REUTERS
'NIKAD MI TO NIJE REKAO PRIVATNO'

''NIKAD PRIJE U ŽIVOTU NISAM IMAO TAKAV PROBLEM' Đoković po prvi put otvoreno progovorio o neobjašnjivim napadima koje doživljava zadnjih dana

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. lipanj 2019. 14:08

Kontroverzni australski tenisač Nick Kyrgios je uoči početka Wimbledona ponovno na naslovnicama, ovoga puta zbog ničim izazvanog javnog obračuna s Novakom Đokovićem.

24-godišnji Australac (43. na ATP listi) na nedavnoj je presici izjavio kako Đoković nikad neće biti najveći tenisač svih vremena, a naljutilo ga je jedno novinarsko pitanje o njegovom, blago rečeno, neprimjerenom ponašanju: 'Možete li izvući kakvu pouku ili savjet od Novaka Đokovića?'

I tu je krenulo...

"Ja vas stvarno ne razumijem! Pa zar vi niste vidjeli kako Đoković napucava loptice, kako se on ponaša prema sakupljačima loptica? Zašto to nije problem, a moje ponašanje je uvijek problem? Hajde, recite da nisam u pravu. Novak ima bolesnu opsesiju da se svima dopadne. Ja se jednostavno ježim od toga, ne mogu to podnijeti. Koliko god velikih turnira osvojio, Đoković nikad neće biti najveći", eksplodirao je Kyrgios, da bi nekoliko dana nakon toga na društvenim mrežama nastavio s neumjesnim podbadanjem srpskog tenisača.

Par dana kasnije, Novak Đoković je putem srpskih medija na svoj način odgovorio mladom Australcu.

Reuters

"Šta da vam kažem za Kyrgiosa? Ja stvarno mislim da on nije loš momak. Ne znam zašto izjavljuje sve te stvari, da li želi privući pažnju, ima li i neke drugačije motive? On želi biti iskren, transparentan, to je dio njegovog karaktera. Ja, s druge strane, poštujem svakoga. I šta ja sad tu da radom? On može pričati šta god želi. Da li pokazuje poštovanje u onoj mjeri u kojoj pokazuje većina drugih? Ne. A opet kažem, to je njemu svojstveno", rekao je Đoković pa prokomentirao zanimljivu situaciju iz ranije faze svoje karijere.

"Imao sam ga prilike malo bolje upoznati i prije nego što je on krenuo sa tom navalom javnih kritika na moj račun, čak sam mu i prišao na US Openu prije pet godina kad su ga počeli kritizirati zbog tog načina ponašanja, ponudio sam mu neku vrstu pomoći u smislu da se obrati meni ako treba bilo šta. Jer ja sam u početku svoje karijere također dobivao dosta kritika na svoj račun, prolazio sam dosta kroz neke takve situacije i ne znam što da vam kažem. Kod njega se nakon toga nije ništa promijenilo".

Đoković je otkrio i da ga Kyrgios nikada nije napadao privatno.

"Ne, apsolutno ne! Sve je to na nivou komunikacije kroz javnost. Ne znam stvarno, ja sam se trudio svakoga u životu poštivati i ni sam kim zaista nisam imao takvu vrstu problema. Nije to nešto, što kažu Englezi, zbog čega ne spavam po noći, ali zaista ne razumijem razloge tih napada", zaključi je Nole.

Linker
20. travanj 2024 12:57