CROPIX
HRVATSKA PRVAKINJA

LIJEPA PRIČA IZ HRVATSKOG GRADA BISERA 16-godišnja tenisačica koja je u izbjeglištvu u Hrvatskoj dobila olimpijsku stipendiju

Piše: HinaObjavljeno: 13. listopad 2017. 18:03

Slijedeći preporuke predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha o pružanju pomoći vrhunskim sportašima-izbjeglicama u njihovim pripremama i sudjelovanjima na natjecanjima visoke razine, Olimpijska solidarnost MOO-a dodijelila je olimpijsku stipendiju 16-godišnjoj ukrajinskoj tenisačici Oleksandri Olijnikovoj, izbjeglici s boravištem u Hrvatskoj od 2011. godine.

Stipendija je dodijeljena na temelju zahtjeva Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je Olimpijskoj solidarnosti odaslan slijedom Olijnikovljeve zamolbe za uključenje u program Olimpijske solidarnosti "Potpora za sportaše izbjeglice" (Refugee Athlete Support). Nakon dobivenih očitovanja od Hrvatskog teniskog saveza i ureda UNHCR-a u Hrvatskoj da Oleksandra zadovoljava propisane uvjete za sudjelovanje u tom programu (potvrđen izbjeglički status, kao i dokazane vrhunske rezultate u pojedinačnom sportu), administracija HOO-a u lipnju je poslala njezinu kandidaturu prema MOO-u.

Mjesečni iznos stipendije od 1500 američkih dolara, namijenjen je pokriću troškova vezanih za treninge i natjecanja sportašice, a za provedbu programa odgovoran je Hrvatski olimpijski odbor. Stipendija će se isplaćivati do kraja četverogodišnjeg plana Olimpijske solidarnosti MOO-a (do 2020. godine), odnosno dok bude ispunjavala propisane uvjete.

Najvažniji podatak iz sportskog životopisa mlade Ukrajinke (rođena je 2001. godine) s porečkom adresom jest činjenica da je aktualna hrvatska dvoranska prvakinja te prošlogodišnja dvostruka državna prvakinja u parovima - u dvorani i na otvorenom. Za hrvatsku reprezentaciju nastupila je već u uzrastu od 12 godina (U-12), potom i u U-14 vrsti, a, prema postignutim rezultatima, kandidira i za našu U-16 reprezentaciju. I na pojedinačnom planu ostvarila je nekoliko zapaženih nastupa u međunarodnoj konkurenciji (dva finala i dva treća mjesta iz 2016. godine).

Oleksandra Olijnikova je članica TK Pro2000 iz Poreča.

Linker
20. travanj 2024 00:51