AFP
ČILIĆ - NISHIKORI 6-3, 6-3, 6-3

ČILIĆ OSVOJIO US OPEN! Marin uzeo prvi hrvatski Grand Slam nakon 13 godina!

Bio mu je to prvi Grand Slam finale, ali odigrao ga je kao da mu je stoti: Marin Čilić novi je kralj New Yorka! Na ovom turniru sjajni Kei Nishikori nije imao nikakvih izgleda!
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. rujan 2014. 00:02

Marin Čilić upisao se među teniske besmrtnike. Mladić iz Međugorja ispisao je novu stranicu hrvatske sportske povijesti. U najvećem i najvažnijem meču života odigrao je fantastičnih dva sata tenisa i osvojio naslov pobjednika US Opena. Prvi Hrvat koji je u tome uspio i drugi Hrvat uopće s Grand Slam naslovom. Prvi, Goran Ivanišević, imao je svoje prste i u ovom kao Čilićev trener. Sjedio je na tribini i jednako energično slavio svaki Marinov poen, kao da je i sam na terenu.

No, ovoga puta sva svjetla pozornice bila su uperena u Marina Čilića. Sasvim zasluženo jer odigrao je dva maestralna tjedna i stigao na ekskluzivnu listu teniskih velikana koji su osvajali Grand Slam turnire. - Ovo je zasluga za veliki rad proteklih godina, pogotovo ove godine. Goran je puno pomogao, dao mi je radost u tenisu, uživam na terenu i zato je ovo bio moj najbolji tenis u životu. Ovo je sve što sam sanjao i za što sam radio - rekao je Čilić nakon pobjede u svom prvom, vjerujemo ne i jedinom njegovom Grand Slam finalu.

- Ovo je znak za sve koji rade naporno da ako rade dovoljno jako i predano, da će im se dobre stvari dogoditi.

Marin je otvorio meč servisom i krenuo dobro sa 30:0, ali s tri poena u nizu Nishikori je stigao do break-lopte već nakon dvije minute meča. Imao je i drugi Čilićev servis, ali Marin je imao i sjajnu forhend dijagonalu kojom je spasio break-loptu. Neforsirana greška Japanca i još jedan dobar Marinov napad ipak su donijeli početno vodstvo. I važnu mirnoću hrvatskom tenisaču. Nakon što je probio led u prvom gemu, Marin je u svojim sljedećim servis gemovima igrao briljantno. Čilić je peti gem osvojio s dva asa, bekhend winnerom i servis winnerom te odservirao pri tome i svoj najbrži svoj servis na US Openu - loptica je prema Nishikoriju letjela brzinom od 216 km na sat.

Japanac je s druge strane zapao u probleme u šestom gemu. Marin je stigao na 0:30 i onda sa sliceom iznenadio Nishikorija, koji je neforsiranom greškom dao tri vezane break-lopte Marinu (0:40). Iako mu servis nije jače oružje, Kei se s dva dobra prva servisa vratio na 30:40, ali uslijedila je duga izmjena udaraca u kojoj je Marin bio mudriji i strpljiviji te stigao do breaka. U preostala dva gema na servisu Čilić je izgubio samo jedan poen i zgrabio prvi set.

Više od "čiste" statistike, u Marinovu je korist išao dojam na terenu. Sjajno je čistio linije, činilo se kao da njegove loptice imaju GPS u sebi i da su kompjutorski navođene, da padaju točno na liniju. Na svom je servisu, pak, od 2:1 do 5:2 osvojio u jednom trenutku 13 uzastopnih poena, tako da Japanac nije imao nikakve šanse zaprijetiti. Svaku dugačku izmjenu udaraca dobio je Čilić koji je "vrtio" sve udarce - forhend dijagonala, bekhend paralela, slice, spin... a ta je raznovrsnost često ostavljala Nishikorija u neznanju, nije znao što očekivati, pa nije imao spremnu obranu ni protunapad, što su inače glavna obilježja njegove igre. A onda kada je Marin još počeo i izlaziti na mrežu, potpuno je izbezumio Japanca. Kei jednostavno nije imao odgovora na Marinove udarce.

