REUTERS
FINALE US OPENA

SERENINA ČETVRTA 'MEČ-LOPTA' ZA REKORD MARGARET COURT Na putu prema ostvarenju snova sada stoji 'čudo sa sjevera'

Scena je perfektno složena - finale tenisačica na US Openu (subota, ne prije 22.00) igrat će 37-godišnja Serena Williams, za mnoge najveća svih vremena, a protivnica će joj biti mlada Kanađanka rumunjskog podrijetla Bianca Andreescu, koju mnogi vide budućom najvećom tenisačicom na svijetu. Iako još uvijek nije igrala ili će tek sada igrati prvo finale na Grand Slam turnirima, Andreescu je sigurna oklada. Nju samo može zaustaviti ozljeda, a sve što je pokazala ove godine upravo vodi prema takvoj konstataciji.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 07. rujan 2019. 13:35

Serena Williams na tragu je 24. Grand Slam naslova u karijeri i kad se dogodi, bit će u društvu legendarne australske tenisačice Margaret Court, koja je također osvojila 24 pojedinačna velika naslova, ali brojni komentatori, pogotovo Amerikanci, smatraju da nije u istoj kategoriji tamnopute Amerikanke jer je pedeset posto svojih velikih naslova, dakle 12, osvojila na Australian Openu.

Amerikanka je posljednja tri finala na Grand Slam turnirima izgubila pa su neki već izgubili nadu da bi mogla ostvariti 33. finale na Grand Slam turnirima i deseto na US Openu. No to se ipak dogodilo jer je napokon shvatila da tenis ne može igrati površno i da ne može trenirati kad joj se prohtije, već da to mora ozbiljno shvatiti. Čini se da je to shvatila, ali joj je trebalo stanovito vrijeme da bi prihvatila nakon što je prošle godine na US Openu izgubila od Japanke Naomi Osake.

Do finala je ove godine došla glatko, Ukrajinka Elina Svitolina je uhvatila samo četiri gema, a jednostavno nije bila u istoj priči s velikom protivnicom, pogotovo nakon što joj je partner Gael Monfils dan ranije izgubio četvrtfinale na onako dramatičan način.

Za komentatora Eurosporta koji nije sklon pretjerivanjima Williams, koja nikada nije izgledala bolje nego nakon što je rodila djevojčicu, ustvrdio je da kad igra ovako nitko nije njezina liga. Hoće li se to pokazati točnim, vidjet ćemo u subotnjem finalu. U svakom slučaju, Serena će loviti sedmi naslov na US Openu i 102. pojedinačnu pobjedu, čime bi ostala sama na vrhu. Naime, pobjeda nad Svitolinom bila joj je 101. na US Openu i time se izjednačila s legendom Chris Evert.

- Nisam znala da imam toliko pobjeda, ali velika je stvar biti u bilo kojem društvu s Evert.

Na presici je govorila da nikada nije vjerovala da će igrati dulje od 28., a onda se prisjetila suparnica iz pet velikih generacija. Naravno da je na prvo mjesto stavila sestru Venus.

- Venus je bila najveća iz moje generacije, a i najviše me je puta pobijedila. Henin i Clijsters su valjda također bile velike...

A onda se dosjetila pogreške pa ispravila.

- Da, i one su bile velike, baš kao Lindsay Davenport i Martina Hingis i toliko drugih.

Krasna djevojka i velika tenisačica

Pohvalila je protivnicu u finalu.

- Osim što je krasna djevojka, velika je tenisačica i može se prilagoditi svakoj igri. U stanju je varirati udarce i to joj je možda i najveća odlika.

A ta mlada Kanađanka 19-godišnja Bianca Andreescu je prošlu godinu završila na 178. mjestu. Igrala je kvalifikacije na Novom Zelandu i došla do finala Aucklanda, igrala je i kvalifikacije na Australian Openu pa je onda osvojila Indian Wells. Osvojila je i veliki turnir u Torontu, uglavnom ove sezone ima omjer pobjeda i poraza 44-4, a pritom je svih sedam utakmica protiv Top 10 tenisačica dobila.

Sep 5, 2019; Flushing, NY, USA; Bianca Andreescu of Canada celebrates her win over Belinda Bencic of Switzerland in a semifinal match on day eleven of the 2019 US Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports
REUTERS

Za razliku od protivnice Švicarke Belinde Bencic, imala je snage sve izdržati i otići korak više. Švicarka je vodila sa 5:4 u prvom setu, imala je i set-loptu, ali je tie-break glatko dobila Kanađanka. Bencic je povela sa 5:2 u drugom setu uz dvostruki break i tu je za nju i njen tenis došao kraj.

Hoće li Andreescu ponoviti ono što je napravila Naomi Osaka prošle godine trijumfom u Indian Wellsu i US Openu doznat ćemo u subotu. U svakom slučaju, njezino vrijeme, naravno, već je stiglo, hoće li prvi veliki korak načiniti u subotu ili će biti druga najbolja iza Serene Williams, to vjerojatno nije i neće biti presudno za njezinu karijeru.

Linker
26. travanj 2024 12:30