Paun Paunovic / CROPIX
DJEČAK KOJI ODUŠEVLJAVA

NA POMOLU 'TRANSFER' HRVATSKOG SUPERTALENTA O KOJEM SE ŠUŠKA VEĆ MJESECIMA Viceprvak Europe seli iz Splita u Zagreb da bi nastavio svoj razvoj

Piše: Pero Smolčić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 19. kolovoz 2019. 17:26

Dino Prižmić, talentirani splitski tenisač koji je ponikao i odrastao na splitskim Firulama i dalje nas nastavlja oduševljavati, ovog je ljeta u češkom Mostu postao viceprvak Europe u uzrastu do 14 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Malo je nedostajalo da Dino postane i prvak Europe, ali je u finalu na kraju bolji od njega bio domaći igrač Vojtech Petr sa 2:6, 6:3, 6:2. Na putu do finala savladao je petoricu suparnika, a prvi je set izgubio tek u polufinalu kada je pobijedio prvog nositelja, Rumunja Mihaija Alexandrua Comana.

Prižmić je potom s reprezentacijom koju je vodio Darko Klaić, a uz njega su igrali Matej Dodig i Patrik Jurina, zauzeo vrlo dobro četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Prostejovu, u borbi za broncu izgubili su od Češke 1:2, opet je Dina pobijedio taj Vojtech Petr...

– Je, šteta tog finala na Europskom prvenstvu, stvarno sam ga imao. Vodio sam set i 3:1 i imao 40:15... A onda sam izgubio. Fizički sam nekako pao, nisam više bio na razini... – kazao nam je mladi Dino sasvim zrelo, imate osjećaj kao da pričate barem s 20-godišnjakom.

Split, 190418.
Solin je ovih dana domacin teniskog turnira za mladje uzraste  pod nazivom Tennis Europe turnir koji je okupio predstavnike iz cijele Europe.
Na fotografiji: najveca nada Hrvatskog tenisa Dino Prizmic.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Bez obzira na taj poraz veliki je ovo rezultat?

– Je, ali ja inače ne gubim mečeve u kojima imam takvu prednost, mislim da mi je ovo bio prvi put. Inače to ja “okrećem” – kaže nam Dino.

Zadovoljna je i Mama Nataša koja je uvijek tu negdje, pri ruci. Prati, gleda, znoji se...

– Jesam, zadovoljna sam. Da je tijelo bilo izdržljivije bilo bi vjerojatno i bolje, ali prezadovoljni smo.

Posebno kada se zna da je Dino krajem prošle godine imao velikih problema s ozljedom. Dugo je pauzirao.

– Gotovo pet mjeseci nije igrao zbog problema s desnim ramenom. Počelo je to krajem prošle godine, a vratio se u ožujku. Uvijek je to teško. Tenis je tu začas nazad, ali kondicija je bila malo pepava – kaža mama Nataša.

Dinov talent odavno je prepoznat i ušao je u tim ni više ni manje nego Ivana Ljubičića, bivšeg hrvatskog Davis Cup reprezentativca, nekada trećeg na svijetu, a danas trenera velikog Rogera Federera.

– Ta suradnja traje već tri – tri i pol godine. Stvarno dobro sve funkcionira. Često idem u Italiju, treniram tamo s legendarnim Riccardom Piattijem u njegovoj akademiji u Bordigheri. Puno sam naučio od njega.

Što te Piatti naučio?

– On je baš vrhunski trener za tehniku, s njim sam radio najviše na tome. Govorio mi je kako da igram iz širokog stava, puno mi je popravio servis...

A Ivan?

– Ljubičić stalno sve prati, često zove, nekoliko je puta svratio i on u Bordigheru i to je poseban doživljaj. Sada ćemo i česšće biti u kontaktu... - kazao nam je Dino.

Da. Jer realizirat će se ono što se šuška već mjesecima, Dino, po mnogima trenutno najveći splitski talent, odlazi na daljnje brušenje u – Zagreb.

– Realizirat će se ta priča već sada – potvrdila nam je mama Nataša.

Priča je to na kojoj je iznistirao sam Ljubičić i ljudi iz njegova tima.

– Oni žele da Dino ima najbolje moguće uvjete, oni su gore u Zagrebu i žele ga imati na oku. Imat će svoj tim ljudi, drže da je već vrijeme za to, kako oni to vide.

Seli li čitava obitelj?

– Za početak nećemo svi, samo on i tata, a kasnije kad se snađemo, vjerojatno svi.

Gdje ćete stanovati?

– Prvo kod tetke Renate, a roditelji su kupili stan na Trešnjevci koji još nije gotov pa kad bude ćemo se tamo preseliti – kaže nam Dino.

I eto... Ode još jedan as s Firula, po nekima na vrijeme, drugima prerano. Kako god, tereni će svakako sada biti tužniji...

– Još uvijek će Dino doći tu, završit će osmi razred u školi Pojišan, ovu ćemo godinu nekako kombinirati, više Zagreb, ali bit će i u Splitu...

Tko će Dinu biti novi trener nakon što je u Splitu radio sa Željkom Stanićem?

– Darko Klaić – kaže nam mama.

Imat će cijeli tim na raspolaganju.

– Kondicijskog trenera, fizioterapeuta... – pojašnjava nam Dino.

A gdje će trenirati?

– Na Metalcu...

Je li vas, majku 14-godišnjaka, strah od te velike promjene već sada?

– Nije me panika, niti malo. Znali smo da nas to čeka, bilo je pitanje samo trenutka. A inače, Dino voli promjene, u jednu mu je ruku žao, a u drugu jedva čeka.

Vi ste nekako od početka znali da Dino ide prema profesionalnom tenisu?

– Najbitnija je volja i rad, da vidiš na djetetu da on to hoće, onda manje i mi razmišljamo. Sve su mu to izazovi. Tako da... Vjerojatno će biti dobro – zaključila je majka.

A što Dina sada čeka na turnirskom planu?

– Sada je to u rukama mog tima, oni će odlučiti koje ću turnire igrati, koje ne. Sada izlazim iz kategorije do 14 godina, mislim da odmah idemo prema juniorskim ITF turnirima, većina ozbiljnih igrača ne igra europske turnire u kategoriji do 16 – kazao nam je na kraju Dino.

Linker
25. travanj 2024 03:05