Nishikori je djelovao umorno, očito su maratonska tri prethodna meča ostavila traga na njemu. Uspio je slomiti tri Top 10 igrača za redom - Milosa Raonica, Stanislasa Wawrinku, Novaka Đokovića - ali mu je za to trebalo 14 setova i ukupno preko 11 sati na terenu. Čilić je svoje mečeve četvrtfinala ( Berdych) i polufinala ( Federer) riješio za kombinirano manje od četiri sata i to se osjetilo na terenu. Nije Nishikori bio onaj japanski kamikaza kao u prethodnim mečevima, ali zasluge za to idu i Marinu, koji je potpuno ugušio Nishikorijevu igru.

Treći gem drugog seta donio je Marinu nove tri vezane break-lopte (0:40), pa još jednu nakon izjednačenja na 40:40, a to više nije propuštao. Oduzeo je servis Japancu za 2:1 i gurnuo jednu nogu prema vratima pobjede. Makar se potom Čilić suočio s break-loptama (15:40) nije bilo straha jer na prvoj je gromovitim forhendom izbacio Nishikorija iz balansa, a onda drugu loptu spasio - asom. Koji je, jasno, odsjeo na liniju... Japanac je ostao bez prilike i bez breaka. Marin je zadržao sve pod kontrolom, a onda to potvrdio i kasnije pokerom asova za 4:2. Škola serviranja Gorana Ivaniševića...

S takvom količinom samopouzdanja samo je još više gazio Japanca. U sedmom gemu još je jednom oduzeo servis Nishikoriju za ogromnih 5:2. Koju minutu kasnije ispostavilo se da je to i te kako dobro došlo. Jer u servisu za set Nishikori je vratio jedan break, ali samo je privremeno odgodio gubitak seta. Jer Marin se brzo vratio točnim udarcima i novim breakom osvojio set sa 6:3. Iako u sportu nikada nije pametno unaprijed slaviti, tu se već moglo polako pripremati slavlje. Jer bilo je toliko evidentno da je Čilić bolji od Nishikorija. A poslije breaka za 3:1 u trećem setu više nije bilo nikakve sumnje u konačni ishod.

Marin Čilić pridružio se Goranu Ivaniševiću i Ivi Majoli koji su do jučer bili usamljeni na listi hrvatskih Grand Slam pobjednika. Doduše, Čilić i Nishikori znali su i prije meča da su već plasmanom u finale kreirali djelić teniske povijesti. Jer ovo je bilo prvo finale bilo kojeg Grand Slam turnira od 2005. godine na kojem nije bilo nikoga od velikog terceta - Federer, Nadal, Đoković. Novo vrijeme je stiglo. Vrijeme u kojem je Marin Čilić, 25-godišnjak iz Međugorja, pobjednik US Opena. Grand Slam pobjednik za sva vremena.

TREĆI SET:

DEVETI GEM 6:3 - Marin Čilić je pobjednik US Opena!

OSMI GEM 5:3 - Čilić je bio dva poena do meča, Nishikori ipak osvaja gem.

SEDMI GEM 5:2 - Kakav gem! Čilić spašava tri break-lopte i dolazi na jedan gem do osvajanja US Opena...

ŠESTI GEM 4:2 - Nishikori se ne predaje - bez izgubljenog poena uz odličnu igru osvaja svoj servis.

PETI GEM 4:1 - Čilić bez većih problema potvrđuje break! Još dva gema do povijesti...

ČETVRTI GEM 3:1 - I treći put zaredom Nishikori gubi početni udarac kada servira protiv vjetra. Čilić koristi svoju drugu brak-loptu nakon duge izmjene!

TREĆI GEM 2:1 - Izvanrednim lobom i 14. asem Čilić dolazi do nove prednosti u trećem setu.

DRUGI GEM 1:1 - Marin je stigao do izjednačenja, ali je Nishikori potom odigrao dva izvrsna poena...

PRVI GEM 1:0 - Čilić je poveo 40-0 uz dva asa (vodi 13-0 u neobranjivim servisima!), Nishikori je dvaput imao izjednačenje, opasno je Marin živio, ali je ipak izvukao ovaj gem..

DRUGI SET:

DEVETI GEM 6:3 - Kratko je trajala Japančeva nada. Čilić mu odmah oduzima servis i dolazi do vodstva 2-0 u setovima! Na prvu set-loptu Marin je pogodio fantastičan forhend na crtu!

