REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
BITKA ZA FINALE

FOTO: PRAVI DELIRIJ U VIŠNJIKU, ČILIĆ I DODIG SREDILI SU NAJBOLJI SVJETSKI PAR Hrvatska povela 2:1 protiv Francuske i ima dvije meč-lopte za finale

Hrvatski tenisači stigli su na korak do novog finala Davis Cupa nakon što su u subotnjoj igri parova Marin Čilić i Ivan Dodig odigrali još jednu briljantnu partiju i svladali najbolji svjetski par Nicolasa Mahuta i Pierre-Huguesa Herberta sa 7-6 (6), 5-7, 7-6 (6), 6-3 nakon tri sata i 47 minuta velike borbe.
Piše: HinaObjavljeno: 17. rujan 2016. 13:48

HRVATSKA - FRANCUSKA 2-1

Richard Gasquet - Borna Ćorić 6-2, 7-6 (5), 6-1

Marin Čilić - Lucas Pouille 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2

Marin Čilić/Ivan Dodig - Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut 7-6 (6), 5-7, 7-6 (6), 6-3

--------------------------------------------

Hrvatski tenisači su dobro znali kakav ulog nosi ovaj meč. Možda nisu znali da Hrvatska ima 19-0 kad je u posljednji dan Davis Cup dvoboja ulazila s vodstvom 2-1, ali su bili svjesni da nikada nisu izgubili meč u kojem su u nedjelju donijeli prednost. Zato je momčadska odluka da Marin Čilić ponovno zamijeni Marina Draganju, kao što je to bilo i u četvrtfinalu protiv SAD-a u Portlandu, jedina bila logična, ne samo zbog kvalitete para Dodig - Čilić, već i zbog suparnika s druge strane.

Nicolas Mahut i Pierre-Hugues Herbert svoju su reputaciju dokazali i u Zadru. U prvom su setu prvi došli do prilike, imali 0-40 na Čilićevom početnom udarcu, ali je hrvatski par nanizao pet poena, iako je zakazao Marinov prvi servis. Mahut je u 11. gemu morao spašavati jednu 'break-loptu', a odluka o prvom setu pala je u 'tie-breaku'. I jedan i drugi par čvrsto je držao svoje servise, sve do 6-6, kad su Francuzi prvi popustili zahvaljujući odličnom Čilićevom reternu. Još jedan predugačak volej na drugu set-loptu donio je prednost hrvatskom paru nakon 63 minute igre.

Izgubljeni set nije narušio moral francuskog para. Svoj su trenutak dočekali u 11. gemu drugog seta. Izborili su nove tri 'break-lopte', ovoga puta na Dodigov servis, i iskoristili drugu. Mahut je bez izgubljnog poena potvrdio prvi 'break' u meču i pretvorio ga u set.

Maratonski treći set, koji je završen tek nakon 67 minuta teške bitke, donio je važnu prednost hrvatskom paru. Čilić i Dodig ponovno su počeli pogađati prve servise, što im je nedostajalo u drugom setu, a proradili su i reterni obojice. To je rezultiralo time da su Mahut i Herbert prvi put ostali bez prilike za 'break' i dvaput se morali spašavati kad je ulog bio gubitak seta. Kod 5-4 je Herbert zabio as, a kod 6-5 odigrao odličan volej. Još jednom je odluka pala u 'tie-breaku'.

Otvorio ga je Čilić asom i odličnim pasingom za 2-0. Tu su prednost naši tenisači držali do 5-3, kad su Francuzi natjerali Čilića na pogrešku. Mahut i Herbert su kod 6-5 došli do set-lopte, ali tada se u punoj snazi pokazao Ivan Dodig. Set-loptu je spasio sjajnim drugim servisom. Za 7-6 je iskoristio dobar Čilićev retern i drop volejem slomio Francuze, a vodstvo od 2-1 u setovima donio je sjajnim forhend pasingom.

Hrvatska se pobjedi približila kad su naši igrači u trećem gemu četvrtog seta prvi put slomili servis Francuza. Na početnom udarcu je bio Mahut, francuski par je imao 40-15, ali nizom od četiri poena Hrvati su stigli do prvog 'breaka' i vodstva 2-1. Na 5-3 je za ostanak u meču servirao je Herbert i ostao bez poena. Kad je njegov volej na 0-40 završio u mreži, dvoranom Krešimira Ćosića proširio se val oduševljenja kod većine od oko 5000 gledatelja, a francuske su trube utihnile.

Linker
20. travanj 2024 00:47