Patrik Lundin/Getty Images
EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI LIST

BORIS BECKER ZA JL NAJAVLJUJE AUSTRALIAN OPEN I PREDVIĐA 'Marin Čilić je svjetska klasa i ima sjajnu priliku za Top 3! Ako ne podbaci na...'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. siječanj 2018. 17:00

U posljednjih godinu dana, Boris Becker počeo je zbivanja u vrhunskom tenisu opet promatrati iz neutralne perspektive. Njegova komentatorska karijera u usponu naprasno je prekinuta kada ga je Novak Đoković krajem 2013. zamolio da mu kao glavni trener učvrsti poziciju najboljeg igrača današnjice.

Najmlađi osvajač Wimbledona u povijesti prihvatio je izazov i s Novakom nastavio puniti kolekciju - zajedno su osvojili šest Grand Slam naslova, 14 Mastersa te još pet drugih titula. Trofejna trogodišnja epizoda završila je u prosincu 2016., a Beckera je u “vrućoj stolici” naslijedila druga legenda, Andre Agassi.

Ubrzo nakon toga zakotrljali su se Beckerovi financijski problemi. Sud u Londonu je šesterostrukom Grand Slam osvajaču zbog velikih privatnih dugova službeno proglasio bankrot. Becker se brzo vratio najdražem hobiju, komentiranju, a krajem ljeta zaposlio se i u Njemačkom teniskom savezu. Bez tenisa očito ne može, bilo da ga gleda iz trenerske lože ili komentatorske kabine.

U ekskluzivnom telefonskom razgovoru, koji smo uz još nekoliko europskih novinara vodili s njime, Becker najavljuje prvi Grand Slam sezone, komentira sve veći broj ozljeda među top-igračima i otkriva kakvu ulogu očekuje od Marina Čilića.

Dvaput ste osvojili Australian Open pa iz prve ruke možete otkriti koji faktori najviše utječu na ishod prvog Grand Slama?

- Ključno je pitanje koliko se igrači mogu dići u formi nakon stanke između dvije sezone. Na to utječe sve pomalo: koliko ste fizički spremni, na kojim turnirima igrate na početku sezone, koliko ste rano došli u Melbourne, kako podnosite vrućinu itd. Australija je vrlo specifična, turnir na kojem na rezultat utječe najviše vanjskih okolnosti. Trenutno su temperature jako visoke i bit će teško igrati. Zato mislim da su u boljoj situaciji oni koji su došli ranije i počeli se prilagođavati.

Britain Tennis - Wimbledon - All England Lawn Tennis & Croquet Club, Wimbledon, England - 27/6/16 Boris Becker, coach of Serbia's Novak Djokovic watches his match REUTERS/Paul Childs
REUTERS/Paul Childs / REUTERS

Prošle godine gledali smo finale između Rogera Federera i Rafaela Nadala, a danas njih dvojica drže vrh ATP ljestvice. Jeste li iznenađeni?

- Tada smo svi bili zatečeni jer su obojica dugo bili ozlijeđeni. Vratite se i na prvom velikom turniru uđete u finale i osvojite naslov. Tko je to mogao očekivati? Činjenicom da su osvojili vrh ljestvice više nisam bio iznenađen jer znam tko su Roger i Rafa. Mnogi su podcijenili njihovu strast i želju da ponovno budu dominantni. Obojica imaju puno novca, naosvajali su se trofeja, ponajbolji su tenisači u povijesti i ne trebaju više ništa odigrati. Ali žele, jer vole ovaj sport.

Sličnom povratku nada se i vaš bivši pulen Novak Đoković. Može li on konkurirati za svoj sedmi Australian Open?

- Prvo, nadam se da može igrati. Otkazivanja Abu Dhabija i Dohe nisu dobar znak, očito je da nije 100 posto fit. Budući da više nisam njegov trener, ne mogu procijeniti koliko je spreman, ali savjetovao bih mu da proba. Ovih tjedana testirao je kolike su mu mogućnosti i tek će nakon prvog meča znati na čemu je točno.

Vjerujete li da će opet biti broj jedan?

- Za to sigurno ima vremena, 30 mu je godina i ušao je u najzreliju tenisku dob. Pitanje je kakvo je Novakovo ukupno zdravstveno stanje, koliko opterećenje može podnijeti njegov lakat. Sretan sam jer je u Agassiju i Štepáneku pronašao trenersku kombinaciju koja ima smisla. Radek je u toj priči bio karika koja nedostaje.

Mreža je uvijek 'in': Servis-volej igra nikad neće nestati

Servis-volej igra u vaše je vrijeme bila dominantna, a danas je puno manje igrača koji je forsiraju. Hoće li se to u budućnosti opet promijeniti?

