Matt Roberts/Getty Images
'PREBJEZI' U PROBLEMIMA

PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ Hoće li Ajla Tomljanović opet igrati za Hrvatsku? Sve je počelo nesporazumom koji je nastao s bivšom izbornicom...

Hoće li i na koji način reagirati Hrvatski teniski savez i zna li netko u HTS-u i ima li želju pokušati vratiti Ajlu Tomljanović u hrvatski tenis?
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 18. prosinac 2017. 20:18

Posljednjih godina promjene državljanstva dominirale su svjetskim tenisom, pogotovo ženskom pa je Svjetska teniska federacija odlučila na određeni način stati na put takvim prelascima. Sada “prebjezi” koji su već igrali Davis ili Fed Cup za svoju domovinu, više ne mogu računati na takav rasplet u novoj državi. I to je ostavilo prostora za razmišljanje i neke nove odluke.

Tako se, primjerice, Slovenac Aljaž Bedene odlučio za povratak, opet će igrati za Sloveniju da bi stvorio uvjete za nastup na OI u Japanu. A to može samo bude li opet igrao za matičnu domovinu. Bedene je već dulje vrijeme stanovnik Londona, ali dozvolu ITF-a za nastup u Davis Cup reprezentaciji Velike Britanije nije dobio, pa je onda odlučio napraviti ono drugo, vratiti se kući igrati Davis Cup za Sloveniju i tako ostvariti san, a to je nastup na olimpijskim igrama.

Nama je to posebno važno s aspekta Ajle Tomljanović, koja je prije izvjesnog vremena odlučila otići u Australiju. I nije bila prva. No, Ajla, za razliku od, recimo, Ruskinje Darije Gavrilove, još uvijek ne može igrati za Australiju jer je igrala Fed Cup za Hrvatsku.

S više ili manje uspjeha, ali s previše ozljeda, koje su je prilično zakočile, igrala je na Touru, pa je tako ovih dana bila u finalu turnira u Dubaiju, gdje je nakon izgubljenog prvog seta predala Švicarki Belindi Bencic.

Kojim će putem krenuti karijera Ajle Tomljanović, zasad je neizvjesno, ali je izvjesno da bi mogla igrati za Hrvatsku na OI u Tokiju, no, za tako nešto postoji uvjet - morala bi opet igrati Fed Cup. Hoće li se to dogoditi, otvoreno je pitanje jer su upravo nesporazumi s izbornicom Ivom Majoli odveli Ajlu Tomljanović put Australije i zato je nejasno kako bi se ta priča mogla rasplesti. Hoće li i na koji način reagirati Hrvatski teniski savez i zna li netko u HTS-u i ima li želju pokušati vratiti Ajlu Tomljanović u hrvatski tenis?

Bojim se da je za tako nešto prekasno, ali nikad ne treba reći nikad.

Linker
16. travanj 2024 11:36