Marin Čilić
 Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
SPORT NIJE NESTAO...

IDEJA SPORTSKIH NOVOSTI O NAJJAČEM PRVENSTVU HRVATSKE IKAD PALA JE NA PLODNO TLO, SVI SU ZA TO DA SE IGRA 'Ideja vam je fantastična!'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. travanj 2020. 15:30

Ideja kao ideja ne znači apsolutno ništa, ako ne padne na plodno tlo. Ideja Sportskih novosti o jednokratnom prvenstvu Hrvatske za naše najbolje tenisače i tenisačice ne samo da je pala na plodno tlo (pustimo činjenicu da smo se prvi toga dosjetili na svjetskoj razini), ona ima sve više zagovornika i sada kad smo je lansirali, trebalo bi je provesti u djelo. Jednom kad za to dođe vrijeme, no okviri se definitivno mogu postaviti.

U ovom trenutku zna se da će profesionalni tenis mirovati najmanje do 13. srpnja, nije teško zamisliti da će suspenzija potrajati, a oni skloni pesimizmu (ili su samo realni) smatraju da će se tenis zbog svoje prirode vratiti na scenu tek početkom 2021. godine. Sve je u zraku, izvjesno je samo da je sve neizvjesno.

Logično je, naravno, da našu ideju o prvenstvu Hrvatske s Marinom Čilićem, Bornom Ćorićem, Petrom Martić, Donnom Vekić… u zbilju pretvori Hrvatski teniski savez. Barem kao nadležno tijelo, ruku suradnje mogu pružiti svi u Hrvatskoj kojima je stalo do tenisa. Uostalom, jedna od važnijih osoba u našem tenisu, predsjednik Zagrebačkog teniskog saveza Franc Regina, već je rekao da je s Goranom Ivaniševićem razmišljao o sličnim potezima. Predsjednica HTS-a Nikolina Babić se oduševila kad smo joj iznijeli prijedlog, jednako je reagirao Goran Ivanišević, a načelno su se s tim složili oni najvažniji. Već spomenuti Čilić, Ćorić, Vekić (kontaktirali smo njenog oca Igora), Ana Konjuh (preko oca Marija) i da ne nabrajamo dalje. Svima bi bilo u interesu, falit će im mečeva, a ovo bi se stvarno moglo pretvoriti u spektakl.

Jednom kad za to dođe vrijeme, da još jednom naglasimo. Jednom kad oba Toura (ATP i WTA, plus ITF) upale zeleno svjetlo, jer bit će vremena, ali sve treba biti pripremljeno. Neće biti problem pronaći lokaciju, neće biti problem imati medijsku pažnju, a kao što je Mario Konjuh rekao, obavezno neka ima humanitarni karakter.

Vidjevši ideju Sportskih novosti, javio nam se Branko Horvat, čovjek koji je organizirao 10 izdanja Croatian Indoorsa (ATP Tour), 15 challengera na Mladosti, 27 Istarskih rivijera (najduža tradicija u Hrvatskoj), pa i 3 Champions Toura (seniori).

- Ideja vam je fantastična i moram vas pohvaliti - rekao je Horvat, čija je Istarska rivijera prekinuta zbog koronavirusa usred prvog od tri predviđena turnira.

- Tko god će se uhvatiti toga, ja stojim na raspolaganju i mislim da svojim iskustvom mogu pomoći.

Ono što je bitno, nema onoga tko je protiv. Naravno da neće biti lako sve uskladiti, ali dobra volja može nadvladati sve. Sportske novosti sigurno neće zakazati, jer već smo u ova neobična vremena dokazali da "Sport nije nestao, ugasio se… sport i sportaši samo igraju drugačiju utakmicu".

Marin Čilić, osvajač US Opena 2014. godine

Činjenica je da smo svi željni igre. Bit ćemo još više željni ako ćemo morati pauzirati do kraja godine. Stoga je svaka ideja u tom smislu pozitivna. Ima puno scenarija na kojima se može raditi. Možemo se okupiti za ekshibiciju, profesionalno, kako god. Lijepo je vidjeti da se Hrvatska jako dobro nosi u borbi protiv koronavirusa, nadam se da će ostati tako i da ćemo uskoro dočekati još ljepše vijesti.

Borna Ćorić, najbolji hrvatski tenisač prema rang-listi

Što se mene tiče, može! Sigurno bi bilo zabavno.

Goran Ivanišević, najbolji hrvatski tenisač svih vremena

Bilo bi to najjače prvenstvo ikada. S tim da ja ne bih ništa skraćivao, neka se igra normalno s 32 igrača. Zanimljivo je da sam i ja to spomenuo Francu Regini, predsjedniku Zagrebačkog teniskog saveza i dopredsjedniku Hrvatskog teniskog saveza. Vidjet ćemo u kojem smjeru će to ići, ali činjenica je da će svima trebati mečevi u tom trenutku kad se bude znalo za povratak na Tour.

Vedran Martić, izbornik Davis Cup reprezentacije

Sigurno ne bi bilo loše nešto odigrati u trenutku kad se bude znao točan datum povratka na Tour. Ovako je zbilja teško, ne znaš kojim intenzitetom trenirati kao kad se, na primjer, vraćaš iz ozljede.

Mario Konjuh, otac Ane Konjuh

Odlična ideja! Ma, što odlična, fenomenalna. Treba to progurati, neka traje koliko treba, ja sam prvi za i moja kćer, također. Svi će se zaželjeti tenisa, igračima će to biti kontrolna točka prije povratka na Tour. Još se ne zna kad će to biti, znači da se sve može razraditi. Neka turnir ima humanitarni karakter, neka novac od ulaznica ide za bolnice.

Nikolina Babić, predsjednica HTS-a

Mislim da je to dobra ideja. Sigurno je da bi se Hrvatski teniski savez želio uključiti u tu priču, u svakom slučaju bi bilo dobro nešto napraviti. Slažem se i da to natjecanje bude humanitarnog karaktera. U ovim teškim vremenima kad sportskih događaja uopće nema, kad ne znamo kad će sve ovo proći, sigurno je da bi to odjeknulo kao jedna lijepa sportska priča. Kažem, najljepše bi bilo da ima humanitarni karakter.

Franc Regina, predsjednik ZTS-a

To je doista jedinstvena prilika da ih sve vidimo na jednom mjestu. Siguran sam da će i oni biti željni igre, kao i da će biti na raspolaganju. Bez obzira na to što je neizvjesno kad će profesionalni tenis ponovno profunkcionirati, smatram da okvire treba postaviti što ranije.

Igor Vekić, otac Donne Vekić

U načelu, mislim da je to izvedivo i da bi bilo zgodno. Siguran sam i da bi bilo interesa među ljubiteljima tenisa, pa i da bi medijski odjeknulo. S druge strane, ima tu i dosta upitnika na koja trenutno nitko od nas nema odgovore. Sada ni ja ne mogu znati gdje će Donna biti i gdje će se pripremati jednom kad se upali zeleno svjetlo za povratak na Tour. Logično je da će se pripremati vani, kao i do sada. Taj bi se turnir mogao igrati u nekom trenutku njihovih priprema, vidjet ćemo.

Linker
25. travanj 2024 08:33