.

  Iz drugih medija