Kristina Mladenović
 REUTERS
FINALE FEDCUPA

NA DODJELI TROFEJA SVI SU PLAKALI Australke nisu uspjele ni nakon 45 godina, izgubile i osmo finale zaredom, nije pomogao ni trijumf Ajle Tomljanović

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 10. studeni 2019. 22:30

Godina je bila 1974. i Australija je na krilima legendarne Evonne Goolagong pobijedila Amerikanke u finalu Fed Cupa i osvojila osmi naslov. Danas, 45 godina kasnije, Australija je ostala na osam naslova, u međuvremenu je osam puta gubila finala, u jednom razdoblju pet puta od Amerikanki, da bi u nedjelju, deveti put ostala kratka u dvoboju sa Francuskinjama.

​Iako su gotovo svi bili uvjereni da će Australke napokon 'skinuti majmuna s leđa', na leđa su dobile najbolju Francuskinju Kristinu Mladenovic, koja je Francusku odvele do trijumfa treći put u povijesti, a prvi puta nakon 2003. godine. ​Mladenović je u prvom dvoboju u nedjelju pobijedila najbolju na svijetu Ashleigh Barty koja je imala set i loptu za 5:2, ali nije izdržala, iako se u trećem setu dva puta vraćala, da bi izborila tie-break u kojem je ostala na samo jednom poenu.

- Ne bih rekla da sam izgubila zbog pritiska, jednostavno Kiki je bila hrabrija i agresivnija i zato je pobijedila. Napravila sam najbolje što sam mogla i nadam se da su moje suigračice i gledatelji ponosni na način na kojim sam se borila.

Tu su krenuli problemi Australki, iako je Ajla Tomjanović poravnala na 2:2 svladavši Pauline Parmentier. ​No, igra parova je otišla na stranu Francuskinja, Mladenovic, dvostruka pobjednica ženskog Mastersa u parovima i Carolina Garcia u dva seta su nadigrale Barty i Samanthu Stosur. Tako su Francuskinje tri godine nakon što su izgubile finale od Čehinja u Strasbourgu dobile presudni meč. I tada i u Perthu kombinacija je bila Mladenović - Garcia.

- Na određeni način nam se vratilo ono što smo izgubile od Čehinja Pliškove i Strycove. Ovo je velika pobjeda za nas i za Francusku.

​Francuskinje je do velikog trijumfa vodio Julien Benneteau, koji je bio odličan tenisač, ali svih 10 finala na Touru u karijeri je izgubio, pa je dobio etiketu luzera. No, danas tu etiketu može skinuti jer je vodio Francuskinje do velikog trijumfa. ​Na proglašenju i dodjeli velikog trofeja svi su plakali, i Australke, i Francuskinje. Nakon dvoboja Barty je rekla: - ​Voljela bih da ova godina nikad ne prođe.

U Perthu je krenula u veliku sezonu, u Perthu je završila veliku sezonu, nije osvojila najveći ekipni trofej ženskog tenisa, baš kao ni Ajla Tomljanović, no treba biti uporan, kao što je cijelu karijeru Benneteau bio uporan, pa je na kraju od luzera postao pobjednik.

​Australija - Francuska 2:3 (Barty - Mladenovic 6:2, 4:6, 6:7 (1), Tomljanović - Parmantier 6:4, 7.5, Barty, Stosur - Garcia, Mladenovic 4:6, 3:6).

Linker
18. travanj 2024 04:03