Matteo Berrettini
 Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports / Reuters
US OPEN

TALIJANSKO IZNENAĐENJE 'Rafa je poput lava usred džungle'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. rujan 2019. 12:56

Matteo Berrettini ostvario je nešto što niti jedan talijanski tenisač u Open eri nije uspio, igrat će u polufinalu Grand Slam turnira na tvrdoj podlozi. Iako je na US Open ušao sa skromnim omjerom 11-18 na tvrdoj podlozi kroz kratku karijeru, 23-godišnjak iz Rima je u posljednjih nešto više od godinu dana pokazao da je kalibar za velike stvari. Najprije s premijernom titulom u Gstaadu (zemlja) u srpnju prošle godine, pa drugom (Budimpešta - zemlja) i trećom (Stuttgart - trava) ove godine uz jedno finale (München - zemlja). Na to je nakalemio osminu finala u Wimbledonu (Roger Federer).

- Unutra (pokazao je na srce) sam umirao.

Tako je opisao osjećaj kad je na prvu meč-loptu kod 5:3 u petom setu napravio duplu pogrešku. Prvu u meču. Otvorio je vrata Gaëlu Monfilsu i Francuz je gurnuo nogu. Nešto kasnije, kod 6:5, Monfils je anulirao još dvije meč-lopte, ali na svom servisu i dokopao se tie-breaka.

- Govorio sam si za vrijeme meča, “što očekuješ, imaš 23 godine i igraš u svom prvom četvrtfinalu na Grand Slam turniru, zar očekuješ da se nećeš stisnuti?” Onda sam se hrabrio, “u redu, sve je to normalno, nastavi igrati, znaš da će doći nove prilike”. Kad podvučem crtu, to je ono na što sam najviše ponosan.

Kao nogometni stadion

Kad je napravio duplu pogrešku na meč-loptu, kaže da mu je iskliznuo grip.

- Isto je bilo i u Rimu kad sam debitirao na Foro Italicu protiv Fabija Fogninija, Prvi poen, dupla pogreška. Kako neću? Moj grad, debi, Foro Italico, sve što sam sanjao. Ovaj stadion, ovo nema veze s tenisom, ovo je kao nogometni stadion. Nije mi bilo lako naviknuti se i riješiti nervoze.

Vjera da će dočekati novu priliku se isplatila. Ako je on napravio duplu pogrešku na prvu meč-loptu, puno iskusniji Francuz (bodren s tribina od djevojke Eline Svitoline, već polufinalistice) ih je servirao 17, od toga dvije u tie-breaku. Tako je nakon velike borbe Berrettini dočekao četvrtu i petu priliku, peta je bila na svom servisu. I eto ga u polufinalu nakon tri sata i 56 minuta. Četvrti Talijan u polufinalu Grand Slam turnira u Open eri, drugi na US Openu, prvi na tvrdoj podlozi.

Adriano Panatta, jedini tenisač koji je pobijedio Björna Borga u Roland Garrosu, te je godine (1976.) otišao do kraja, a bio je još dvaput u polufinalu (1973, 1975). Corrado Barazzutti ima dva polufinala (US Open 1977., Roland Garros 1978.), to prvo na US Openu bilo je na zemlji (1975. - 1977.), posljednja godina prije selidbe u Flushing Meadows i trajnog prelaska na tvrdu podlogu.

Najmlađi od 2010.

Nakon toga je nastala praznina, sve do Marca Cecchinata i senzacionalnog prolaska do polufinala u Parizu prošle godine. Navala novog, sjajnog talijanskog vala tenisača sada je na površinu izbacila Berrettinija i bit će ih još. O jednom, 18-godišnjem Janniku Sinneru već smo pisali.

- Javila mi se Flavia, poslala mi je poruku, rekla da je jako sretna zbog mene. Do sada su one, djevojke, Flavia, Francesca, Sara, bile puno uspješnije. Zaboravio sam koliko su titula u Fed Cupu osvojile.

Flavia je Pennetta, osvajačica US Opena (2015.) i supruga Fabija Fogninija, prvog Talijana u Top Tenu u 42 godine. Francesca je Schiavone, prva talijanska Grand Slam pobjednica (Roland Garros 2010.), Sara je Errani, finalistica Roland Garrosa prije sedam godina. Roberta Vinci je bila suparnica Pennetti u finalu u New Yorku, prethodno je u polufinalu pobijedila Serenu Williams i spriječila je da osvoji sva četiri najveća turnira te godine. Što se Fed Cupa tiče, ta je generacija s izbornikom Barazzuttijem četiri puta osvojila naslov (2006., 2009.-10., 2013.).

Berrettini je najmlađi polufinalist na Grand Slam turnirima od Novaka Đokovića 2010. na US Openu. Nagrada? Rafael Nadal u svom osmom polufinalu US Opena i 33. ukupno (Roger Federer 45., Đoković 36.).

- Tko ne poznaje Nadala? Gledao sam ga više od stotinu puta, sada ću i igrati protiv njega. On je najveći borac ikada u ovom sportu. Njegov pristup je nešto što je blizu savršenstvu.

Sve je to Španjolac pokazao i protiv Diega Schwartzmana. Pobjeda u tri seta, ali s puno izazova. Omaleni Argentinac je stigao 0:4 u prvom i 1:5 u drugom setu, u prvom je čak na 4:4 imao dvije break-lopte.

- Rafa je poput lava usred džungle. Jednostavno, on svaki put zna kako odigrati u važnom trenutku. Ovo mi je osmi put da sam igrao s njim i svaki put je bio bolji od mene u važnom trenutku.

Tako će Schwartzman.

Prvi put od 2008. godine Nadal je najmanje u polufinalu na sva četiri Grand Slam turnira, ovo mu je 10. polufinale na jedanaest turnira u 2019. godini. Jedino ranije ispadanje dogodilo mu se u 2. kolu Acapulca kad je Nick Kyrgios spasio tri meč-lopte. Ima čak 680 bodova više od Đokovića u ovoj godini...

Sol anulirala grčeve

- Ako želiš osvojiti turnir, moraš proći teške protivnike kao što je bio Marin, kao što je Diego - rekao je Nadal.

- Dan je bio strašno sparan, ogromna vlaga, baš teško. Krajem drugog seta i dobrim dijelom trećeg su me napali grčevi, ali čim sam uzeo sol, bilo je dobro. Mislim da neće biti posljedica, dobro se osjećam

Linker
26. travanj 2024 11:15