Andreescu
 USA TODAY Sports
US OPEN

REKORD MARGARET COURT I DALJE STOJI 19-godišnja Kanađanka u finalu svog prvog US Opena pomela Serenu Williams

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 09. rujan 2019. 13:10

Reći da se protekla dva tjedna na US Openu i oko njega, kada je u pitanju ženski turnir, govorilo isključivo o Sereni Williams, malo je reći. Jer Amerikanka i njen još jedan neuspješni pohod na 24. Grand Slam naslov, bio je ili jedina ili najveća tema svih medija. I kad je tako, onda nije čudo da su stvorili atmosferu velikog partyja, koji je trebao pokazati svima koji još nisu uvjereni ili svima koji nisu navijači i ovisnici tenisa koji igra Serena Williams, da su bili u krivu.

​Party je bio spreman, čaše su napunjene, bilo je 23.000 uzvanika, uspaljenih uzvanika, ali na kraju nikoga nije bilo da bi taj party otvorio i podigao prvu čašu. Jer glavna zvijezda se nije pojavila. Još jednom se nije pojavila u velikom finalu, kako se to uporno govori i spominje, četvrti put zaredom je već izgubila finale Grand Slam turnira, dvaput u Wimbledonu, dvaput na US Openu, nakon što je postala majka. I to je ono što stalno isprepliće ovu priču, jer uglavnom zahvaljujući američkim medijima, Serena Williams, unatoč svojoj dokazanoj veličini, vremenom je postala veća od tenisa. A to nikad nitko nije bio, pa je ostalo nejasno zašto bi Amerikanka zaslužila takav tretman.

Nije sagnula glavu

​Finale US Opena ne samo da je dovelo jednu mladu djevojku do svjetskog olimpa, ne samo da je donijelo Kanadi prvi Grand Slam naslov u povijesti, već je dokazalo da te djevojke, ako su dobre i ako su prave poput Biance Andreescu, neće načiniti korak i neće sagnuti glavu pred veličinom Serene Willams. Da, i ta 19-godišnja djevojka pokazala je da respektira sve što je u briljantnoj igračkoj karijeri napravila Serena Williams, ali više do svega je pokazala da se ne boji. Ne samo Serene Willams, već bilo koje druge tenisačice. Jer da nije bilo tako, ne bi ostala čvrsta u najtežem trenutku tog finala, a možda i cijele njene mlade karijere. Naime, Kanađanka je vodila sa 6:3, 5:1, Williams je izgledala poput izgubljene tenisačice, u jednom trenutku je lutala po terenu i nedostajao joj je samo završnici udarac. Ali, na taj završni udarac, nakon propuštene četiri meč lopte, kod vodstva 5:1, morala je čekati. Jer se Williams vratila do 5:5, ali je kasnije iskreno priznala...

- Ovo je bio još jedan meč u kojom sam bila toliko, toliko, toliko, toliko blizu, a isto vremeno toliko, toliko, toliko daleko. Ovo na terenu nije bila prava Serena, i morat ću učiniti sve da sljedeći putu, u nekom drugom finalu izvučem i dovedem na teren pravu Serenu.

Samo jedna želja

​Lakše je to reći nego ostvariti, jer Serena Willams je uvjerena da sve ovisi isključivo o njoj, pa se tako i ponašala na dodjeli trofeja, naime, svoju protivnicu ne bi ni spomenula da je voditelj nije pitao o Bianci Andreescu. Willams, naime, smatra da je odlično igrala na Australian Openu, ali da ju je tamo ozljeda zaustavila, uvjerena je da na Roland Garrosu nije trebala ni nastupiti, da nije prošla na Wimbledonu u finalu jer je imala samo tjedan dana da bi se pripremila... A što ćemo s US Openom? Prošle godine je to bila Japanka Naomi Osaka i onaj zločesti čovjek, sigurno se sjećate suca Carlosa Ramosa, koji je platio ceh poraza nadahnuto bahate Amerikanke, koja je ispunila obećanje da joj Ramos nikada neće suditi.

I nije joj sudio. Ne samo njoj, nego i njezinoj sestri Venus. I tko će sada biti kriv? On definitivno nije, jer je između ostalog čak i priznala da je bila donekle zadovoljna, ali samo donekle.

- Kada se za 20-ak godina budem sjećala ovog US Opena, prihvatit ću ovaj rezultat kao uspješan, ali sada me ne može zadovoljiti. Ja jednostavno moram dalje, i moram osvojiti taj 24. naslov.

​Mlada pobjednica je dobila manje prostora, jer se o njoj nije toliko govorilo, mlada je i ima za nju vremena. Bianca Andreescu je imala samo jednu želju.

- Željela bih da Serena dođe na teren sa svojom najboljom igrom.

​Ta joj se želja nije ispunila, ali i da jest, veliko je pitanje koliko bi to bilo dovoljno Andreescu, koja je prije 11 mjeseci bila 248. na svijetu, a danas će biti peta. Daleko je najbolja mlada tenisačica koja se dogodila WTA Touru, ali ono što je dobra vijest je da Andreescu nije jedina. U pozadini ima talentiranih koliko hoćeš i zato je realno reći, napisati, da Serena Williams još uvijek živi samo od nade, ali da Bianca Andreescu i sve ostale “Biance Andreescu” nemaju vremena čekati da vremešna Amerikanka osvoji 24. Grand Slam naslov.

Porazi nisu slučajni

- Znam da imam neugodnu igru za sve suparnice, i znam da vjerujem u ono što radim. Nisam izgubila meč od ožujka, i samopouzdanje mi leti u nebo na mlazni pogon. Znam da će biti dana i kada neću biti pobjednica, ali sam se pripremila za to.

​Kada je ove godine osvojila Indian Walles, tvrdi da joj je trebalo nekoliko tjedana da bi shvatila što se dogodilo. Nakon Toronta...

- Trebala su mi samo dva dana da mi se slegne.

A nakon kratkotrajnog naleta emocija i suza, vrlo brzo je zaključila da će joj trebati samo nekoliko dana kako bi se prilagodila na novi status Grand Slam pobjednice.

​Napokon su neki od većih stručnjaka poput Matsa Willandera zaključili da su godine ulovile Serenu Willams, dugo mu je trebalo. Naime, ova četiri poraza u finalima Grand Slam turnira nisu slučajna i nisu došla samo zato jer je Amerikanka mislila da može nastaviti pobjeđivati u rekreativnom stilu. Svi mi znamo da njihove godine ne čekaju, čini se da su se prve pukotine pojavile i kod Rogera Federera, ali u ženskom tenisu daleko više nego u muškom, veteranke se neće uspjeti obraniti od naleta mladosti i djevojaka koje su postale žene, u najboljem izdanju već s devetnaest.

Veličina generacije

Nitko ne zna gdje će biti kraj Bianci Andreescu, ali ona je u ovom finalu pokazala i više od mentalne čvrstoće. Bila je pobjednica od prvog do posljednjeg poena. Toliko dobra da je na kraju svega i Wilander zaključio da je ovakav talent i sposobnost vidio još samo kod Rogera Federera. I to je možda konačni kompliment za mladu Kanađanku koja je na US Openu pokazala veličinu svoje generacije.

Linker
27. travanj 2024 02:25