Paul Kane Getty Images
POČETAK NOVE SEZONE

PRVOG DANA IZGUBILI BRITANCI I AMERIKANCI Najveće zvijezde novog natjecanja su izbornici! Ovo će zbog jednog detalja gledatelje zadržati u Australiji

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 03. siječanj 2020. 18:41

Nova teniska sezona je tradicionalno startala u Australiji, sezona u kojoj je svijet tenisa dobio novo veliko natjecanje ATP Cup, koji se igra u tri grada, Brisbaneu, Perthu i Sydneyu. Natjecanje koje je dočekano s velikim zanimanjem i izvjesno je da će biti dobro tretirano, jer Australci su ludi za sportom, pa tako i tenisom.

Prvog dana je bilo puno zanimljivih dvoboja. Najkvalitetniji je sigurno bio dvoboj Kanađanina Denisa Shapovalova i Grka Stefanosa Tsitsipasa, koji je u dva tie-breaka otišao na stranu Kanađanina, što je naravno otvorilo vrata lakoj pobjedi finalista prošlogodišnjeg finalnog turnira Davis Cupa u dvoboju protiv obiteljske reprezentacije u kojoj je izbornik bio tata Apostolas, a igrali su braća Stefanos i Petros Tsitsipas.

Pobjednici dana su svakako Australci, koji su pobijedili Njemačku, a briljirao je mladi Alex De Minaur, koji je prošle godine osvojio četiri turnira i stigao do 18. mjesta na svijetu. Naime, iako je izgubio prvi set, a Saša Zverev je još k tome u drugom vodio s 4:2 i imao dvije break prilike za 5:2, Australac koji je brz poput munje okrenuo je meč i razmontirao razmaženog Zvereva. Kad već nije mogao slomiti De Minaura, lomio je i to prilično uspješno rekete, koje je kasnije skupljao izbornik Boris Becker.

Uspješno su startali Rusi - Karen Hačanov, koji je okrenuo 2:5 u prvom setu i Danil Medvjedev, koji se oporavio od 1:6 u prvom setu protiv Fabija Fogninija.

Iznenađenje dana je trijumf Norveške nad Amerikancima. Trijumf u kojemu je briljirao Casper Ruud pobjedom nad Johnom Isnerom i kasnije trijumfom u paru. Norvežani su ušli u posljednji čas nakon što su Švicarci otpali. Ruud koji je prijatelj i sparing partner Rafaela Nadala pokazao je da je ta suradnja na obostranu korist. Na kraju dana, zapravo, početkom drugog dana budući da je dvoboj parova okončan u 2.47 sati ujutro - Bugari su nadigrali Britance i to tako što su Grigor Dimitrov i Aleksandar Lazarov spasili dvije meč-lopte protiv Jambieja Murraya i Joea Salisburyja.

Zvijezde dana su svakako izbornici, a siguran sam da u tome prste ima ATP Tour. Naime, Becker vodi Nijemce, Marat Safin Ruse, Lleyton Hewitt je izbornik Australije, Thomas Muster će voditi Austrijance, a Tim Henman Britance. I svi su jednoglasni u priči da je novi ATP Tour Cup priča koja će držati gledatelje u Australiji u neizvjesnosti do početka Australian Opena. Osam reprezentacija će u četvrtfinale, šest pobjednika skupina i dva najbolja drugoplasirana. S toliko novca u điru teško je načiniti pogrešan korak i to je čini se lajt motiv ovog novog natjecanja.

Linker
23. travanj 2024 11:20