OSMI GEM 5:3 - Čilić je spasio još dvije break-lopte, pa napravio pogrešku: usred poena tražio je provjeru 'Oka sokolova', lopta je bila dobra, a poen kasnije Japanac je iskoristio svoju šestu šansu za obrat i produžio drugi set.

SEDMI GEM 5:2 - Novi break! Čilić igra fantastično, Nishikori djeluje posve nemoćno!

ŠESTI GEM 4:2 - Marin je nezaustavljiv, zabio je četiri asa!

PETI GEM 3:2 - Japanac bez izgubljenog poena smanjuje zaostatak...

ČETVRTI GEM 3:1 - Nishikori je stigao do dvije prilike za obrat, ali prvo sjajan forhend, pa as i Marin se izvukao iz kritične situacije!

TREĆI GEM 2:1 - Na Japančev servis Čilić dolazi do 0-40, no Nishikori se servisom i sjajno skraćenom loptom vraća na 40-40. No, novi razorni Čilićev forhend uz Nishikorijevu neprisiljenu pogrešku donosi našem tenisaču novi break!

DRUGI GEM 1:1 - No, niti Čilić ne diže nogu s gasa. Nakon prvog gema meča, Nishikori je potpuno nemoćan na reternu...

PRVI GEM 0:1 - Nishikori je vrlo dobro otvorio drugi set na oduševljenje većine od oko 15 tisuća navijača koji meč uživo gledaju na Arthur Ashe stadionu.

PRVI SET:

DEVETI GEM - 6:3 Bez problema i izgubljenog poena Marin Čilić je odservirao za set kojeg je dobio za točno 43 minute!

OSMI GEM - 5:3 Čilić je bio na dva poena od seta, ali Nishikori je s nekoliko neugodnih servisa dobio gem.

SEDMI GEM - 5:2 S nekoliko sjajnih poteza, među kojima se ističe briljantna forhend paralela, Čilić je povisio vodstvo...

ŠESTI GEM - 4:2 Prvi break! Marin je uzeo servis Nishikoriju nakon što je poveo 0-40, Japanac je servisom spasio prve dvije prilike za obrat, ali nakon duge izmjene Čilić je došao do velike prednosti...

PETI GEM - 3:2 Proradio je Marinov servis. Opet bez izgubljenog poena dolazi do gema, zabio je dva asa, jedan je bio njegov najbrži servis na turniru - 216 kilometara na sat!

ČETVRTI GEM - 2:2 Nishikori do izjednačenja dolazi sjajnim forhendom na samu liniju...

TREĆI GEM - 2:1 Vrlo uvjerljiv servis-gem Čilića bez izgubljenog poena...

DRUGI GEM - 1:1 Marin je poveo sa 30-0, no Japanac osvaja četiri uzastopna poena.

PRVI GEM - 1:0 Čilić je poveo 30-0, ali Nishikori s tri uzastopna poena dolazi do prve break-lopte. Marin sjajnim forhendom na samu crtu izjednačuje na 40-40 te potom s dva prava servisa dobija prvu igru.

23.10 - Počinje meč. Prvi servira Čilić. U New Yorku su 23 stupnja, oblačno, ne očekuje se kiša, ali puše dosta jak vjetar...

22.58 - Čilić uoči izlaska na teren: Ovo je najveći meč u mojem životu, barem zasad, ali osjećam se vrlo opušteno. Samo moram igrati svoju igru...

22.50 - Goran Ivanišević: Tko se prije oslobodi nervoze, taj će biti u velikoj prednosti. Ipak je to obojici prvi veliki finale, a golema je razlika između finalista i pobjednika...

22.40 - Legendarni švedski tenisač, danas odlični Eurosportov komentator, Mats Wilander uoči finala bio je u igračkim svlačionicama. Otkrio je da je u hrvatskom taboru vrlo opuštena atmosfera - Čilić ogrnut brojnim ručnicima sjedi zavaljen u velikoj fotelji i gleda veliki TV ekran na kojem je čak šest različitih programa, a trener Ivanišević je otišao na - masažu...

Linker
16. travanj 2024 12:28