- Rekao bih da to nije pitanje generacije ili ere, nego nečijeg stila igre. Federer je puno izlazio na mrežu kad je lani osvajao Australian Open i Wimbledon. I Nadal je postao agresivniji, mogli ste to vidjeti na US Openu. Ako želite biti najbolji, morate se osjećati ugodno i na osnovnoj liniji i na mreži, jer suparnici će iskoristiti svaku vašu slabost. Zbog toga takav stil igre neće iščeznuti.

Radio je s Novakom i dok ste još vi bili dio tima.

- Da, bio mu je sparing-partner. Radek je jako talentiran tenisač, donedavno je bio aktivan, odlično razumije igru i siguran sam da će opskrbiti Novaka dobrim savjetima, naročito u mentalnom pristupu. Osim toga, većinu igrača poznaje na vlastitom iskustvu. Na papiru, ta je kombinacija optimalna, no ponavljam, krucijalno pitanje je Novakova spremnost. Ali imam osjećaj da će nastupiti i da će dobiti dobru povratnu reakciju.

Andy Murray u utorak je obavio operaciju i neće ga biti nekoliko mjeseci, otpao je Nishikori, Wawrinka je također upitan… Stalno se aktualizira tema preopterećenosti igrača i preduge sezone.

- Tenis je vrlo specifičan sport. Zahtijeva izuzetnu pripremljenost, konstantno morate trčati, raditi za poen i u konačnici sve ovisi o vama. Ne mislim da je sezona preduga. Naprotiv, igrači sada imaju više slobodnih tjedana nego što su ih imali u moje vrijeme. Pitanje je samo što će s njime učiniti, hoće li ići igrati ekshibicijske mečeve ili će dopustiti tijelu da se odmori. Gotovo nikad nije bilo turnira na kojem su igrali svi najbolji. Da, nekoliko igrača je otpalo, ali i Federer i Nadal su fit. Morate posložiti prioritete i napraviti si raspored koji će reflektirati ono što vaše tijelo može podnijeti.

Becker
REUTERS/Paul Childs / REUTERS

Razmišljate li o skorom povratku na Tour? Naš Marin Čilić nedavno je poručio da bi mu dobro došao iskusan trener, po mogućnosti bivši igrač. Vi zadovoljavate sve kriterije…

- Sad ja imam pitanje: zar Marin ne radi s Jonasom Björkmanom?

Nedavno su prekinuli suradnju.

- To mi je novost. Što se tiče Marina, on je igrač svjetske klase, vrlo discipliniran, stalan član Top 10 društva. Želim mu sve najbolje, ali ja trenutno imam pune ruke posla. Zauzet sam pozicijom koordinatora za muški tenis u Njemačkom teniskom savezu. Savjetujem Davis Cup reprezentaciju i osim toga usmjeravam mlade tenisače, što je zanimljiv i izazovan posao. Zbog toga trenutno ne razmišljam o povratku na Tour. Ali od Marina i dalje očekujem velike stvari. Finale Wimbledona potvrdilo je da je za njih sposoban.

Koliko je realan njegov cilj da se plasira u Top 3 do kraja sezone?

- Visoki ciljevi uvijek su poželjni, a on ima dobru priliku otići visoko. Ako moram prognozirati, prva dva mjesta rezervirana su za Federera i Nadala, ili obrnuto. U njihovoj pratnji trebali su biti Đoković i Murray, no budući da su obojica pod upitnikom, sve je otvoreno. Imate nekoliko igrača koji pikiraju na vrh i Marin je sigurno među njima. Iskusan je, ali rezultati mu moraju biti konstantniji. Hoće li ostvariti svoj cilj, ovisi o tome koliko će daleko otići na Grand Slamovima.

Koliko ste danas u kontaktu s Goranom Ivaniševićem? I on je nakon raskida s Tomášom Berdychom uzeo stanku na Touru.

- Često se vidimo i volimo se prisjećati trenutaka iz razdoblja kad smo zajedno igrali. Goran i ja prošli smo puno toga. Čujem da će i on sada biti na Australian Openu, veselim se novom susretu.

Najteže pitanje na kraju: tko je vaš favorit u Melbourneu?

- Kod tenisača, moram izabrati Federera. Imao je nevjerojatnu prošlu sezonu, sjajno je otvorio godinu na Hopman Cupu i djeluje dovoljno svježe. Kod tenisačica bih optirao za Serenu, ali kako je ona otkazala nastup, za mene nema favoritkinje. Bit će vrlo izjednačen turnir.

Prijenosi uživo: Australian Open na Eurosportu

Boris Becker od ponedjeljka će pratiti sva zbivanja na prvom Grand Slam turniru sezone. Prijenosi uživo s Australian Opena, oplemenjeni njegovim opservacijama, mogu se pratiti na Eurosportu i Eurosport Playeru od 15. siječnja. Osim Beckera, gledatelje će u akciju “ufuravati” još dvije legende, Mats Wilander i John McEnroe, a vraća se i Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams, ponovno u ulozi “The Coacha”. Eurosport će prenositi i ždrijeb glavnog turnira, u četvrtak od 9.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Linker
20. travanj 2024 18:30