James Elsby/Getty Images
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

GORAN IVANIŠEVIĆ ZA SN NAJAVIO NOVU ERU APSOLUTNOG TENISKOG GENIJA 'Sve će ih potaracat! A za Bornu mi je drago da više ne ispada iz TV ekrana!'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 06. travanj 2018. 12:03

Poslije višegodišnje suradnje s Marinom Čilićem te kraće s Tomašem Berdychom naš teniski as odnedavno je trener Kanađanina Milosa Raonica, ali naravno da prati sva teniska zbivanja, pa tako i uspon našeg mladog tenisača na ATP ljestvici

Iako se nije na koncu dogodilo, povratak Kanađanina crnogorskih korijena Milosa Raonica bio je prilično dobar. Netko bi rekao, bio bi idealan da je u Miamiju pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra, a do tog je rezultata malo, posve malo nedostajalo.

- Milos je doista bio blizu i mislim da je taj meč mogao dobit i u dva seta, a pogotovo u trećem, kada je dvaput imao break viška. A da bi oduzeo servis Del Potru, i to dvaput u trećem setu, odigrao je najbolji gem, ali onda kada je gubio servis, i najlošiji.

Goran Ivanišević je, kao što znamo i kao što se govorilo još od početka turnira u Indian Wellsu, novi trener Kanađanina. On nije o tome želio govoriti sve dok suradnja nije bila potpuno sigurna, diskrecija je uvijek prisutna u tom poslu i dok se ne postigne konačan dogovor, svi će manje-više biti diskretni. Ponašao se tako i Goran Ivanišević, koji je u posljednje vrijeme bio slobodan na tržištu, i to svojom voljom.

Porec, 190717. 
28. Plava laguna Croatia Open Umag. U hotelu Laguna Parentium odrzana je press konferencija za najavu vecerasnjeg egzibicijskog meca tri Wimbledon pobjednika Goran Ivanisevica, Pat Casha i Richard Krajiceka. Na fotografiji:Goran Ivanisevic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
Ivanišević

Bilo je ponuda koje nije želio prihvatiti, a o njima ni javno govoriti, jer je, reći će netko, čekao pravu priliku. Upravo se ta prilika ukazala kada je stigao Raonicev poziv.

Za Björkmana ne znam

I tada se o svemu malo govorilo, ali su kanadski novinari iz svojih izvora došli do podatka da će Raonic novog trenera birati između Šveđanina Jonasa Björkmana, koji je bio nasljednik Gorana Ivaniševića na trenerskoj klupi Marina Čilića, i našeg asa. No ako je to trebalo biti nekakvo rivalstvo, Ivanišević ga nije takvim doživio.

- O Björkmanu znam da je dva tjedna radio s Milosem i to je sve, nikad nismo o tome razgovarali, a kad sam počeo raditi s Raonicem, sve je vodilo prema tome da ćemo doći do dogovora.

A taj dogovor ne znači da su se potpisivali ugovori; Ivanišević ih nikada nije potpisivao, sve se radilo na riječ. A ovaj je dogovor prilično čvrst, jer ako je za neke i bilo upitno kako će se rasplesti suradnja Raonica i Ivaniševića nakon Indian Wellsa i Miamija, za njih dvojicu dvojbe nije bilo. I jedan i drugi bili su zadovoljni svime što se dogodilo, rezultatima koje je Raonic u tom periodu ostvario i igrama koje je prikazivao, pogotovo u Miamiju.

- U Indian Wellsu nije bilo toliko dobro, pogotovo u dvoboju s Del Potrom, ali je Milos u Miamiju igrao daleko, daleko bolje i to je put koji smo zacrtali i dogovorili. Nije bilo potrebno forsirati, već igrati ono što najbolje radi, a upravo je tako igrao u Miamiju.

Nastavak suradnje kreće od Monte Carla, sada su zemljani tereni prioritet, a kulminacija ovog dijela sezone trebala bi se dogoditi - takva je želja i jednog i drugog - na travi, po mogućnosti u Wimbledonu, gdje je Raonic već pokazao da može i koliko može. Igrao je finale Wimbledona prije dvije godine...

- Krenut ćemo u Monte Carlu, nakon toga Madrid, Rim i Roland Garros. Zasad je izvjesno da će Milos igrati u Queen’s Clubu i Wimbledonu na travi, a hoćemo li ubaciti još jedan, to ćemo još vidjeti, možda Stuttgart. U svakom slučaju, plan je do trave dostići optimalnu formu, a kolike su mu mogućnosti, Milos je pokazao i dokazao ne samo na travnatim terenima.

Pitanje hoće li u momčadi biti mjesta za još jednog, ajmo to tako nazvati, Goranova pomoćnika, još jednog trenera, nismo ovom prilikom razradili, ali to je intrigantna tema jer sigurno da će Ivaniševiću biti potreban pomoćnik, imao ih je uvijek, u svim svojim trenerskim poslovima, i kad je bio s Marinom Čilićem i kad je bio s Tomašem Berdychom. No kada bi se to moglo dogoditi i hoće li se dogoditi, o tome još nismo razgovarali jer, kao što je rečeno, od Ivaniševića teško možete doznati nešto ako već nije dogovoreno. Tako je naučio raditi i u tome se ništa neće mijenjati.

Najbolje će biti na travi

Činjenica da je prihvatio novi posao sigurno će reći ponešto o tome koliko je zadovoljan dosadašnjim radom s Raonicem, ali i koliko je Kanađanin zadovoljan. On se, u svakom slučaju, želi vratiti tamo gdje je nekad bio, a to je Top 10 (dapače, kratko je krajem 2016. bio i treći na svijetu), a vrijeme će pokazati hoće li uspjeti u tome.

