MELBOURNE - JANUARY 13: Brian Vahaly of the USA in action against Andre Agassi of the USA during the Australian Open Tennis Championships played at Melbourne Park in Melbourne, Australia on January 13, 2003.
Getty Images

DODIGOV PARTNER IMA ZAHTJEV

POSLJEDNJA TABU TEMA ATP TOURA Homoseksualaca ima, ali se ne žele otkriti, neki igrači tvrde - muške svlačionice vrlo su homofobna mjesta

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 02.02.2019. u 21:28

 • Imamo tenisače sa svih strana svijeta, toliko različitih kultura i okruženja u kojima su odrastali”, kaže Jamie Murray, Andyjev stariji brat.

  Istinu govori 32-godišnji Škot. Dovoljno je osvrnuti se na aktualnu rang-listu na kojoj su u prvih deset na svijetu igrači iz deset različitih zemalja s pet kontinenata: Srbija (Đoković), Španjolska (Nadal), Njemačka (Zverev), Argentina (Del Potro), Južna Afrika (Anderson), Švicarska (Federer), Japan (Nishikori), Austrija (Thiem), SAD (Isner) i Hrvatska (Čilić). U ovom društvu najboljih čak su petorica oženjena (Đoković, Anderson, Federer, Isner i Čilić), trojica imaju djevojku (Nadal, Zverev i Thiem), dok dvojica (Del Potro i Nishikori), koliko je nama poznato, nisu ni u kakvoj vezi. Ni u kakvoj? Da, zašto bi morali ekskluzivno biti u vezi s djevojkom? Zašto ne s muškarcem?

  Zašto? Zato što je ovo posljednje spomenuto prava pravcata tabu tema u muškom tenisu. Velika anomalija, ako hoćete. Homoseksualaca jednostavno nema, barem ne onih koji su otvoreno rekli, “da, ja sam homoseksualac”.

  18th July 1936: Gottfried von Cramm of Germany in action at Wimbledon, during a Davis Cup match between Germany and Australia. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)
  Topical Press Agency/Getty Images

  Gottfried von Cramm

   

  Brian Vahaly tek treći

  U nekih 150 godina otkako tenis djeluje kao organizirani sport samo su dva poznata slučaja tenisača homoseksualaca, a da su pritom igrali na vrhunskoj razini. Što je još zanimljivije, oba su se natjecala prije Drugog svjetskog rata. Jedan je čuveni Amerikanac Bill Tilden, osvajač deset Grand Slam naslova u 20-im godinama prošlog stoljeća, a drugi je Nijemac Gottfried von Cramm, također Grand Slam pobjednik, ali i žrtva nacističkog režima zbog svoje sklonosti osobama istog spola.

  I tako dolazimo do paradoksa da su Tilden i Von Cramm bili otvoreniji u vezi sa svojim afinitetima nego što su to sada tenisači u društvu koje je mnogo tolerantnije i lakše prihvaća različitosti. Ili ćemo povjerovati da tenis igraju samo muškarčine i ništa drugo nego muškarčine? Brian Vahaly tek je treći koji se izrazio kao homoseksualac, ali taj Amerikanac, koji je nekada bio 63. tenisač svijeta, okuražio se tek deset godina nakon odlaska iz tenisa. Danas mu je jako stalo da se iz tenisa ukloni posljednji tabu, pa je tako u kolovozu prošle godine otkrio kako mu se nekoliko profesionalaca i oko 30 juniora povjerilo da su homoseksualci, ali da to ne misle javno otkriti. Očito je da im nedostaje hrabrosti, kao što je nije imao Vahaly dok je bio igrač, pa se lako može zaključiti da su njihove kolegice mnogo odlučnije. ATP Tour nema pionira u tom smislu kao WTA Tour, nema hrabrih žena kao što su bile Billie Jean King ili Martina Navratilova. Ili Alison van Uytvanck, posljednja koja je o tome progovorila javno.

  18th July 1935: 'Big Bill' Tilden (1893 - 1953) three times Wimbledon men's singles champion and six times American singles champion. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
  Hulton Archive/Getty Images

  Bill Tilden

   

  - Gledam na to kao odvažan potez, ne bih imao ništa protiv kad bi se netko izjasnio kao homoseksualac - rekao je nedavno Novak Đoković.

  - Svatko ima pravo biti što hoće, poštujem svačiji odabir.

  Ništa protiv nemaju ni Roger Federer, Marin Čilić... Ma, svi koji su anketirani. Opet, nitko se ne javlja, premda mnoge kompanije stoje u stavu “spreman” čekajući onoga tko će se ohrabriti te ga prigrliti nudeći mu atraktivne sponzorske ugovore.

  Je li problem u svlačionici? Justin Gimelstob smatra da svlačionica u njegovo vrijeme nije mogla biti homofobnije mjesto.

  - Nije riječ o tome da bismo fizički napali homoseksualca, nego o tome da smo vodili normalne hetero razgovore u kojima su dominirale priče o lijepim djevojkama i o tome kako ćemo otići na pivo.

  Vahaly, koji je dijelio svlačionicu s Gimelstobom, neće se složiti. Homofobnih komentara bilo je uvijek. Ima ih i sada. Serhij Stahovski prije dvije je godine rekao da njegova kći neće igrati tenis jer je na WTA Touru svaka druga igračica lezbijka. Gimelstob je, inače, jedan od važnijih ljudi na ATP Touru, a trenutačno mu se sudi zbog fizičkog napada na čovjeka koji je navodno ljubavnik njegove uskoro bivše supruge. Stahovski je član Vijeća igrača, dakle još jedan visoko pozicionirani.

  Marcelo Melo, jedan od vodećih igrača u parovima, kaže da on nema ništa protiv homoseksualaca, ali zahtijeva od njih - poštovanje. Zašto Melo mora uvjetovati homoseksualcima kako će se ponašati i je li tako tvrdokoran prema svima? Šale na račun homoseksualaca, naime, stalna su pojava. Dio, što bi Gimelstob rekao, heteroseksualnih razgovora. Te šale nisu nužno homofobne, ali su posljedica neznanja.

  Skrivanje slabosti

  Zemljopis, kojim se Murray hvalio na početku teksta, također igra ulogu u zauzimanju stavova prema homoseksualcima. U većini zemalja iz kojih tenisači dolaze prevladava mržnja prema članovima LGBT zajednice. Sportski psiholog Andy Lane ponudio je još jedan razlog zašto se homoseksualci i dalje skrivaju u tenisu, pa i u većini sportova.

  - Sport se velikim dijelom svodi na zaštitu svoga unutarnjeg ja, a vrhunski sportaši zadržat će sve za što smatraju da im može biti potencijalna slabost.

  U muškom je tenisu očito slabost biti homoseksualac.

  Tagovi
  Iz drugih medija