Ivanišević je međutim uvjeren u mogućnosti prvog kanadskog tenisača.

- Odnos nam je dobar, odličan, rad također, a njegove su mogućnosti stvarno velike, Milos je pokazao koliko je dobar i koliko daleko može otići. Ostaje dakle jedino pitanje spreme, a sprema ovisi isključivo o tome može li ostati zdrav, i ako ne bude bilo problema s ozljedama, ne treba sumnjati u njegov povratak tamo gdje je nekada bio, ali još i bolje od toga.

Velikih obećanja nema, Goran nije sklon takvim izjavama, treba samo dobro raditi, a dobar rad i talent, uvjeren je Ivanišević, donijet će i rezultat Raonicu.

- Treba samo ići korak po korak i ne treba žuriti. Tako smo se dogovorili kad smo počeli raditi, nije bilo potrebno preskakati stepenice, nego samo raditi, a prava forma, ponovit ću, trebala bi se dogoditi negdje u vrijeme sezone travnatih terena. Milos svakako može i spreman je ponoviti veliki rezultat na travi.

Rafa će sve ‘potaracat’

Jedno vrijeme Gorana nije bilo svakodnevno na Touru, a sada je ponovno tamo. Donekle se distancirao, ali su oni koji ga poznaju znali da će opet prihvatiti neku od ponuda, no da više neće žuriti. Tako mi je, uostalom, prije izvjesnog vremena rekao da je odlučio čekati i prihvatiti ono što mu se čini najboljom opcijom i za njega, ali i za njegova potencijalnog novog pulena. I zato je danas s Raonicem i nema previše iznenađenih jer je trenirati Raonica poželjan posao za mnoge, ali ga mnogi nisu dobili. Dobio ga je na kraju Ivanišević.

Pratio je, naravno, sve što se događa na Touru, pa smo se dotaknuli velikog uspona Borne Ćorića, koji je krenuo prema Top 20, ali mu, ako vjerujete Ivaniševiću, to neće biti krajnje mjesto. Ivanišević je svojevremeno bio mentor i Ćoriću, često su trenirali zajedno još dok je Borna većinu vremena ipak provodio u Zagrebu, tako da odavno jako dobro zna kakav se potencijal krije u mladom Zagrepčaninu.

- Prije sam govorio i sad mogu samo ponoviti da je Borni mjesto u Top 10 i siguran sam da će tamo jednog dana i doći. Drago mi je da je neke stvari u igri promijenio, postao je daleko agresivniji. Znao je previše stajati iza osnovne crte, pa sam mu u šali znao govoriti da je ispadao iz slike na TV-ekranu. Sada više ne ispada, sada igra sve bolje, što je, uostalom, pokazao i dokazao u Indian Wellsu i Miamiju. Šteta da mu je izmakao iz prstiju Roger Federer, ali ima vremena, bit će i takvih pobjeda.

Iako su neki komentatori uvjereni da je vrijeme Velike četvorke (Federer, Nadal, Đoković, Murray) daleka prošlost i da ih više nećemo vidjeti u tom sazivu, barem ne tako skoro, a neki nisu nikad ni vjerovali u Veliku četvorku, Ivanišević ne spada u one koji će se olako odreći veličina. O Federeru nismo jer se o Federeru ionako već sve zna, to što mu se dogodilo u Indian Wellsu i Miamiju samo je slučaj(nost), ali ovo što danas dolazi opet je vrijeme Rafaela Nadala. Tako barem misli Goran.

- Nadal će ih opet sve potaracat’. Ne vidim nekoga tko bi Nadalu mogao biti ozbiljan suparnik na zemljanim terenima i Rafa će tu opet dominirati. Murray je opet počeo trenirati, vjerujem da će se i on vratiti, baš kao što sam uvjeren da bi se velikim rezultatima mogao vratiti i Stan Wawrinka, koji se također priprema za povratak. Znam da ima puno mladih i potentnih tenisača, ali morat će dobro zapeti da bi napravili veliku reorganizaciju i promjenu u svjetskom tenisu. Mladi dolaze, to je neminovno, ali trebat će im još malo vremena.

Jedan od onih koji dolaze možda i najbrže mladi je njemački tenisač Alexander Zverev, za kojeg se, tako je barem išla priča, zainteresirao Ivan Lendl, no Goran ima drukčije informacije.

- Ja sam čuo da bi Boris Becker bio zainteresiran za taj posao uz pomoć Njemačkog saveza, ali treba vidjeti kako će to završiti.

Novak uzeo lakši reket

Nije iznenađen razlazom Novaka Đokovića i Andrea Agassija.

- Nisam ni vjerovao da bi to moglo predugo trajati.

Ako i zna pravi razlog, Ivanišević o njemu ne želi govoriti. Jesu li u pitanju nesporazumi zbog različitih gledanja na tenis ili pak financijske razmirice, o tome nitko nije govorio, ni Agassi ni Đoković, a Ivanišević je kazao samo ovo:

- Za početak mislim da se Đoković prerano vratio i da je morao propustiti Indian Wells, čuo sam također da je zbog ruke uzeo nešto lakši reket, a mijenjati težinu reketa nije uvijek dobro.

Vrijeme će, naravno, pokazati kako će sve završiti i tko će u toj utrci veterana i novih momaka u kvartu pobijediti. Dojam je da Ivanišević vjeruje da u starim momcima, ako ih možemo tako nazvati, još uvijek ima dovoljno vatre za dobre rezultate.

Linker
16. travanj 2024 17:27